VFU-guide för sjuksköterskeprogrammen
Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) ingår i ett flertal av sjuksköterskeprogrammets och specialistsjuksköterskeprogrammets kurser och är förlagda till olika vårdverksamheter såsom kommunal hälso- och sjukvård , privat vård, närsjukvård och sluten regionalvård. Under VFU samverkar handledare, huvudhandledare och lärare för att stödja ditt lärande i mötet med patienter. Nedan finner du information och aktuella dokument kring VFU.
- Arbetskläder
- Basala hygienrutiner i samband med VFU
- Basala hygienrutiner och arbetskläder
- Utdrag ur belastningsregistret
- Beställning VFU-platser
- Behörighetskrav
- Ersättning resor till och från VFU-placering
- Försäkring
- Gravida studenter
- Handledningsmodellen
- Hel hud
- Hjälpmedel under VFU
- Hot och våld
- Hälsodeklaration
- Invasiva moment under VFU
- Jäv – rättssäker bedömning under VFU
- Namnskylt
- Ny VFU-placering till följd av tidigare underkänt betyg
- Rapport om specifika händelser i student- och/eller handledningssituation
- Rutiner vid skyddad identitet under VFU
- Schema och tider för VFU
- Sekretess och tystnadsplikt
- SITHS-kort inom Region Halland
- Skador i samband med VFU
- Tillfällig bostad under VFU
- VFU-anmälan
- VFU-placering
Arbetskläder
En student som genomför VFU och som deltar i arbetet på en arbetsplats likställs med arbetstagare. Det är därför verksamhetens ansvar att tillhandahålla korrekt arbetsklädsel till studenten. Om det finns individuella behov tex. specialstorlek på kläder, önskemål att använda verksamhetens sjal är det studentens ansvar att i god tid (fyra veckor) kontakta verksamheten och informera om detta. Därefter ansvarar verksamheten för att beställa kläder och se till att de finns tillgängliga studentens första dag på VFU. Utan arbetskläder kan studenten inte delta i patientnära arbete. Privat sjal kan användas och ska i så fall tvättas varje dag. Inom de verksamheter där personalen bär privata kläder har studenten det också. Klädsel ska vara sådan att ett professionellt förhållningssätt till patienten kan ske.
Basala hygienrutiner i samband med VFU
Studenten är likställd med verksamhetens personal när det gäller följsamhet till basala hygienrutiner, Socialstyrelsens föreskrifter om basal hygien i vård och omsorg (SOSFS 2015:10). Studenten ska informera sig och förstå innebörden och inför sin första VFU-period underteckna en försäkran om följsamhet gällande ovan författning. Den undertecknade blanketten lämnas till examinator inför första VFU-perioden.
Basala hygienrutiner och arbetskläder
Studenten är likställd med verksamhetens personal när det gäller följsamhet till basala hygienrutiner, Socialstyrelsens föreskrifter om basal hygien i vård och omsorg (SOSFS 2015:10). Studenten ska informera sig och förstå innebörden och inför sin första VFU-period underteckna en försäkran om följsamhet gällande ovan författning. Den undertecknade blanketten lämnas till examinator inför första VFU-perioden Vårdverksamheterna ansvarar för att tillhandahålla arbetskläder till studenten.
Utdrag ur belastningsregistret
Student som tilldelas en VFU-placering inom förskola, grundskola och gymnasieskola har skyldighet att inför en VFU-period lämna utdrag ur polisens belastningsregister till aktuell vårdverksamhet (Lag om belastningsregister SFS 1998:620). Begäran om utdrag görs via polismyndigheten (belastningsregistret förskoleverksamhet/Skola/Skolbarnsomsorg nr 442.5) Det krävs att belastningsutdraget är utan anmärkning för att studenten ska få göra VFU. Intyget får inte vara äldre än tolv månader vid uppvisandet. En registerkontroll från belastningsregistret är till för att stärka barns och ungas skydd mot sexualbrott och andra grova brott.
Lag om belastningsregister SFS 1998:620 Länk till annan webbplats.
Begär utdrag ur belastningsregistret hos polismyndigheten Länk till annan webbplats.
Beställning VFU-platser
VFU-koordinator informerar studenten inför kommande VFU och beställer platser av Hallands kommuner samt Region Halland två gånger per termin, den 1 april för placeringar kommande hösttermin och 1 oktober för placeringar kommande vårtermin. Studenten placeras utefter tillgång på VFU-platser och med hänsyn till hinder/jäv.
När studenterna fått ett preliminärt besked finns möjlighet att inom en angiven tidsperiod inkomma med synpunkter till VFU-koordinator (möjlighet till byte med annan student) innan placeringarna beslutas. Placeringarna ska vara klara och bekräftas till respektive vårdverksamhet senast sex veckor före VFU-perioden. Då VFU-perioden påbörjas direkt i anslutning till höstterminens start är placeringarna klara före midsommar. Det innebär att studenten får besked om VFU-placering via studentmailen under sommaren.
Inom utbildningarna till specialistsjuksköterska erbjuds VFU-platser inom Region Halland och Hallands kommuner. Det finns även möjlighet att genomföra VFU i annat län än Halland inom samtliga utbildningar till specialistsjuksköterska. Vid önskemål om att genomföra VFU i annat län skall studenterna uppge detta i VFU-anmälan som finns på blackboard samt kontakta examinator för kursen.
Behörighetskrav
Det finns behörighetskrav som studenten måste uppnå inför varje VFU-period. Har studenten blivit tilldelad en placering, men inte uppnått behörighetskraven före kursstart meddelas studenten av VFU-koordinator och VFU-placeringen tas bort.
Ersättning resor till och från VFU-placering
Högskolan i Halmstad betalar endast ersättning för pendelkort från Halmstad till placering i Hylte kommun. Student som är aktuell för denna ersättning ska kontakta VFU-koordinator. För övriga kommuner i Halland samt Region Halland utgår ingen ersättning för pendling.
Centrala studiestödsnämnden (CSN) kan bevilja utökat lån för pendling till och från en VFU-placering. För att styrka sin placering ska studenten ta kontakt med VFU-koordinator för att få ett intyg.
Centrala studiestödsnämnden (CSN) Länk till annan webbplats.
Försäkring
Student vid statligt universitet eller högskola är försäkrad under skoltid samt vid resor till och från skolan via Kammarkollegiet. Här kan du läsa om försäkringen och hur man anmäler en skada.
Gravida studenter
Om en student är gravid och ska genomföra VFU är det ett krav att studenten i god tid inför sin VFU informerar VFU-koordinator. Därefter kontaktas studenten för en individuell riskbedömning. Enligt arbetsmiljöföreskrifter ska det genomföras en individuell riskbedömning efter graviditetsvecka 20. Syftet med rutinen är att förebygga att gravida studenter utsätts för risker som kan medföra ohälsa eller olycksfall. Det finns inga möjligheter till anpassningar av VFU utifrån att en student är gravid. VFU-koordinator nås via mejl på:
sskvfu@hh.se
Handledningsmodellen
Högskolan i Halmstad har avtal med Region Halland och Hallands kommuner gällande den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU). Avtalen beskriver parternas åtaganden såsom beställning och tillgång på VFU-platser. Avtalen mellan parterna ligger till grund för utformningen av handledningsmodellerna.
Handledningsmodell Hallands kommuner och Handledningsmodell Region Halland syftar till att kvalitetssäkra arbetsprocesser och funktioner samt säkerställa både den akademiska och pedagogiska nivån i den verksamhetsförlagda delen av utbildningen.
Handledningsmodell verksamhetsförlagd utbildning för Region Halland Länk till annan webbplats.
Handledningsmodell verksamhetsförlagd utbildning för Hallands kommuner Länk till annan webbplats.
Hel hud
Det är viktigt att ha hel hud på händer och underarmar under VFU. Sår eller eksem på händerna eller underarmarna medför ökad risk för smittspridning både till patienter och till den vård- och omsorgspersonal som har skadad hud. Vid sår och hudproblem på händer eller underarmar, ta kontakt med din läkare och examinator i god tid innan VFU startar.
Hjälpmedel under VFU
Om det finns behov hos studenten av hjälpmedel eller annan anpassning under VFU ska studenten ta kontakt med Högskolans handläggare för studenter med funktionsnedsättning eller via funktionsbrevlådan för pedagogiskt stöd.
Hot och våld
En student som genomför VFU och som deltar i arbetet på en arbetsplats likställs med arbetstagare. Om det finns en risk för att en hotfull situation ska uppstå i ett möte med patient och verksamheten identifierar ett utökat behov av personal, ska inte studenten ersätta befintlig personal. Studenten är utöver ordinarie personalstyrka. Om det uppstår hot eller våld mot en student under VFU ansvararar verksamheten för uppföljning i samarbete med lärosätet och en specifik händelse ska alltid rapporteras.
Rapport om specifik händelse i student- och/eller handledningssituation
Dessutom ska en avvikelse rapporteras enligt Högskolans rutiner och det ansvarar examinator för.
Hälsodeklaration
Du som påbörjar sjuksköterskeprogrammet i Halmstad eller Varberg ska fylla i Hälsodeklaration avseende risk för tuberkulossmitta och kontroll av MRSA. En hälsodeklaration fylls i av samtliga studenter och utifrån den görs en bedömning. Det är rutin för sjuksköterskan på studenthälsan.
I samband med terminsstart vår och höst görs följande:
- Information ges till studenterna angående hälsodeklarationen i Varberg och Halmstad ca tre veckor in i utbildningen.
- Hälsodeklaration avseende tuberkulos och MRSA kommer på samma länk som VFU-anmälan. Länken läggs på Blackboard i första kursen på sjuksköterskeprogrammet. Hälsodeklarationen genomförs som webformulär för studenterna
- Sjuksköterskan bedömer studenternas deklarationer, och kontaktar de studenter som ska MRSA-odlas eller IGRA-testas.
- Intyg efter genomförd hälsodeklaration skickas VFU-koordinator från studenthälsan. Alla intyg journalförs på studenthälsan.
Vid frågor maila studenthälsan på studenthalsan@hh.se
Information om SITHS-kort inom Region Halland
FoU Halland gör en beställning av SITHS-korten till Servicecenter på Region Halland.
Respektive arbetsplats/enhet registrerar studenten i Hallandskatalogen/HAK och gör eventuella beställningar av IT- och VAS-behörigheter. Därefter beställer Servicecenter korten.
Ett brev med personliga koder kommer att skickas till studentens folkbokföringsadress. Brevet är en värdehandling och ska förvaras under hela utbildningen.
Om studenten skulle glömma eller vilja byta koder och inte har tillgång till brevet, behövs ett nytt kodbrev beställas, vilket innebär en kostnad för regionen. Vid uthämtning av SITHS-kortet tar studenten med sig giltig legitimation och brevet med koderna till Region Hallands servicecenter. Har studenten ett giltigt SITHS kort sedan tidigare behövs inget nytt kort utan servicecenter lägger till aktuella behörigheter. Befintliga personliga koder till kortet används som tidigare.
SITHS-kortet kan hämtas ut under 3 månader, hämtas det ej under denna tid kommer kortet att avregistreras.
SITHS kortet är giltigt i 5 år och ska användas och behållas under hela studietiden. När studenten tar examen (eller av annan anledning avslutar sina studier) ska SITHS-kortet återlämnas till valfritt servicecenter inom Region Halland.
Placerad i Varberg och Kungsbacka hämtar sitt kort på Servicecenter hos Region Halland i Varberg övriga hämtar sitt kort på Servicecenter hos Region Halland i Halmstad.
Invasiva moment under VFU
Det är ej tillåtet att studenter sticker eller genomför andra invasiva moment på varandra, handledare eller annan vårdpersonal under studietiden. Det saknar en medicinsk indikation och kan ge en ökad risk för smittspridning och/eller skada.
Jäv – rättssäker bedömning under VFU
Studenten har rättighet att få en objektiv och rättssäker bedömning under sin VFU-placering. Det kan finnas tillfällen där en jävsituation uppstår. För att minska risken är det inte tillåtet att genomföra VFU:
- i en vårdverksamhet där studenten arbetar, har arbetat eller har en kommande anställning
- där anhöriga, nära vänner eller släktingar arbetar
- där studenten eller närstående har en pågående vårdrelation
- där studenten eller närstående är på mottagningen, skolhälsovård eller vårdverksamhet där studenten gör sin VFU.
Studenten ansvar för att meddela VFU-koordinator vilka VFU-platser som är olämpliga utifrån att jäv kan uppstå. Vårdverksamheten har också skyldighet att meddela Högskolan i Halmstad om risk för jäv uppstår. Om detta inte efterföljs riskerar studenten att få avbryta sin planerade VFU.
Studenten får inte underteckna någon form av anställning i vårdverksamheten, där studenten är placerad under pågående VFU-period.
Instruktioner för Kliniska praktikplatser (KLIPP) för Region Halland
Nedan finns instruktioner för KLIPP.
- Går in på adress: http://klipphall.duoit.se Länk till annan webbplats.
- Klicka i den ruta där det står jag är student.
- Logga in med användarnamn: student e-postadressen
- Lösenord: bytut (detta gäller om studenten inte loggat in i Klipp med personlig inloggning tidigare)
- Byt lösenordet till ett eget. Alla har en personlig inloggning och kan bara se sin egen placering. Kom ihåg sitt lösenord under hela utbildningen.
Sökväg:
- Välj placeringar
- Välj sjuksköterskeprogrammet eller aktuell specialistutbildning
- Välj praktikbeteckning och välj den praktik du skall läsa
- Välj att kontaktpersoner skall visas i listan.
- Kontrollera att det står rätt år och termin vid fältet för termin
- Klicka på visa.
Namnskylt
Student ska bära namnskylt på VFU där förnamn och rollen som sjuksköterskestudent framgår. Högskolan tillhandahåller en enklare form av namnskyltar, men det går bra att beställa egen skylt.
Ny VFU-placering till följd av tidigare underkänt betyg
Vid de tillfällen studenten har blivit underkänd på VFU ges möjlighet att vid ett tillfälle göra om VFU. I de situationer som studenten blir underkänd i verksamhetsförlagd utbildning och en ny VFU-period ska genomföras kommer examinator för aktuell kurs informera vårdverksamhetens huvudhandledare om att det är aktuellt att studenten gör om VFU. Om en student får betyget underkänt i samband med VFU, informeras studenten av examinator om att inför den nya perioden av VFU ska genomföras informeras vårdverksamheten enligt ovan.
Rapport om specifika händelser i student- och/eller handledningssituation
I situationer där något avviker i en student-och/eller handledningssituation finns möjlighet att rapportera händelsen i ett webbaserat dokument som finns på Högskolan i Halmstads hemsida under VFU-dokument. Rapporten fylls i anonymt och hanteras av de kliniska lektorerna på Högskolan i Halmstad. Syftet är att få skriftligt underlag till kvalitetsarbetet för VFU. I de situationer där patientsäkerheten varit hotat ska en avvikelse också skrivas i VFU-platsens system. Vid behov ska bedömningsansvarig lärare kontaktas.
Rapport om specifika händelser i student- och/eller handledningssituation
Rutiner vid skyddad identitet under VFU
När en student som har skyddad identitet ska ut på VFU uppmanas studenten ta kontakt via funktionsbrevlådan nedan för fortsatt planering.
Schema och tider för VFU
Student som genomför VFU och som deltar i arbetet på en arbetsplats likställs med arbetstagare och lyder under Arbetsmiljölagen (1977:1160). Arbetstidslagen (1982:673) innehåller bestämmelser om arbetstidens förläggning. VFU under utbildningen ska följa vårdverksamhetens arbetstider och det förekommer både dag- och kvällspass, vardagar som helg, vilket avgörs utifrån typ av vårdverksamhet. Även natt kan ingå inom vissa vårdverksamheter.
I studiehandledningen framgår hur många VFU-timmar som är obligatoriskt att genomföra under VFU-perioden. Vårdverksamheten ansvarar för att utforma schema så att studenten ges möjlighet att nå lärandemålen för kursen och med hänsyn tagen till kontinuitet i vårdverksamheten. Planerad ledighet är ej möjligt under fastställd VFU-period.
Under VFU ska den totala tiden på VFU-platsen uppgå till 38 timmar per vecka, men antalet VFU-timmar kan variera i de olika kurserna. Denna tid ska innehålla tid för patientnära vård, men även tid för på reflektion, strukturerade läraktiviteter, fördjupning i litteratur och dokumentation om sitt lärande i till exempel en dagbok.
Rast ingår inte VFU-timmarna, utan räknas av från det totala antalet. Då det förekommer måltidsuppehåll i vårdverksamheten behöver tid för detta inte räknas av. Studenten ansvarar för att handledaren skriver under med fullständig namnteckning på närvaroblanketten vid varje arbetspass samt för att summera det totala antalet timmar. Efter avslutad VFU-period ska denna närvaroblankett scannas (ej foto) och skickas in via kursens kursplats i Blackboard.
Om studenten blir sjuk och riskerar att inte kunna fullgöra VFU-perioden är det viktigt att studenten kontaktar och meddelar vårdverksamheten och examinator. Studenten ska även göra sjukanmälan till Försäkringskassan, enligt deras rutiner.
Vid kortfrånvaro tar studenten igen missad VFU-tid i samråd med vårdverksamheten och examinator.
Arbetsmiljölagen (1977:1160) Länk till annan webbplats.
Arbetstidslagen (1982:673) Länk till annan webbplats.
Sekretess och tystnadsplikt
Studenten är likställd med verksamhetens personal när det gäller sekretess och tystnadsplikt, enligt Offentlighets- och sekretesslagen (SFS 2009:400) och Patientsäkerhetslagen (SFS 2010:659). Studenten ska informera sig och förstå innebörden av lagarna och inför sin första VFU-period underteckna en försäkran om följsamhet gällande ovan författningar. Den undertecknade sekretessblanketten lämnas till examinator inför första VFU-perioden. Sekretess och tystnadsplikt gäller alltid vid användning av sociala medier och vårderfarenheter får inte diskuteras på offentliga platser.
Offentlighets- och sekretesslagen (SFS 2009:400 Länk till annan webbplats.
Patientsäkerhetslagen (SFS 2010:659) Länk till annan webbplats.
SITHS-kort inom Region Halland
SITHS är en nationell standard och möjliggör en säker identifiering och hantering av känslig information. SITHS-kortet är en elektronisk identitetshandling, som bekräftar studentens identitet. Det är en värdehandling och ska hanteras därefter. Varje student har SITHS-kort för VFU inom kommunen och ett SITHS- kort för Regionen. Läs mer information om SITHS-kortet hos Region Halland via länken.
Skador i samband med VFU
Under studierna och VFU är studenten försäkrad via Kammarkollegiet. Det är viktigt att anmäla händelser som inträffat, då studenten kan ha rätt till ersättning. En student som genomför VFU och som deltar i arbetet på en arbetsplats likställs med arbetstagare. Om en student får en skada i samband med VFU genomförs uppföljning och åtgärder utifrån verksamhetens riktlinjer, men en anmälan till Högskolan ska också göras. Det görs via Helpdesk, se länk nedan.
Tillfällig bostad under VFU
Högskolan i Halmstad tillhandahåller ingen tillfällig bostad för studenten under VFU. Studenten ansvarar själv för att ordna övernattning via exempelvis vandrarhem, hotell eller liknande om behov finns. Det är av säkerhet inte tillåtet att övernatta på VFU-platsen.
VFU-anmälan
Information om VFU ges till studenterna av VFU-koordinator inför varje år, vilket i grundutbildningen innebär att information med tillhörande VFU-anmälan sker sammantaget vid tre tillfällen under utbildningen. Anmälan till kommande VFU sker genom läroplattformen Blackboard och där framgår också vilken information studenten är skyldig att uppge. VFU-anmälan är obligatorisk och ligger till grund för antalet beställda platser. I anmälan ska studenten uppge önskemål och hinder för placering.
Det finns ingen möjlighet för studenter inom grundutbildningen i sjuksköterskeprogrammet att genomföra VFU i annat län. Det beror på de avtal som lärosätet har med verksamheterna i Region Halland och Hallands kommuner.
VFU-anmälan sker även inom utbildningarna till specialistsjuksköterska, enligt ovan.
VFU-placering
Region Halland har ett administrativt stöd för VFU-placeringar, Kliniska praktikplatser (KLIPP). Studenten får besked av VFU-koordinator via studentmailen när VFU-placeringarna finns tillgängliga i KLIPP.
För VFU-placeringarna inom Hallands kommuner får studenten besked av VFU-koordinator via studentmailen.
Har du Frågor?
Kontakta din programansvarig:
Ulrica Åström (sjuksköterskestudenter, Varberg)
Elenita Forsberg (sjuksköterskestudenter, Halmstad)
Jeanette Källstrand (specialistsjuksköterskestudenter)