Goda studievanor
Att studera brukar ibland jämföras med idrott på hög nivå där koncentration och uthållighet sätts på prov. Oavsett om du är ny som student eller har pluggat ett tag behöver du ge dig själv de bästa möjligheterna att göra ett bra jobb. Ta del av våra tips och utveckla dina studievanor!
5 tips för att plugga rätt
1. Skapa rutiner
Har du svårt att få ihop tiden? Gör ett veckoschema med pluggpass och fritid så att inte dagarna flyter ihop och studierna hopar sig inför tentan. Men planera lagom, annars är risken stor att du skjuter upp studierna i stället. Och glöm inte att ta paus även under pluggpassen!
Mall för veckoplanering Pdf, 29.3 kB, öppnas i nytt fönster.
2. Skapa dig en överblick
Börja dina studier med att läsa utbildningsplanen för ditt program. Då får du en överblick över hela utbildningens plan. När du sedan börjar varje kurs kan du ta för vana att läsa kursplanen. Utifrån kursplanen och eventuell studiehandledning blir det lättare att planera studierna.
När du har fått koll på din utbildningsplan/kursplan kan du börja plugga.
- Ögna igenom allt material innan du börjar läsa.
- Titta på rubriker, innehållsförteckningar, sammanfattningar, fetstilt, faktarutor, bilder och bildtexter. Varje sida tar inte mer än några sekunder och det ger dig en tidig överblick som gör att du kan göra en bättre bedömning av vilken information som är mest relevant.
3. Plugga tillsammans
Sannolikheten för att du faktiskt pluggar när du säger att du ska det är större om du bestämmer träff med en pluggkompis.
Fördelar med att plugga tillsammans
- Du måste diskutera och berätta för andra vad du har lärt dig och då blir det tydligare för dig själv vad du förstår och inte.
- Du får djupare kunskap av att höra någon annan förklara vad hen har fått ut av det som du också har läst.
- Du lär dig helt enkelt lättare, över längre tid och med större förståelse.
4. Sätt upp mål och delmål
Sätt upp olika typer av mål som ger den energi och studielust som du behöver. Målen behöver ofta sikta högre än du tror eftersom de flesta av oss även begränsar våra drömmar.
Exempel på mål
- Ett långsiktigt mål kan vara att du visualiserar dig själv på ditt drömjobb.
- Ett delmål kan vara allt från att du ska klara av din utbildning till att du ska avsätta tre timmar per dag till att plugga.
Tips! Välj mål som är tidsbundna och går att mäta så att du kan checka av dem.
5. Se till att få studiero
Runt om på campus finns studieplatser och grupprum som du kan boka när du behöver plugga i lugn och ro, antingen själv eller tillsammans med andra.
Lär dig mer om studieteknik
Ett sätt att få bättre studievanor är att du lär dig mer om studieteknik, till exempel genom att läsa en bok om studieteknik. Här är tre förslag på bra böcker som du kan hitta på högskolebiblioteket. Författarna har också spelat in flera klipp på Youtube som är sevärda. På Högskolan finns även olika typer av studieteknikspass som du kan delta i.
Plugga smartare
Boktips 1: Plugga smartare, Björn Liljeqvist Länk till annan webbplats.
I videon ger Marina Bergman, författare och lärare, tips baserat på innehållet i boken som hon har skrivit ihop med en kollega.
Kurs baserad på boken
För dig som vill veta mer finns även gratiskursen Att studera på högskolan som bygger på Marina Bergmans och Britt-Marie Israelssons bok. Kursen guidar dig genom bokens innehåll och ger dig konkreta verktyg, tips och övningar. Du hittar information om hur du deltar i kursen via länken.
Studieteknik – så lyckas du
Boktips 3: Studieteknik: så lyckas du med dina studier, Håkan Fleischer Länk till annan webbplats.
Podd om studieteknik
Som en fortsättning på boken Studieteknik: så lyckas du med dina studier har Håkan Fleischer också en podd kallad Studieteknik helt enkelt. I avsnitten får du tips kring studieteknik.
Aktiviteter i studentkalendern
På Högskolan ordnas varje termin olika slags aktiviteter med fokus studieteknik, goda studievanor och annat kopplat till dina studier. Du hittar aktuella aktiviteter i studentkalendern.
Undvik att skjuta upp pluggandet
Gör du vad som helst för att inte behöva plugga? Då gör du precis som många andra och prokrastinerar. Prokrastinering är när du skjuter upp saker fast du vet att det kommer att få negativa konsekvenser på sikt. Det är ett inlärt beteende och bottnar i att vi reagerar på obehagliga känslor (stress, leda, ångest med mera) genom att undvika dem. I en pluggsituation sker detta ofta automatiskt i den stund som vi sätter oss med böckerna.
Tips för att sluta prokrastinera
- Lär dig känna igen de ursäkter du använder för dig själv i den stund du prokrastinerar.
- Lär dig stå ut med obehaget – man kan studera även om man inte är motiverad.
- Skapa struktur i vardagen. Planera när du ska studera och när du ska vara ledig.
- Planera in korta studiepass och tydliga pauser.
- Gör en rimlig planering. Om du planerar för mycket blir obehaget större och risken att falla tillbaka i prokrastinering ökar.
- Sätt tydliga delmål och rimliga deadlines.
- Studera med en kompis. Om du har avtalat att träffa en kompis på biblioteket är sannolikheten mycket större att du går dit.
- Belöna dig själv.
Gå med i prokrastineringsgruppen
Om du vill sluta skjuta upp pluggandet kan du ta hjälp av Högskolans prokrastineringsgrupp som träffas på campus varje vecka. Gruppen har ett tak på tolv studenter och är ett bra forum där du får fungerande verktyg och tips på hur du kan få rätsida på studievanorna.