Hot och våld
Här finns information om vad du bör göra och till vem du ska vända dig vid eventuella hotfulla situationer och vid pågående dödligt våld. Hot och våld är handlingar som överskrider gränserna för vad som är lagligt, socialt accepterat och tillåtet.
Akuta hot- och våldssituationer
Akuta situationer kan vara misshandel, andra fysiska övergrepp, direkta hot om skada eller angrepp som innebär direkt fara för någons liv.
- Ring 112 (SOS Alarm).
- Undvik att ingripa själv så att du inte utsätter dig och andra för fara.
Vid en pågående attack: fly – sök skydd – larma
Det är väldigt låg risk att ett attentat med pågående dödligt våld (PDV) skulle inträffa på Högskolan i Halmstad. Om det skulle hända är konsekvenserna otroligt allvarliga. Därför är det viktigt att känna till hur du bör agera vid en attack.
Krisinformation – film med råd vid attacker med dödligt våld Länk till annan webbplats.
Du ska följa de tre stegen: fly, sök skydd, larma.
Fly
Sätt dig själv i säkerhet. Lämna platsen så fort och säkert som möjligt och undvik folksamlingar.
Sök skydd
Om du inte kan lämna området, sök upp en plats som du bedömer vara säker och som ger dig skydd. Var uppmärksam på det du ser och hör och försök behålla lugnet. Sätt mobilen på ljudlöst och stäng av vibrationen. Ring inte till någon som kan befinna sig i riskområdet. Mobilsignalen kan röja en person som gömmer sig.
Larma
När du är i säkerhet, larma polisen via 112. Polisen behöver veta:
- platsen
- vad som har hänt
- hur många gärningsmän du har sett
- vilka vapen de använt
- hur de ser ut
- var du senast såg dem
Varna de som befinner sig i fara och hjälp de som behöver.
Viktigt att tänka på
- Ring inte med mobilen om du inte måste. Blir nätet överbelastat kan det bli svårt för livsviktiga samtal att komma fram.
- Följ polisens, räddningstjänstens och andra myndigheters uppmaningar.
- Dela inte obekräftad information på nätet eller på något annat sätt.
- När polisen kommer till platsen kan det vara svårt för dem att direkt avgöra vem som är gärningsperson och vem som är offer – håll därför inget i händerna.
- Var beredd på att ytterligare attentat kan ske.
Andra pågående hotfulla/oroliga situationer
Om du befinner dig på campus och bevittnar eller hamnar i en situation som du upplever som stökig, orolig och potentiellt hotfull är det bra om du agerar.
- Ring 035-299 10 30 (Högskolans säkerhetsjour) dygnet runt för att prata med en väktare, om du befinner dig på campus. Väktaren bedömer om polis ska kontaktas. Det är endast polisen som har rätt att fysiskt och handgripligen avhysa någon från området.
- Du kan också vända dig till lärare, programansvarig eller annan tillgänglig personal på campus.
- Om du befinner dig på Campus Varberg hittar du information på sidan Campus Varberg
Beredskap och förebyggande arbete
Du kan bidra till en bättre beredskap genom att:
- Ta för vana att notera nödutgångar och utrymningsmöjligheter.
- Inte släppa in obehöriga i låsta lokaler.
Tips! Ladda ner 112-appen
Med 112-appen kan du känna dig trygg med att få information om händelser som sker i din närhet. Sker en brand, trafikolycka, explosion eller båtolycka i ditt närområde får du direkt information om det och vet då också att händelsen är omhändertagen och behöver inte själv kontakta 112.
Efter en hot- och våldssituation
Efter en hot- och våldssituation är det vanligt att ha mycket känslor och reaktioner. Det kan vara bra att prata med till exempel en närstående om det man upplevt eller känner. Du kan också kontakta Studenthälsan för att få hjälp och stöd.
Vikten av att anmäla hot och våld
Det är viktigt att Högskolan får information om eventuella hot- och våldssituationer, oavsett allvaret i situationen. Detta är viktigt både ur ett försäkringsperspektiv och för att kunna göra din studietid så trygg och säker som möjligt.
- Vänd dig till lärare, programansvarig, studerandearbetsmiljöombud eller Studenthälsan.
- Anmäl alla hotfulla situationer i Helpdesk under rubriken ”Anmäl tillbud eller incident” och sedan kategorin ”Övrigt”.
Helpdesk - Din anmälan hanteras av berörd akademi tillsammans med Högskolans miljö- och säkerhetssamordnare som kontaktar dig vid behov.