Ny student på program eller tekniskt basår
Här hittar du som ska läsa ett program på grundnivå eller tekniskt basår instruktioner och annan viktig information som gäller för just dig. Var noga med att följa instruktionerna så att du kan komma i gång med dina studier hos oss.
Blivande lärarstudenter och förskollärarstudenter måste beställa registerutdrag
Som student på våra lärarutbildningar behöver du ett registerutdrag från Polismyndigheten inför din verksamhetsförlagda utbildning (VFU). VFU är ett obligatoriskt inslag i lärarutbildningen och registerutdraget ska du lämna till rektor vid den förskola/skola där du gör din VFU.
Ansökan om registerutdrag gör du hos Polisen. Vanligtvis tar det två veckor att få sitt utdrag, men ibland kan det ta längre tid. Beställ därför detta utdrag så fort som möjligt!
Begäran om utdrag ur belastningsregistret Länk till annan webbplats.
Tips för dig som ska flytta hit
Sök bostad i god tid
Du behöver inte vänta på ditt antagningsbesked för att ställa dig i bostadskö. Det är viktigt att du är ute i god tid och om du kontaktar flera olika bostadsförmedlare är chansen större att du får napp hos någon. Bli inte orolig om du inte direkt får den bostad som du helst vill ha, det är oftast lättare att hitta rätt boende när du redan bor i Halmstad.
Studentkårens webbsida om studentbostäder Länk till annan webbplats.
HFAB Länk till annan webbplats.
Studentlägenheter via Willhem Länk till annan webbplats.
Gör en flyttanmälan och ändra din adress
I samband med flytten till Halmstad är det viktigt att du gör en flyttanmälan till Skatteverket. Via Skatteverket kan du också folkbokföra dig på din nya hemort.
Flyttanmälan Länk till annan webbplats. (Skatteverket)
På adressandring.se beställer du adressändring och eftersändning av posten till din nya bostad.
Adressändring Länk till annan webbplats. (adressändring.se)
Sök bostadsbidrag
Bostadsbidrag kan vara ett välkommet tillskott till studentkassan.
Sök bostadsbidrag hos Försäkringskassan Länk till annan webbplats.
Registrering och studentkonto
Registrering
Registreringen på en kurs inom ditt program är öppen måndag till söndag veckan innan den vecka som kursen startar. Du registrerar dig på dina kurser i Ladok för studenter. Via länken nedan kan du läsa mer om hur du registrerar dig.
Studentkonto
Har du inte ännu skapat ett studentkonto?
Du behöver ett studentkonto och inloggningsuppgifter för att få tillgång till alla digitala verktyg och ditt kursmaterial. Följ instruktionerna nedan:
- Gå till studentkontosidan via länken nedan och följ instruktionerna för att få inloggningsuppgifter till dina digitala verktyg. Du kan enkelt skapa ditt konto med Bankid, eller med ett konto hos eduID eller antagning.se.
Skapa ditt studentkonto Länk till annan webbplats.
Efter registrering: Förbered dig inför studiestarten
Kursmaterial i Blackboard
Ett par timmar efter att du har skapat ditt studentkonto kan du logga in i Blackboard, Högskolans lärplattform. Där kommer du att bedriva större delen av dina studier och det är också där som dina lärare lägger ut kursens studiematerial. Du behöver vara registrerad på din kurs för att få tillgång till ditt studiematerial.
Observera att det kan saknas både kursplats och/eller information när du loggar in i Blackboard. Det är inget fel utan beror bara på att många lärare väntar tills kursen börjar med att lägga ut information. Om läraren har skapat en kursplats och du som student är registrerad kommer du åt din kursplats som tidigast en vecka innan kursstart.
Blackboard Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Passerkort / lånekort
Du behöver ett passerkort för att komma in i Högskolans lokaler på campus i Halmstad under vissa tider. Du skapar passerkortet, som du även använder som lånekort på biblioteket och för att skriva ut på campus, via onlineplattformen Kortportalen. Läs mer via länken nedan.
Campus Varberg
Du som ska studera på Campus Varberg behöver istället för passerkortet en nyckelbricka för att komma in i lokalerna där. Du behöver bara använda passerkort i lokalerna i Halmstad.
Schema för distansutbildning
Du som ska läsa en kurs på distans hittar ditt schema i Blackboard när du har registrerat dig och kursansvarig lärare har lagt ut informationen.
Blackboard Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Schema för campusutbildning
Ditt schema ska vara klart senast fyra veckor före kursstart. Om du vill se schemat innan du är registrerad på kursen, då kan du själv söka fram det. Om du ska läsa en campusutbildning hittar du ditt personliga schema på "Min sida” här på studentwebben när du har registrerat dig. Klicka på "Se hela mitt schema" för att se schemat för din första kurs.
Sök schema Länk till annan webbplats.
Min sida Länk till annan webbplats.
Inloggningsuppgifter och lösenord
Efter att du har skapat ditt studentkonto hittar du information om hur du loggar in i exempelvis din studentmejl, Blackboard och Ladok för studenter på sidan Studentkonto. Här hittar du också instruktioner kring hur du använder Högskolans wifi på campus.
Utbildningens upplägg
Varje program har en utbildningsplan som beskriver vad du faktiskt ska lära dig under programmets gång. Den visar hur programmet är upplagt, vilka kurser du ska läsa och i vilken ordning.
Varje kurs har i sin tur en kursplan som beskriver vilka moment just den kursen innehåller, vad du behöver lära dig för att klara av kursen och ta dina poäng. I slutet av kursplanen hittar du litteraturlistan som visar vilken kurslitteratur du ska läsa under kursens gång.
Din utbildningsplan och dina kursplaner kommer att finnas tillgängliga på ”Min sida” här på studentwebben, allt eftersom du registrerar dig på nya kurser. Logga in med ditt studentkontos inloggningsuppgifter.
Om du vill se en utbildningsplan eller kursplan innan du är registrerad, då kan du själv söka fram den. Glöm inte att välja ”starttermin” när du söker.
Student i Varberg?
Du som ska studera på Campus Varberg behöver också ta del av specifik information om vad som gäller där.
27 augusti: Introduktion
Den 27 augusti var det Ny på Högskolan, vår digitala introduktion för dig som är ny student på ett program eller tekniskt basår. Om du missade introduktionen kan du läsa mer om hur du kommer i gång med studierna här på denna sida och på vår introduktionssida för nya studenter.
Programsamling
Förutom den digitala introduktionen Ny på Högskolan har de flesta av våra program också en egen samling där du får mer detaljerad information om din utbildning. Tid och plats för programsamlingen finns i ditt schema.
Från 2 september: Studiestart
Den 2 september var datumet då terminen officiellt startade. Du kan själv söka fram information om det mesta som rör dina studier på Högskolan i Halmstad här på vår studentwebb, men för att underlätta för dig har vi samlat den viktigaste informationen på en sida.
Introduktion för nya studenter
Tips för dig som ska studera för första gången
För dig som har börjat studera på Högskolan och inte tidigare har erfarenhet av högskolestudier har vi samlat några goda tips och råd som kan hjälpa dig att komma i gång med studierna på bästa sätt. Läs mer via länken nedan.