Tentaregler
När du ska skriva en salstenta gäller särskilda regler som du måste följa, till exempel när du får lämna salen, vad du får ha med dig och hur du ska agera i salen.
Stanna hemma om du är sjuk
Observera att du är skyldig att följa smittskyddslagen. Det innebär att du som vet med dig att du har symptom på en smittsam sjukdom är skyldig enligt lag att skydda andra mot smittorisk.
Det är ditt eget ansvar att följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer och att stanna hemma vid sjukdom. Det kan inte tentavärden avgöra.
Sjukdomssymptom rapporteras
Om Högskolan misstänker att du deltar vid en salstenta trots sjukdomssymptom kommer vi att uppmana dig att inte delta. Om du trots uppmaning väljer att delta i tentan kommer det att rapporteras, vilket kan leda till disciplinära åtgärder.
Kom ihåg att sjukanmäla dig
Om du missar en tenta för att du är sjuk får du delta vid nästa examinationstillfälle, enligt Högskolans ordinarie rutiner. Om du är sjuk ska du tänka på att kontakta kurs- eller programansvarig på din utbildning och komma ihåg att sjukanmäla dig till försäkringskassan.
Regler inför, under och efter salstentan
Inför tentan
- Ta med giltig legitimation, din kod på en lapp (du hittar den vid din anmälan i Studentladok), blyertspenna, suddgummi, bläckpenna och övriga godkända hjälpmedel till tentan. Kontakta din lärare om du är osäker på vad du får ha med dig.
- Du får inte ha anteckningar, dator, mobiltelefon, smarta klockor eller annan elektronisk utrustning vid skrivplatsen. Misstänkt fusk rapporteras direkt.
Fusk och plagiat - Skrivpapper, handsprit och engångshandskar finns tillgängligt i salen.
- Du får ta med dig mat och dryck och äta under tiden.
- Kom i god tid, gärna 30 minuter före utsatt tid. Information ges 10 minuter innan tentan startar, dörren till salen stängs i samband med det. Detta är extra viktigt om du har tenta i en stor sal som Bingo, i hus X och hus R.
- Du blir inte insläppt om du kommer senare än 30 minuter efter utsatt tid.
Under tentan
- Håll avstånd till andra i och utanför salen.
- Ha din legitimation och anonymkod redo när du ska gå in i salen.
- Om du tar med mobiltelefon, stäng av den, lägg den i din väska eller jacka och häng av dig på anvisad plats.
- Gå till anvisad/uppdukad plats i skrivsalen. Lägg din legitimation och anonymkod väl synligt på bänken.
- Du får inte prata med andra studenter under tentans gång.
- Tentan ligger i det uppochnedvända tentaomslaget på skrivplatsen. Omslaget med tentan får vändas först när tentavärden meddelar att det är tillåtet. För tidigt öppnat tentaomslag betraktas som fusk och kommer att rapporteras.
- Skriv din tenta.
- Gå fram en i taget till tentavärden om du behöver kontakta lärare eller gå på toaletten. Du får lämna salen tidigast efter 40 minuter, det gäller även för toalettbesök.
- När du är klar med din tenta fyller du i det inlämningskvitto som finns på din plats med bläckpenna innan du går fram för att lämna in tentan.
- Ta med tentan, ifyllt inlämningskvitto och allt annat från skrivplatsen för att undvika onödigt spring i salen. Gå fram en i taget för att undvika köbildning vid inlämningen.
- Lägg din tenta, inlämningskvitto och din legitimation på anvisad plats och ta ett steg tillbaka medan tentavärden kontrollerar ditt inlämnade material.
- Lämna salen och fortsätt att hålla avstånd till andra på plats.
Efter tentan
- När din lärare har rättat tentan får du ditt resultat i Studentladok.
- Några dagar efter det att du har fått resultatet kan du kontakta Servicecenter för att få din skrivna tenta inskannad och mejlad till dig.
Olika examinationsformer
På högskolenivå finns det flera typer av examinationsformer där du får visa prov att du har lärt dig det som krävs för att klara kursen. Det finns till exempel salstenta (skrivs på utsatt tid samtidigt med andra), hemtenta (inlämningsuppgift), muntlig tenta, laborativ tenta och seminarier. Vilken examinationsform som gäller för din aktuella kurs kan du läsa i din kursplan.
Studieadministrativa bestämmelser (dokumentarkiv)