Sök Stäng

Trakasserier, kränkningar och mobbning

Här finns information om vad du bör göra och till vem du ska vända dig vid situationer då du känner dig utsatt. Trakasserier, sexuella trakasserier, kränkande särbehandling, mobbning och repressalier är samtliga beteenden som överskrider gränsen för vad som är socialt accepterat, tillåtet och i vissa fall lagligt.

På Högskolan accepteras inte någon form av kränkande särbehandling, trakasserier eller sexuella trakasserier. Om sådana situationer skulle inträffa finns hjälp att få.

Så går du till väga vid en händelse

Om du befinner dig på campus och upplever dig trakasserad eller kränkande särbehandlad, försök tala om för hen eller dem som utsätter dig att beteendet är ovälkommet. Ta hjälp av någon annan om det är svårt att göra det själv. Du kan även säga ifrån skriftligen.

Om detta inte hjälper – vänd dig till någon som du litar på, exempelvis en lärare, programansvarig, studerandearbetsmiljöombud, student- och doktorandombudet vid Halmstad Studentkår eller Studenthälsan. Få hjälp att anmäla händelsen.

Om du bevittnar en situation som du upplever som trakasserier av någon annan är det bra om du agerar. Säg ifrån om det känns tryggt att göra så, hör med den du upplever blir utsatt om du kan hjälpa till. Är du inte bekväm med det, kontakta någon av ovanstående kontaktpersoner och berätta om vad du har upplevt.

Vad är kränkande särbehandling och trakasserier?

Det är den som upplever sig vara utsatt som avgör vad som är oönskat eller kränkande. Trakasserier, sexuella trakasserier och kränkande särbehandling kan även ske via mejl, sms eller sociala medier.

Kränkande särbehandling

Kännetecknande för kränkande särbehandling är ord eller handlingar som upplevs som förolämpande, stötande eller förnedrande av den eller de som utsätts för dem. I värsta fall kan det utvecklas till mobbning, där beteendet är upprepat och regelbundet. Fyra O kan beskriva hur det kan upplevas: obehagligt, olustigt, obegripligt och orättvist. Exempel: kalla någon för öknamn, frysa ut någon, hänga ut någon personligen.

Trakasserier

Trakasserier gör att en person känner sig förolämpad, hotad, kränkt eller illa behandlad. Trakasserier är ett beteende som är ovälkommet. Skillnaden gentemot kränkande särbehandling är att trakasserier har ett samband med någon av diskrimineringsgrunderna kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning och ålder. Exempel: beteende av stötande karaktär, kommentarer, gester, utfrysning, att ge uttryck för förlöjligande eller nedvärderande generaliseringar.

Sexuella trakasserier

Sexuella trakasserier är ett uppträdande av sexuell natur som kränker någons värdighet. Det är både en form av diskriminering och kränkande särbehandling. Även här är beteendet ovälkommet och oönskat. Exempel: någon tafsar eller kastar närgångna blickar, ovälkomna beröringar, komplimanger, inbjudningar och anspelningar.

Mer om anmälan av kränkningar och trakasserier

Kan jag anmäla anonymt?

Om du pekar ut en viss person eller grupp för att ha utsatt dig går det inte att vara anonym. Skälet är att Högskolan behöver kunna höra båda parter för att ha möjlighet att utreda vad som har hänt.

Du kan bara anmäla anonymt genom att berätta för studerandearbetsmiljöombud, studentkårens student- och doktorandombud eller samordnaren för lika villkor. Dessa roller kan ta frågan vidare utan att nämna namn. Högskolan får då arbeta med frågan i förebyggande syfte.

Vad händer efter en anmälan?

När du gjort en anmälan får du prata med programansvarig eller avdelningschef. I det samtalet görs en första bedömning av om det handlar om potentiellt oacceptabla handlingar eller snarare rör sig om upplevelser som har sin grund i missförstånd eller liknande. För att ta reda på detta kan andra involverade behöva höras. Om bedömningen i detta läge är att det rör sig om missförstånd får du och eventuellt andra stöd i att lösa konflikten eller situationen.

Om det däremot visar sig potentiellt handla om oacceptabla handlingar går processen vidare till en utredning. Beroende på allvarlighetsgraden utreds situationen antingen av programansvarig eller avdelningschef eller lämnas över till samordnaren för lika villkor, alternativt en extern utredare. Utredningen dokumenteras och diarieförs.

Vad innebär en utredning?

Vid en utredning av en situation får du berätta vad som hänt. Den som utreder kommer även att prata med den eller de som du uppger har utsatt dig samt eventuellt andra som har något att tillföra. Studerandearbetsmiljöombud meddelas om ärendet.

Det som framkommer dokumenteras skriftligt och händelsen registreras som en formell anmälan i Helpdesk. Efter utredningen tar akademichef/högskoledirektör beslut om eventuella åtgärder för att det som har skett inte ska upprepas.

Du har alltid rätt att ha med dig en stödperson under utredningens gång. Därutöver kan du vända dig till Studenthälsan för till exempel samtalsstöd. Även andra parter i utredningen har rätt att ha med en stödperson i samtal samt rätt till stöd.

Förbud mot repressalier

Repressalier innebär att någon blir utsatt för någon form av bestraffning eller dålig behandling, som en reaktion på att denne har påtalat eller anmält trakasserier eller sexuella trakasserier. Oavsett om du anmält någon eller något, medverkat i en utredning eller avvisat eller fogat dig i trakasserier eller sexuella trakasserier så är du enligt lagen skyddad mot att bestraffas.

Uppföljning och avslut

Programansvarig eller avdelningschef ska inom rimlig tid ha uppföljningssamtal med berörda personer. Syftet är att säkerställa att det oönskade beteendet har upphört och att stämma av hur situationen upplevs. När uppföljningen har genomförts och inga ytterligare åtgärder är aktuella ska ärendet avslutas och berörda informeras.

uppdaterad

Kontakt

Dela

Kontakt