Instruktioner för ansökan om MFS-stipendium
Här hittar du instruktioner för hur du gör när du ansöker om ett Minor Fields Studies-stipendium och vad din ansökan måste innehålla. Ansökan ska skrivas på engelska och du måste till exempel bifoga en tydlig projektplan, så tänk på att vara ute i god tid.
Ansökan ska innehålla fem delar
Ansökan görs i Högskolans portal för utlandsstudier, Moveon. För att kunna ansöka om MFS-stipendium behöver du skapa ett konto i portalen. Följ instruktionerna i MoveOn.
MoveOn Länk till annan webbplats.
För att din ansökan ska anses komplett måste alla nedanstående delar vara inskickade och samtliga dokument bifogade i ansökan. Läs därför noga igenom beskrivningen innan du påbörjar din ansökan för att vara säker på att du får med allt. Ansökningar som inte har med alla delar nedan anses ofullständiga och kommer därmed inte att bedömas.
1. Projektplan
Projektplanen ska beskriva din uppsatsidé och hur du planerar genomföra din datainsamling i utvecklingslandet. Planen får omfatta max fyra sidor plus en extra sida för ingående beskrivning av en alternativ plan (totalt fem sidor), exklusive referenser.
Projektplanen ska skrivas på engelska och innehålla följande:
- Bakgrund
- Denna del ska innehålla motivering till projektidén, val av land, forskningsteorier inklusive tidigare/nuvarande forskningsläge, frågeställning, samt projektets relevans för värdlandet och FN:s mål för hållbar utveckling, Agenda 2030.
- Syfte och frågeställning
- Syftet ska beskriva vad du avser att uppnå med din studie. Frågeställningar är mer specifika frågor som du ställer för att kunna uppnå projektets syfte.
- Syftet ska beskriva vad du avser att uppnå med din studie. Frågeställningar är mer specifika frågor som du ställer för att kunna uppnå projektets syfte.
- Metod
- Här ska du visa exakt hur du planerar att genomföra din undersökning, alltså hur du ska göra för att uppnå ditt syfte och besvara dina frågeställningar. Det kan till exempel vara genom att intervjua människor på plats.
- Tidsplan
- Här ska du redogöra för hur du planerar din tid både i värdlandet och förarbetet hemma före avresan.
- Budget
- Här ska du räkna med resekostnader till och från värdlandet, samt inom värdlandet, boende och övriga omkostnader baserat på levnadskostnader i det aktuella landet. Räkna även in eventuella merkostnader för vaccination, material, tekniska tjänster, översättning, forskningstillstånd med mera.
- Riskbedömning
- Det ska finnas en tydlig medvetenhet kring vilka risker som studien kan medföra för din och andra berörda personers säkerhet i värdlandet. Här behöver du utförligt redogöra för vilka risker som kan förekomma, exempelvis en ökad spridning av covid-19 eller liknande scenarion. Beskriv även hur du ska undvika att utsätta dig själv eller andra för risk.
- Alternativ plan
- Baserat på de risker som du har identifierat, kan ursprungsplanen komma att ändras och vad händer då? Redogör för en alternativ plan och även scenariot att MFS-studien kan behövas ställas in helt. Du behöver kunna visa på andra kurser eller aktiviteter som du som student har att falla tillbaka på om studien ställs in.
- Etiska överväganden
- Det är viktigt att det finns en tanke kring vilka etiska överväganden som studien medför gentemot människa och/eller miljö, samt hur studien kan tänkas påverka det lokala sammanhanget och eventuella personer som inkluderas i studien så som översättare, medhjälpare, intervjupersoner, med flera. Här behöver du även ange om värdlandet kräver att det ska sökas särskilda etiska tillstånd för att genomföra studien.
- Rapportering och informationsspridning efter genomförd studie
- Källhänvisning
2. Avtal för projektet
Avtalet ”Agreement for Degree Thesis Project, Minor Field Studies” måste fyllas i och skickas med i din ansökan. Dokument ska signeras av dig, din handledare vid Högskolan i Halmstad och av din handledare i värdlandet. Du hittar avtalet i Moveon på samma ställe där du skickar in din ansökan.
3. Resultatintyg från Ladok för studenter
Du kan själv hämta ett resultatintyg från Ladok för studenter under ”Intyg”, där ska du också välja engelska som språk på intyget.
Resultatintyget ska visa att du som student har kommit så pass långt i dina studier att du, den terminen du planerar att göra din MFS, ska genomföra ditt examensarbete (antingen på kandidat-, magister-, eller masterprogram) och uppfyller alla krav för att få påbörja examensarbetet.
Ladok för studenter Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
4. Cv och personligt brev
Här redovisar du bland annat dina språkkunskaper och erfarenheter som kan vara av relevans, exempelvis resor som du har gjort, studier och kurser som relaterar till det tänkta ämnet. Beskriv också vad som gör att just du är en lämplig person för att genomföra den planerade fältstudien och vad som motiverar dig med projektet. Cv och personligt brev ska få plats på max två sidor och skrivas på engelska.
5. Kopia av pass eller personbevis
I kopian ska ditt medborgarskap framgå. Om du inte är svensk medborgare ska du bifoga ditt PUT-dokument (intyg om permanent uppehållstillstånd) eller, om du är medborgare i ett annat nordiskt land ska du bifoga ett intyg från Skatteverket som styrker att du har varit folkbokförd i Sverige i minst tolv månader.
Bedömning av ansökan
Alla inkommna ansökningar som är kompletta granskas av ansvariga på Högskolans fyra akademier så att inga studenter förfördelas och att beslutet om vem som tilldelas ett stipendium förankras på alla akademier.
I granskningen bedöms de inkomna projektens samlade genomförbarhet vad gäller val av ämne och metod, frågeställning, kontakter i värdlandet, budget, bakgrundsresearch, säkerhetsläget i landet och eventuella risker för den ansökande studentens personliga säkerhet med mera.
Utrikesdepartementets avrådan om resor
Högskolan får inte bevilja nya stipendier till länder som Utrikesdepartementets (UD) avråder om resor till. Så länge UD:s avrådan kvarstår kommer Högskolan endast att kunna göra en preliminär bedömning av inkomna ansökningar. Det innebär att du som är kvalificerad kan ha möjlighet att få ett stipendium om situationen i landet skulle förändras.
UD:s reseinformation om olika länder Länk till annan webbplats.
Alla sökande får besked via mejl
När beslut om tilldelning av stipendium har gjorts, skickas beslutsmejl ut till alla som har ansökt om MFS-stipendium. Du som har beviljats stipendium kommer då även få vidare intruktioner kring vad som behöver göras inför din resa. Du kan läsa mer om vad som behöver göras via checklistan för MFS-stipendiater.