Fjärrvärmegruppen
Dagens fjärrvärmesystem är byggda för dåtidens värmebehov, och för fossila bränslen. Idag finns helt andra behov och andra krav. För att spegla nutidens och framtidens värmebehov och värmekällor behövs nya teknikval och en omfattande omställning. Fjärrvärmegruppen vid Högskolan i Halmstad är internationellt erkänd och arbetar för en effektiv fjärrvärme framöver.
Fjärrvärmegruppen, som numera leds av professor Urban Persson (tidigare av professor emeritus Sven Werner), bildades 2008, och har sedan dess lett och deltagit i en rad olika projekt, både i Sverige och internationellt (se nedan för ett axplock av pågående projekt). Gruppens forskning kan samlas under begreppet ”fjärde generationens fjärrvärme”, vilket myntades av Sven Werner. Begreppet har sedermera anammats på bred front. Till exempel avsatte tyska staten en miljard kronor i investeringsstöd för innovationer inom området för några år sedan.
Vid Högskolan i Halmstad delas begreppet "fjärde generations fjärrvärme" ofta in i underområdena Lämpliga värmeresurser, Ny teknik och Digitalisering. Inom varje område pågår intressant forskning. Till exempel skulle en fullständig europeisk implementering av de innovationer som forskargruppen föreslår inom området Ny teknik innebära en uppskattad ekonomisk nytta på 30 miljarder kronor per år. Tekniken innebär bland annat att temperaturen i fjärrvärmenäten kan sänkas med tio grader utöver vad andra tekniklösningar förmår. Det projekterade bostadsområdet Ranagård i Halmstad kommer till exempel att bli en sådan tillämpning – den första i världen.
Fjärrvärmegruppen består idag av:
Forskningsprojekt
Övergripande projekt
Implementation of Forth Generation, IEA-DHC
Delområde Värmeresurser
Delområde Ny teknik
Integration av el och värme via högtempererade värmelager