Lässtrategier
Att läsa litteraturen i högskolestudier skiljer sig i många lägen markant från att läsa en tidning eller en skönlitterär bok. Här får du tips på bra strategier som ger dig de bästa förutsättningarna för att ta in litteraturen både genom att läsa och lyssna.
Förbered dig rätt när du ska läsa
- Börja med bokens titel och ändra den gärna till en fråga.
- Då får du reda på vad du ska få ut av boken. Koppla gärna detta till lärandemålen som finns i kursplanen så får du ytterligare fram ledtrådar kring vad du förväntas lära dig av boken.
- Fortsätt sedan med baksidan.
- Här står det ofta vad boken handlar om och det ger dig ytterligare förståelse för innehållet.
- Läs innehållsförteckningen – gärna flera gånger.
- Då får du en överblick över alla delar i boken och en känsla för hur boken är uppbyggd. Försök sortera in olika begrepp och innehåll i din förförståelse. Har du hört talas om något av detta förut? Har du koll på i vilket sammanhang? Kopplar något an till det ni redan har läst i kursen?
- Bläddra igenom hela boken, sida för sida.
- Låt varje sida bara ta några sekunder. På så sätt registrerar du både rubriker men också bilder, diagram och faktarutor.
Att läsa, skriva och förstå akademiska texter
Titta gärna på filmerna för att få tips och hjälp om hur du hanterar akademiska texter.
Video: Att läsa, skriva och förstå akademiska texter – Högskolan i Borås Länk till annan webbplats.
Strategi för djupläsning
När du har gjort alla förberedelser kan du börja djupläsa texten. Finns det ingresstexter eller sammanfattningar på varje kapitel är det bra att börja med dem. Sedan läser du. Och tänk på att inte läsa för länge åt gången.
Pausa och sammanfatta!
Innan du tappar fokus är det bra att ta en paus och sammanfatta. Skriv gärna ner några viktiga punkter från det som du har läst och berätta för dig själv eller en kompis vad du har lärt dig. På så sätt får du reflektera och repetera, vilket bidrar till inlärningen.
Lyssna på texter
Något som kan underlätta när du ska ta till dig litteraturen är att lyssna på den. Som student på Högskolan i Halmstad kan du under din studietid få tillgång till ClaroRead. Det är en programvara med många funktioner som alla kan ha nytta av, med allt från uppläsning av texter till en funktion för att göra om låsta dokument till lyssningsbara texter.
Det finns också en rättstavningsfunktion med uppläsning av orden när de skrivs samt en funktion för ändring av text- och bakgrundsfärg i dokument. I ClaroRead kan du även göra om text till en ljudfil (både på PC och MAC) eller till en video (endast på PC), eller skanna in text från papper och olika typer av filformat.
Få tillgång till ClaroRead
Läs mer och ansök om inloggningsuppgifter till ClaroRead via länken nedan.