Sök

HUST välkomnades hem från äventyr i Australien

På Högskolan finns många spännande föreningar som du kan engagera dig i. En av studentföreningarna är HUST, som i höstas deltog i en 300 mil lång tävling genom öknen i Australien med sin soldrivna racingbil. I fredags välkomnades föreningen officiellt hem till Högskolan under ett event på campus.

Det var häftigt när man startade i Darwin och visste att man hade 300 mil framför sig i Australien.

Alexander Kullenberg, medlem i HUST

I föreningen HUST, Halmstad University Solar Team, driver studenterna ett projekt där de bygger en egen racingbil som drivs av solenergi. Målet är att vara med i Bridgestone World Solar Challenge i Australien, som är världens största tävling för soldrivna bilar. I oktober gick 2023 års tävling av stapeln och HUST var ett av de deltagande lagen.

I fredags var det dags att välkomna dem tillbaka till campus med tal, fika och mingel.

– Jag är otroligt glad att få välkomna er hem. Ni är fantastiska, alla våra studenter. Det som ni har gjort är häftigt, sade Högskolans prorektor Malin Hallén och talade vidare om hur HUST är ett projekt som väl knyter an till Högskolans vision att vara värdeskapande, innovationsdrivande och samhällsutvecklande:

– Tack för att ni på ett sådant fint sätt representerar det som Högskolan vill stå för. Välkomna hem, och välkommen hem till bilen!

I förgrunden av bilden syns ryggen på en man som bär en blå tröja. I bakgrunden står en kvinna med brunt hår som ler och tittar framåt.

Prorektor Malin Hallén var på plats i hus S för att tala till studenterna i HUST och övriga besökare.

Värdefulla minnen och erfarenheter

Två av studenterna i HUST, som var på plats vid fredagens event, är Max Elofsson och Alexander Kullenberg. De är båda överens om att resan till Australien har gett dem minnen för livet.

– Det här är något av det bästa som jag har gjort. Det har varit otroligt roligt, och jobbigt med långa dagar och slit, sade Max Elofsson och förklarade att han ser det som särskilt roligt att ha varit med genom hela projektet från start till slut:

– Att ha fått vara med från början och bygga bilen och fått vara med i Australien, att ha varit med om den upplevelsen känns helt otroligt.

Tävlingen går genom det australiensiska landskapet från Darwin till Adelaide, och för Alexander Kullenberg var starten något utöver det vanliga.

– Det var häftigt när man startade där i Darwin och visste att man hade 300 mil framför sig i Australien. Vi körde också om Chalmers första dagen. Det var vi nöjda med. Sedan körde de om oss igen, sade Alexander Kullenberg med ett skratt.

Två unga män och en ung kvinna står tätt bredvid varandra i rad och tittar mot kameran. Bakom dem syns en vit racingbil med solpaneler på taket.

Alexander Kullenberg, Max Elofsson och Alma Ahlgren är några av studenterna i HUST. Här syns de framöver den soldrivna bilen som har fått namnet Sven.

”Det bästa som jag har gjort”

Även Alma Ahlgren är med i HUST, och för henne är den goda gemenskapen i gruppen något som hon särskilt tar med sig från projektet.

– Jag är så otroligt stolt över vad teamet har gjort och åstadkommit. Det här är det bästa som jag har gjort i hela mitt liv. Det är så mycket mer än att bara köra en bil genom öknen. Vi blev som en liten familj, och det som jag uppskattar mest är att ha fått vara tillsammans med människor som jag klickar med och tycker samma som, berättade Alma Ahlgren.

Nu tar HUST sikte på framtiden och flera av studenterna som var med under 2023 kommer att delta även framöver.

– Nu ska vi förbättra och se vad vi kan göra annorlunda. Nu har vi något att utgå ifrån, konstaterade Alexander Kullenberg.

Text: Thimmy Mård

Bild: Ida Fridvall

Publicerad

kontakt

Dela

Kontakt