Upphovsrätt
Som student använder du källor som omfattas av upphovsrätten, till exempel när du ska skriva uppsats eller göra inlämningsuppgifter. Det du skapar under utbildningen skyddas också av upphovsrätt. Här har vi samlat sådant som är extra viktigt att känna till om upphovsrätt – din och andras.
Rätt att bestämma över det du skapar
Upphovsrätt innebär att skaparen av ett verk har rätten att bestämma hur det får användas och spridas. Det kan exempelvis handla om böcker, presentationer, musik, texter, konstverk och fotografier. Upphovsrätten gäller oavsett om verket presenteras i tryckt eller elektronisk form (till exempel på internet).
Om du använder andras bilder, diagram etc. i ditt arbete måste du vara säker på att du har rätt att publicera dem.
Upphovsrättslagen Länk till annan webbplats.
Din uppsats är skyddad av upphovsrätten
Som student äger du upphovsrätten till det som du skapar under utbildningen, till exempel examensarbete och inlämningsuppgifter. Om din lärare vill använda materialet i undervisningen eller publicera det på internet krävs ditt samtycke.
Kort om upphovsrätt
- Upphovsrätten regleras i upphovsrättslagen.
- Upphovsrätten uppkommer automatiskt när ett verk skapas.
- Den gäller i 70 år efter upphovsmannens död. Därefter får verket fritt återges.
Tänk på detta innan du kopierar kurslitteratur
Det är tillåtet att för privat bruk kopiera ett eller några få exemplar av ett verk som omfattas av upphovsrätten.
När det gäller litterära verk, som en lärobok, får du endast kopiera en begränsad del av boken, exempelvis ett kapitel. Det är alltså inte tillåtet att kopiera en hel bok för privat bruk. Att kopiera skyddat material kan bli mycket kostsamt.
Rätt att citera ett verk
Du har rätt att citera ett upphovsrättsskyddat verk. Det innebär att du har möjlighet att ”låna” ett textutdrag i till exempel en inlämningsuppgift, förutsatt att det framgår att det är ett citat och att du anger vem som är upphovsman.
Föreläsningsmaterial får inte spridas
Även föreläsningar är upphovsrättsligt skyddade. Du har rätt att anteckna vad läraren säger och får använda materialet för enskilt bruk. Du får däremot inte kopiera eller sprida föreläsningen genom kompendieförsäljning eller på annat sätt. Du får heller inte spela in en föreläsning och sprida den till andra utan lärarens samtycke.
Använda Högskolans logotyp
Du får använda Högskolans logotyp i vissa sammanhang när du är student här, men du måste följa de regler som gäller. Det finns till exempel en powerpointmall som du kan använda dig av i sammanhang när du på något sätt företräder Högskolan.
Då får Högskolans logotyp användas
- Logotypen får endast användas när Högskolan är avsändare.
- Logotypen får användas när Högskolan är medarrangör och/eller är med och finansierar en konferens, seminarium eller liknande.
- Logotypen får användas för studentarbeten gäller som en konsekvens av ovanstående att Högskolan i Halmstads logotyp inte får användas direkt på enkäter, undersökningar eller liknande. Om Högskolans logotyp ska finnas med i utskicket måste lärare, handledare eller motsvarande skriva ett följebrev med Högskolans brevmall.
- Logotypen får användas på godkända examensarbeten och uppsatser på kandidat- och magisternivån samt då studentarbetet och/eller uppsatsen efter examination deltar i sammanhang där den representerar Högskolan.
Om ni är flera upphovsmän
Är det flera personer som har samarbetat för att skapa ett verk – och man inte kan särskilja de enskilda bidragen som självständiga verk – har upphovsmännen gemensam upphovsrätt.