Distansstudier – tips och tricks
När du studerar på distans kan det vara riktigt svårt att ha goda rutiner som är viktiga för att skapa bra förutsättningar för att klara studierna. Här kommer några tips på hur du kan få studierna på distans att fungera bra.
Lär dig de digitala verktygen
Du behöver ha tillgång till dator
Ditt absolut viktigaste verktyg är en dator, PC eller Mac funkar lika bra. Lärplattformen Blackboard fungerar bäst på dator och du kan inte bedriva dina studier fullt ut genom att enbart använda din telefon eller surfplatta eftersom vissa funktioner inte finns i Blackboard-appen.
Sök efter instruktioner på nätet
Lägg tid på att lära dig de digitala verktyg som används i undervisningen. Det är lättare att känna sig bekväm med och inspirerad av undervisningen om du känner att du behärskar verktygen. Många verktyg har bra instruktioner på sina webbsidor eller på Youtube som du kan ta hjälp av.
Högskolan använder till exempel verktyget Zoom för e-möten, undervisning över nätet och e-seminarier. Via Blackboard kan du enkelt logga in i Zoom, du hittar länken under ”Student services”.
Blackboard Länk till annan webbplats.
Zoom Länk till annan webbplats.
Att tänka på vid e-möten
Om du använder webbkamera kan det vara en bra idé att välja bakgrund som inte distraherar de som ser dig. Försök att hitta en neutral och enkel bakgrund vilket skapar goda förutsättningar för att ni ska fokusera på studierna. Att ha en rörig diskbänk, andra människor som går förbi eller alltför personliga saker är inte att föredra.
Felanmäl tekniska problem
Om det uppstår störningar i något av de digitala verktyg som du använder i dina distansstudier kan du felanmäla detta till IT-supporten via Helpdesk.
7 snabba tips för effektiva distansstudier
1. Sätt upp mål
Exempel: Skriv två sidor på hemtentan.
2. Dela upp arbetet
Exempel: Hitta tre relevanta artiklar, läs en artikel eller sammanfatta en artikel.
3. Ta bort det som stör
Lägg undan saker som konkurrerar om din uppmärksamhet, till exempel din mobil.
4. Ställ en timer.
Sätt alarmet på 25 minuter.
5. Kör!
Fullt fokus i 25 minuter.
6. Fira
Markera målet du klarat och fira framgången.
7. Rör på dig
Ta 5 minuters paus och rör på dig. Byt rum och börja om.
Skapa goda studievanor
Genom att planera din vardag och göra veckoschema kan du skapa förutsättningar för att du ska få bra studierutiner. Du kan till exempel visa för andra hur och när du är tillgänglig via telefon, mejl och så vidare så att de vet när du är nåbar för studier och inte. Och glöm inte att avsätta tid för pauser. Försök att ta lunch och fikaraster precis som vanligt – gärna tillsammans med dina kurskamrater, trots att ni är på olika platser.
Ordna en fysisk studieplats
Försök ordna en plats där du pluggar som inte är samma som din övriga vardag. Du kan kanske gå till ett bibliotek eller en annan öppen lokal. Du kan också skapa en fysisk plats hemma som är vigd åt studier. Det kan vara ett speciellt rum, eller om du har en liten lägenhet, en speciell plats/stol där du pluggar.
Undvik om möjligt distraktioner när du pluggar. Kan du stänga av notiser på telefon och dator är det en bra idé. Undvik också att ha på tv:n eller annat som kan distrahera dig och ta fokus från studierna.
Plugga tillsammans
Oavsett om du träffar studiekamrater fysiskt eller digitalt så har ni nytta av att plugga tillsammans. Det finns många digitala hjälpmedel som ni kan använda. Hitta det som passar er bäst.
Håll kontakten med andra
Boka digitala träffar med dina kursare
När du bara pluggar på distans kan det lätt kännas lite tomt och ensamt. Kom överens om hur ni håller kontakt med varandra och hur ni fortsätter era ordinarie möten, fikapauser och luncher, fast de sker på distans. Att stämma av med någon annan regelbundet och ha någon som väntar på dig digitalt gör att du inte lika lätt kan ”fuska” med dina arbetstider plus att distansstudierna blir lite roligare och enklare att hantera.
Boka in studietid via Focusmate
Om du inte vill eller har möjlighet att ha regelbunden kontakt med dina klasskamrater kan du testa Focusmate. Där bestämmer du en tid som du vill jobba fokuserat med något. Under den tiden har du via nätet kontakt med någon annan som också vill jobba fokuserat och behöver hjälp med sin struktur. Genom att ni stöttar varandra i just att hålla fokus går det lättare. Testa och se om det funkar för dig!