Colombia: Sandra Lopez
Sandra Lopez från programmet Statsvetenskap - samhällsanalys och kommunikation ville få chansen att uppleva en ny kultur, studera och samtidigt öva på det spanska språket. Valet föll på utlandsstudier i Colombia där hon studerade vid universitetet Universidad de la costa.
Varför valde du att åka på utlandsstudier?
– Jag tror alltid att det är givande med interkulturella möten och erfarenheter, särskilt när en verkligen får lära känna ett ny plats. Jag ville helt enkelt ta chansen att få studera och bo i en ny stad, i en ny kultur och kontext.
Varför valde du just Colombia?
– Jag ville studera och bättra på min spanska, och lära känna en ny del av Sydamerika och dess kultur. Jag är personligen intresserad av bland annat politik, mänskliga rättigheter, historia och natur, och Colombia är ett väldigt intressant land i dessa avseenden, vilket jag ville lära mig mer om. Dessutom ligger Barranquilla vid Karibiska havet, och den miljön lockade naturligtvis!
Hur skilde sig undervisningen från Sverige?
– Utbildningssystemet i Colombia skiljer sig ganska markant från Sverige, dels börjar de i skolan tidigare och många börjar också universitetet tidigare än i Sverige, och utbildningarna är generellt längre. Undervisningen i klassrummet har dock många likheter. Det som skiljde sig åt mest för min del var examinationsformerna. I min utbildning i Sverige är jag van att skriva mycket längre och större texter, här var det mer mindre tentor och texter, ibland mindre uppgifter till varje vecka.
Vilka kurser läste du?
– Jag läste fem kurser på motsvarande cirka 6 hp per kurs. Det var kurser i ekonomi, internationella relationer och international business.
”Jag ville helt enkelt ta chansen att få studera och bo i en ny stad, i en ny kultur och kontext”
Hur var studentlivet där du studerade?
– Det fanns ett välutvecklat system för kultur och idrottsaktiviteter som alla kunde delta i. Dessutom fanns flera organisationer inom universitetet. Barranquilla har också ett trevligt uteliv med mycket dans!
Har du något tips till andra studenter som funderar på att åka utomlands och studera?
– Det är alltid klurigt i början, men ha tålamod, var öppen, våga ta kontakt och tacka ja till de chanser som uppstår. Potentiella vänner finns överallt och nya lärdomar väntar runt hörnet. Rent praktiskt: var redo på att få mycket information sent. Whatsapp används som kommunikationsform i alla situationer. Jag rekommenderar inneboende som boendeform och universitetet har whatsappnummer till hyresvärdar (men stressa inte, sådant kan lösas på plats).