Introduktion för nya studenter
Här hittar du en sammanfattning av sådant som du behöver veta för att komma i gång med dina studier, oavsett om du läser i Halmstad, i Varberg eller på distans.
Hitta på campus
Använd vår interaktiva campuskarta för att hitta rätt på campus. Där kan du söka på olika platser, till exempel föreläsningssalar, grupprum, toaletter och studentkök, och få vägbeskrivningar dit. Du kan använda våra campuskartor för både Halmstad och Varberg i appen Mazemap och via webbläsare.
Passerkort
För att komma in i Högskolans lokaler i Halmstad behöver du ett passerkort, detta kort fungerar även som lånekort.
Student i Varberg?
Du som ska studera på Campus Varberg behöver, förutom informationen på denna sida, också ta del av specifik information om vad som gäller i Varberg.
Biblioteket
På biblioteket kan du till exempel låna och läsa kurslitteratur, hitta vetenskapliga artiklar och få hjälp med referenshantering. Där finns också studieplatser, grupprum, datorer, skrivare och skannrar på biblioteket. Ditt passerkort är automatiskt giltigt som lånekort i Halmstad, så se till att ta med det när du vill låna.
Campusbiblioteket i Varberg (för Varbergsstudenter) Länk till annan webbplats.
Studentwebben
På studentwebben kan du hitta det mesta som du behöver veta och ha tillgång till som student. Vill du snabbt komma till studentwebben skriver du bara in hh.se/student i adressfältet i din webbläsare.
Använd genvägarna i sidhuvudet och genvägarna på startsidan för att snabbt hitta det du söker. Om du letar efter något som inte finns där kan du använda “Innehåll A–Ö” eller söka på ämnet du letar efter.
”Min sida” är din personliga sida
Här på studentwebben har du tillgång till din personliga samlingssida, ”Min sida”. Du hittar en genväg dit under sökfältet på startsidan eller i menyn. Där kan du se ditt schema för en pågående kurs, din utbildningsplan och kursplaner för de kurser som du är registrerad på. På Min sida kan du också se de senast publicerade studentnyheterna och vår studentkalender där vi samlar olika aktiviteter för studenter. För att komma in på Min sida loggar du in med inloggningsuppgifterna till ditt studentkonto.
Efter att du har loggat in på Min sida är du automatiskt inloggad i bland annat Ladok för studenter, Blackboard, Office och ditt bibliotekskonto – och tvärtom.
Studentkalendern
I studentkalendern hittar du både roliga och nyttiga aktiviteter, allt från inspirerande föreläsningar och workshoppar till aktiviteter som våra studentföreningar arrangerar. Kolla gärna kalendern regelbundet så att du inte missar något!
Digitala verktyg
Blackboard Learn (lärplattform)
Blackboard är platsen där dina kurser och studieresurser samlas. Dina lärare kommer att lägga upp kursmaterial, instruktioner och examinationer här.
Du kan enkelt få tillgång till Blackboard via din webbläsare. Dessutom finns Blackboard som en app (Blackboard Learn) som du kan ladda ned där appar finns. Tänk på att vissa funktioner kan saknas i appen eller att visst kursmaterial kan komma att kräva tillgång till en dator.
Notera att du kommer att få tillgång till information relaterad till din kurs i Blackboard tidigast en vecka innan kursstart. Om du har några frågor längs vägen, kontakta din lärare för kursrelaterade frågor och kontakta Högskolans Helpdesk om du har du tekniska problem.
Schema
Schema för campusutbildning
Du kan se ditt schema fyra veckor före kursstart. Om du ska läsa en campusutbildning hittar du ditt personliga schema för dina pågående kurser på ”Min sida” här på studentwebben efter att du har registrerat dig. Logga in med ditt studentkontos inloggningsuppgifter.
Om du vill se ditt schema innan du är registrerad på kursen, då kan du själv söka fram det.
Sök schema Länk till annan webbplats.
Schema för distansutbildning
Du som ska läsa en utbildning på distans hittar ditt schema i Blackboard under kursens kursplats.
Blackboard Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Ladok för studenter
I Ladok för studenter administrerar du dina studier. Här registrerar du dig på kommande kurser, ser dina resultat från utbildningen och anmäler dig till tentor. Du ansöker även om ditt examensbevis när du är klar med din utbildning, om du läser ett program.
Det är också i Ladok för studenter som du fyller i dina kontaktuppgifter så att Högskolan kan nå dig. Det är viktigt att du ser till att dessa är uppdaterade annars riskerar du att missa information om dina studier. Det är väldigt viktigt att du fyller i en mejladress som du använder regelbundet.
Wifi (eduroam)
När du kopplar upp dig trådlöst på campus rekommenderar vi dig att använda vårt trådlösa nätverk eduroam. Det finns i stort sett på hela campus i Halmstad och Varberg.
Så kopplar du upp dig på vårt wifi
Studentmejl / Office-paketet
Alla studenter får tillgång till ett Office 365-konto där till exempel Outlook, Word, Powerpoint och Excel ingår. Du kan alltid genvägen Studentmejl i studentwebbens sidhuvud för att logga in på ditt Office-konto.
Gratis programvaror
Som student får du även tillgång till andra programvaror som används i undervisningen. Programmen kan du ladda ner och installera på din egen dator.
Kursinnehåll
Utbildningsplan – innehållet i ditt program
Varje program har en utbildningsplan som beskriver vad du faktiskt ska lära dig under programmets gång, vilka kurser du ska läsa och i vilken ordning. Vilket syfte och mål din utbildning har finns också här samt vilka krav som ställs under utbildningen. Det kan exempelvis vara så att du måste klara ett visst antal poäng eller vissa specifika kurser för att gå vidare till nästa termin. Detta kallas för uppflyttningskrav.
Kursplan – innehåll i varje enskild kurs
Varje kurs som du ska läsa har en egen kursplan. Här hittar du mer detaljerad information om vad du ska lära dig och prestera under just den kursen samt hur examinationsformerna ser ut. På ”Min sida” hittar du kursplaner för de kurser som du är registrerad på.
Om du vill se en kursplan innan du är registrerad på kursen, då kan du själv söka fram den. Glöm inte att välja ”starttermin” när du söker.
Kurslitteratur
Vilken kurslitteratur du ska använda för varje kurs finns i en lista i slutet av kursplanen. Om du inte vill köpa böcker till nypris kan du leta upp en så kallad ”boktvåa”, en person som går i klassen över dig. Boktvåorna har oftast den nyaste eller näst nyaste upplagan av en bok och säljer den till kompispris. Högskolebiblioteket har också kurslitteratur som du kan låna eller läsa på plats.
Studiestöd
Det kan vara värt att ta en funderare på hur du pluggar nu när studierna drar i gång – utgå inte från hur det var på gymnasiet. Du pluggar på heltid, det vill säga 40 timmar i veckan, och det är viktigt att du fördelar tiden rätt och planerar väl. Var med på föreläsningarna – de är jätteviktiga då läraren trycker på vad som är viktigt och hänvisar till det som är viktigt i kurslitteraturen.
Högskolans mål är att du ska trivas hos oss och klara dina studier. Därför har vi alltid någon som du kan vända dig till om du behöver hjälp under din studietid. Vi hjälper dig med allt från frågor rörande din hälsa och ditt välmående till studieteknik, framtida karriär och att hitta rätt kurslitteratur. Du kan läsa mer om alla supportfunktioner på samlingssidan för studiestöd.
Tenta
Under din utbildning kommer du att göra olika examinationer (prov), till exempel salstenta, hemtenta, duggor, seminarier, labbar med mera. De flesta salstentor kräver anmälan. Om en kommande salstenta kräver anmälan kan du se det i ditt schema om det gäller din kommande tenta. På tentasidan hittar du mer information om tentor, till exempel regler, anmälningsperioder, omtentor, betyg och resultat.
Viktigt att tänka på är att du trots att du kanske inte har så mycket i schemat två veckor precis före tentan inte är ledig. Faktum är att dessa två veckor helt går åt till att tentaplugga. Så ta vara på tiden!
Akademiska regler och fusk
Högskolestudier kräver att du som student själv tar ansvar för dina studier för att kunna lyckas. Du är skyldig att följa lagar och förordningar men också de lokala regler som gäller vid just Högskolan i Halmstad. Du måste till exempel ta del av och följa våra tentaregler och regler för referenser. Det är viktigt att du följer reglerna och ber om hjälp om du tycker att studierna är för svåra eller inte förstår instruktionerna från din lärare.
Studentkåren
Studentkåren finns för att bevaka dina intressen i allt som rör utbildning och studentfrågor. I korthet kan man säga att Halmstad Studentkår håller koll på att utbildningarna håller hög kvalitet och att du som student får inflytande över din utbildning. Gemenskapen i studentkåren förgyller också fritiden. Som medlem får du tillgång till en mängd förmåner, som studentrabatter, fester och evenemang.
Halmstad Studentkår Länk till annan webbplats.
Student- och doktorandombud
Via studentkåren kan du komma i kontakt med student- och doktorandombudet som arbetar med rättsliga studentfrågor på Högskolan och stödjer alla studenter. Du kan kontakta student- och doktorandombudet när du upplever ett problem som rör din utbildning eller din studiesituation.
Föreningsliv och aktiviteter
På Högskolan har vi många olika föreningar och nätverk som du kan engagera dig i. Det finns till exempel programföreningar som är kopplade till våra utbildningar, en studentkör och en idrottsförening för att nämna några. Hittar du inte något som passar kan du alltid starta en ny förening!
Upptäck Halmstad
På Destination Halmstads sida för studenter har de samlat tips om aktiviteter, mat och dryck, shopping och naturupplevelser.
Arbetsmiljö
Studenter och personal har ett gemensamt ansvar att se till att vi har en bra arbetsmiljö på Högskolan. Du förväntas visa respekt gentemot alla och genom ditt agerande bidra till att upprätthålla en inkluderande, jämlik och jämställd studiemiljö fri från mobbning och alla former av trakasserier. Vår studentpolicy ”Vi gör varandra bättre” innehåller regler och förväntningar som du som student behöver känna till och följa.
Studiemedel och CSN
Pengar är bra att ha för att få studentekonomin att gå ihop och att ansöka om studiemedel hos CSN är en väg att gå. Det är viktigt att känna till att CSN är en egen myndighet och att Högskolan inte kan påverka CSN:s beslut. När du blir beviljad studiemedel från CSN kan man säga att du ingår ett kontrakt med dem där du i utbyte mot pengar lovar att ta högskolepoäng. Du lovar alltså att klara dina studier, tar du inte dina poäng får du inte längre pengar från CSN.
- Under ditt första år lovar du CSN att klara minst 62,5%, det motsvarar 37 hp av 60 möjliga vid heltidsstudier.
- När du har läst ett år höjs kraven och du måste då klara minst 75% av poängen, det vill säga 45 hp för att få studiemedel.
CSN Länk till annan webbplats.
Om du mot förmodan inte vill fullfölja dina studier här på Högskolan är det viktigt att du meddelar både Högskolan och CSN om ditt studieavbrott.
Support från Servicecenter
Om du behöver hjälp eller undrar något som har med dina studier att göra kan du vända dig till Servicecenter. Du kan besöka dem i glasgången vid huvudentrén, kontakta dem via telefon eller mejl, eller genom att anmäla ett ärende via Helpdesk, som är vårt digitala system för olika ärenden.
Helpdesk
I Helpdesk, Högskolans digitala supporttjänst, kan du själv anmäla ärenden för att få hjälp med olika saker inom Högskolan. Det kan vara allt från en felanmälan om lokalerna på campus till en önskan om IT-support.