TEMPO
I projektet TEMPO – Temperature Optimisation for Low Temperature District Heating across Europe – utvecklas tekniska innovationer som gör det möjligt för fjärrvärme att fungera även vid lägre temperatur. Genom en temperatursänkning minskar värmeförlusten, och det blir möjligt att använda en större andel förnybar värme och restvärme som värmekälla. Användandet av dessa värmekällor kommer att vara avgörande för omställningen av nuvarande fjärrvärmesystem, och för att skapa nya system som är anpassade för hållbar energiförsörjning.
I TEMPO kommer sex olika tekniska innovationer som alla bidrar till att sänka temperaturen i energinäten, och på det sättet möjliggöra en kostnadseffektiv implementering av lågtemperatursystem, att utvecklas vidare och färdigställas. Var och en av dessa innovationer kan tillföra värde till de flesta fjärrvärmenät, men projektets verkliga styrka ligger i att kombinera de olika tekniska lösningarna och paketera dem för applikation inom olika områden. Tre olika lösningspaket anpassade till tre olika områden, som tillsammans täcker in 90 procent av Europas marknad för fjärrvärme, kommer att testas:
- New urban low temperature district heating networks
- New rural low temperature district heating networks
- Existing high temperature district heating networks
TEMPO kommer även att utveckla innovativa, digitala lösningar för att stärka konsumenters makt att påverka. Projektet kommer också att utveckla nya affärsmodeller och visa på hur dessa kan användas för att sprida hållbar och ekonomiskt livskraftig fjärrvärme i EU.
Om projektet
Projektperiod
Oktober 2017–oktober 2021
Projektledare
Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO)
Samverkanspartner
- Energy Ville
- NODA
- Österrikiska tekniska institutet
- Vattenfall
- ENERIPE
- A2A Calore & Servizi
- Euroheat & Power
- Solites
- Thermaflex
Deltagande forskare från Högskolan i Halmstad
Finansiär
Det finansieras via Horizon 2020, EU:s ramprogram för forskning och innovation.