Introduktion för nya studenter
Här får du som är ny student en sammanfattning av sådant som du behöver veta för att komma i gång med dina studier.
-
Så påverkar coronapandemin dig som student
-
Support från Servicecenter och Helpdesk
-
Studentwebben
-
Studentkalendern
-
Digitala verktyg
-
Biblioteket
-
Våra akademier
-
Utbildningsplan – innehållet i ditt program
-
Kursplan – innehåll i varje enskild kurs
-
Kurslitteratur
-
CSN och Högskolan är olika myndigheter
-
Goda studievanor och Studieverkstaden
-
Tentaschema och läsårsindelning
-
Fusk
-
Tenta och anmälan
-
Behöver du vägledning eller hjälp?
-
Studentkåren
Så påverkar coronapandemin dig som student
Den pågående pandemin påverkar Högskolans verksamhet. Begränsningarna från regeringen och Folkhälsomyndigheten uppdateras regelbundet, vilket kan leda till förändringar i din studiesituation. Vi har samlat all information om hur coronaviruset påverkar dig som student på en sida, som vi uppdaterar så snart ny information finns tillgänglig.
Så påverkar coronapandemin dig som student
Support från Servicecenter och Helpdesk
Som ny student har du säkert många frågor om hur allt fungerar och när du behöver hjälp med något kan du vända dig till Servicecenter. Du kan kontakta dem via telefon eller mejl, eller genom att anmäla ett ärende via Helpdesk, som är vårt digitala system för olika ärenden.
I Servicecenter finns bland andra Monika Kulhanek, som i filmen nedan berättar vad du kan få hjälp med hos dem.
Studentwebben
Studentwebben är navet för dig som student här på Högskolan i Halmstad. Här har vi samlat all relevant information. Inledningsvis kan det vara svårt att hitta det du letar efter, men informationen finns så ge dig bara lite tid till att lära dig att hitta. Vill du snabbt komma till studentwebben skriver du bara in hh.se/student i adressfältet i din webbläsare.
På startsidan hittar du genvägar till digitala verktyg, studentkalendern, studentnytt, högskolebiblioteket och personalsök. Missa inte heller att scrolla ned för att se det som är aktuellt just nu. Om du letar efter något särskilt kan du använda dig av “Innehåll A–Ö” eller söka på det ordet du letar efter.
”Min sida” är din personliga sida
”Min sida” är en samlingssida där kan du hitta ditt schema, dina kursplaner och övningstentor samt studentkalendern och studentnyheter. Här loggar du in med ditt studentkonto och vi rekommenderar att du börjar dagen med att kika in här för att få en översikt över dina studier.
Du är automatiskt inloggad på ”Min sida” om du redan har loggat in i något av Högskolans andra digitala verktyg – och tvärtom. De inloggningar som hänger ihop är: ”Min sida” på studentwebben, Blackboard, Studentladok, Helpdesk och ditt bibliotekskonto.
Studentkalendern
I studentkalendern hittar du både roliga och nyttiga aktiviteter, allt från inspirerande föreläsningar och workshoppar till aktiviteter som våra studentföreningar arrangerar. Studentkalendern, liksom hela studentwebben, är en viktig informationskanal för dig som student.
Digitala verktyg
Studentladok
I Studentladok administrerar du dina studier. Du registrerar dig på kommande kurser, ser dina resultat från utbildningen och anmäler dig till tentor. När du sedan, om några år, är klar med dina studier ansöker du om ditt examensbevis här.
Studentmejl
Alla studenter som börjar hos oss får en studentmejl. Du väljer själv om du vill använda den eller om du hellre vill använda en privat mejladress. Oavsett hur du vill ha det måste du ange den rätta mejladressen under Mina uppgifter i Studentladok, så att vi vet vilken adress vi kan nå dig på.
Lärplattform Blackboard
Blackboard är Högskolans digitala lärplattform som används för webbaserad undervisning och som undervisningsstöd. Här lägger lärarna upp material från kurserna, till exempel Powerpoint-presentationer från föreläsningar, examinationsuppgifter med mera.
Blackboard finns också som app för Iphone, Android och Windows phone men du ska vara medveten om att du inte kan bedriva dina studier fullt ut genom att enbart använda din telefon eller surfplatta. Vissa funktioner finns nämligen inte i appen. Vill du använda appen som ett komplement kan du ladda ned appen Blackboard där appar finns och sedan söka på Högskolan i Halmstad.
Biblioteket
Högskolebiblioteket kan hjälpa dig med det mesta kring plugg. I videon nedan berättar Fredrik Strömberg på biblioteket om vad du kan få hjälp med där.
Våra akademier
Högskolan i Halmstad är uppdelad i fyra akademier. Alla utbildningar, både program och kurser, tillhör en av dessa akademier.
- FIH – Akademin för företagande, innovation och hållbarhet
- HOV – Akademin för hälsa och välfärd
- ITE – Akademin för informationsteknologi
- LHS – Akademin för lärande, humaniora och samhälle
Utbildningsplan – innehållet i ditt program
Varje program har en utbildningsplan som beskriver vad du faktiskt ska lära dig under programmets gång, vilka kurser du ska läsa och i vilken ordning. Vilket syfte och mål din utbildning har finns också här samt vilka krav som ställs under utbildningen. Det kan exempelvis vara så att du måste klara ett visst antal poäng eller vissa specifika kurser för att få börja i nästa årskurs. Detta kallas för uppflyttningskrav.
Kursplan – innehåll i varje enskild kurs
Varje kurs som du ska läsa har en egen kursplan. Här hittar du djupare information om vad du ska lära dig och prestera under just den kursen samt hur examinationsformerna ser ut. Du hittar dina aktuella kursplaner på ”Min sida” eller genom att söka fram dem via länken nedan.
Kurslitteratur
Vilken kurslitteratur du ska använda för varje kurs finns i en lista längst ned i kursplanen. Om du inte vill köpa böcker till nypris kan du leta upp en så kallad ”boktvåa”, en person som går i klassen över dig. Boktvåorna har oftast den nyaste eller näst nyaste upplagan av en bok och säljer den till kompispris. Högskolebiblioteket har också kurslitteratur som du kan låna eller läsa på plats.
CSN och Högskolan är olika myndigheter
Pengar är bra att ha för att få studentekonomin att gå ihop och att ansöka om studiemedel hos CSN är en väg att gå. Det är viktigt att känna till att CSN är en egen myndighet och att Högskolan inte kan påverka CSN:s beslut. När du blir beviljad studiemedel från CSN kan man säga att du ingår ett kontrakt med dem där du i utbyte mot pengar lovar att ta högskolepoäng. Du lovar alltså att klara dina studier, tar du inte dina poäng får du inte längre pengar från CSN.
- Under ditt första år lovar du CSN att klara minst 62,5%, det motsvarar 37 hp av 60 möjliga vid heltidsstudier.
- När du har läst ett år höjs kraven och du måste då klara minst 75% av poängen, det vill säga 45 hp för att få studiemedel.
Om du mot förmodan inte vill fullfölja dina studier här på Högskolan är det viktigt att du meddelar både Högskolan och CSN om ditt studieavbrott.
Goda studievanor och Studieverkstaden
Det kan vara värt att ta en funderare på hur du pluggar nu när studierna drar i gång – utgå inte från hur det var på gymnasiet. Lägg upp en bra planering för hur du ska plugga. Du pluggar på heltid, det vill säga 40 timmar i veckan. Fördela tiden rätt och planera väl. Var med på föreläsningarna – de är jätteviktiga då läraren trycker på vad som är viktigt och hänvisar till det som är viktigt i kurslitteraturen.
Behöver du hjälp med studierna kan du få stöd hos Studieverkstaden. Studieverkstaden har mängder av tips om till exempel studieteknik, hur du får ut så mycket som möjligt av en föreläsning och de ger dig gärna råd om hur du skriver akademiska texter. Ta del av deras stöd och tips via länken nedan.
Tentaschema och läsårsindelning
Håll koll på läsårsindelningen och tentaschemat, då ser du mellan vilka veckor en kurs pågår, när tentan är och när det är omtenta. Båda dessa hittar du på schemasidan.
Viktigt att tänka på är att du trots att du kanske inte har så mycket i schemat två veckor precis före tentan inte är ledig. Faktum är att dessa två veckor helt går åt till att tentaplugga. Så ta vara på tiden!
Fusk
Självklart är inte det första du tänker på att du ska fuska, men det är bra att vara uppmärksam på att det finns vissa regler kring hur du får använda litteraturen när du gör inlämningsuppgifter till exempel eller om du får samarbeta med andra eller inte. Om du inte refererar korrekt klassas det som fusk, vilket kan få väldigt allvarliga konsekvenser, till exempel avstängning i upp till sex månader.
Tänk på att alltid följa instruktionerna från dina lärare.
Tenta och anmälan
I de flesta utbildningar skriver man salstenta, vilket är en av examinationsformerna som ger högskolepoäng. Övriga examinationsformer är till exempel hemtenta, duggor, seminarier, labbar med mera.
Du måste själv anmäla att du vill skriva en tenta. I ditt schema ser du vilka tentor som kräver anmälan. Det är viktigt att du anmäler dig så att Högskolan vet att du tänker delta och därmed kan göra tentan tillgänglig för dig. Alla anmälningstider och mer information om tentor finns här på studentwebben.
Behöver du vägledning eller hjälp?
Ibland går det inte riktigt som man har tänkt sig och man får inte det resultat man önskar, vilket kan kännas svårt. Det är mycket du kan göra själv för att det ska gå bättre nästa gång men om du är osäker på vad som gick fel finns det många vägar du kan gå för att få hjälp. Du kan vända dig till din program- och/eller kursansvarig, lärare och kurskamrater. Men det finns också en annan typ av hjälp.
- Studenthälsan (sjuksköterskor och hälsovägledare)
- Studie- och karriärvägledare
- Pedagogiskt stöd (för dig som har en långvarig funktionsnedsättning)
- SI-handledning (studenter från klassen över hjälper studenter i klassen under)
- Studieverkstaden (olika typer av stöd och tips under studierna)
- Programföreningar (flera föreningar har studiehjälp och studietillfällen)
Studentkåren
Halmstad Studentkår finns så klart också där för dig. I videon nedan berättar Hanne Göransson i studentkårens reception om vad kåren gör och kan hjälpa till med.