Så hittar du en studentförening som passar dig
På Högskolan har vi många föreningar som du kan engagera dig i på olika sätt. För att hjälpa dig att hitta rätt svarar Jonathan Jaginder, vice ordförande för Halmstad Studentkår, och Morgan Ljungkvist, hälsovägledare och föreningsansvarig på Högskolan, på 8 frågor om föreningslivet här på Högskolan.
1. Hur gör man för att hitta sin förening och sitt sammanhang?
Morgan: – Jag tycker att det första du ska göra är att ta reda på vilken programförening du tillhör. Då kommer du väldigt långt. Du kan också utgå från vad du är intresserad av och vilka frågor du vill engagera dig i. Det finns föreningar som brinner för klimatfrågor eller idrott till exempel. Men börja med att kontakta den förening som du är intresserad av och fråga helt enkelt hur du gör för att gå med. Och om du är intresserad av ett område som inte har någon förening, då kan du få hjälp att starta en helt ny förening.
Jonathan: – Försök också att hålla koll på sociala medier om du har det, de flesta föreningar marknadsför sig nämligen där.
2. Vad är skillnaden mellan en studentförening och en programförening?
Morgan: – En programförening är tydligt kopplad till en eller flera utbildningar, till exempel S.K.O.L.K, som är en förening för lärarstudenter, eller Informatix, som är en förening för informatikprogrammen på Högskolan. Programföreningarna är nischade på det viset och hjälper till med det studiesociala livet och arrangerar många roliga event, plus att de arbetar med utbildningsfrågor och genom det gör din utbildning bättre. Studentföreningarna jobbar mer brett och vänder sig till alla studenter, oavsett programtillhörighet.
3. Kan man engagera sig inom Halmstad Studentkår och hur gör man det?
Jonathan: – Absolut. Inom studentkåren har vi fem organ och där kan du också välja engagemang utifrån intresse. Det är val i april, då väljs en ny styrelse och man kan söka olika roller och förhoppningsvis bli invald.
- Hjärter 6 sköter om studentpuben. Man kan säga att de är vaktmästare som ser till så att saker finns där och att event kan arrangeras. Hjärter 6 har också serveringsansvar för event.
- Thorax anordnar olika event för studenter, till exempel fester. De främjar overallskulturen och andra studenttraditioner.
- Karriär arrangerar event som är inriktade på studenters framtida karriär och arbetsmarknaden.
- Överstaben anordnar kårens största event, nollningen.
- UFO arbetar med att integrera internationella studenter och utbytesstudenter och hjälper dem att lära känna Halmstad och Sverige.
- Studentrepresentanter sitter med i Högskolans nämnder och råd och har möjlighet att tycka till när beslut tas. Studentrepresentanterna bidrar med studentens perspektiv, vilket är väldigt viktigt. Vi har väldigt få studentrepresentanter just nu så håll ögonen öppna på studentkårens sociala medier och sök när det är dags. Det är lärorikt och kul att se hela strukturen och hur allt funkar på Högskolan.
Halmstad Studentkår Länk till annan webbplats.
4. Varför är det bra att engagera sig?
Jonathan: – Jag började engagera mig redan mitt första år och sedan kunde jag inte sluta. Jag träffade nya kompisar hela tiden och fick många nya erfarenheter. Det har gett mig så mycket och jag kan inte tänka mig ett studentliv utan det.
Morgan: – Precis, det handlar mycket om personlig utveckling. Jag har sett många studenter som är lite nervösa under sitt första år eller sitt första uppdrag men allteftersom de får mer ansvar och jobbar med projektledning så växer självförtroendet och de lär sig mycket. Att vara delaktig i projekt till exempel är bra att ha på sitt cv och det är sådant som rekryterare och arbetsgivare tittar på.
5. Måste man vara medlem i en förening och vad innebär det?
Morgan: – Ja, det är en förutsättning och en av de viktigaste delarna rent föreningsmässigt. Som medlem i en förening har du rätt att styra verksamheten och har rösträtt på möten. Det är också en garanti för att du kan delta i föreningens verksamhet och aktiviteter. Vissa event kanske bara vänder sig till medlemmar och då måste du vara med i just den föreningen men det kostar inte mycket att vara med i en studentförening eller programförening.
Jonathan: – På studentkåren jobbar vi aktivt med medlemskap – det ska löna sig att vara medlem hos oss. Vi erbjuder till exempel rabatter av olika slag för studenter och så vidare.
6. Vad gör föreningar egentligen, måste man festa och dricka alkohol?
Morgan: – Det är en vanlig missuppfattning att det förekommer mycket alkohol i studentsammanhang men föreningarna här på Högskolan i Halmstad jobbar med att sätta sina event i fokus och göra dem så bra som möjligt – inte att fokusera på alkoholen. I dag är studentlivet inte riktigt som det var för 20 år sedan då mycket bara handlade om alkohol.
7. Får studenter som pluggar på distans vara med i en förening?
Morgan: – Självklart, alla får vara med i en förening! Tack vare att vi enligt lag har föreningsfrihet i Sverige är alla välkomna till alla föreningar.
8. Hur hittar man allt kul som händer?
Jonathan: – Följ kåren och föreningarna på sociala medier och titta i studentkalendern, då hittar du mycket roligt och nyttigt som du kan vara med på.
Kontakt
-
Morgan Ljungkvist, föreningsansvarig på Högskolan
-
Jonathan Jaginder, Halmstad Studentkår