Brand och utrymning
Det är viktigt att du vet hur du ska gå tillväga om en situation skulle uppstå där vi behöver utrymma lokalerna på Högskolan, som vid en brand. På den här sidan hittar du information om vad du kan göra för att vara förberedd inför en nödsituation samt vad du ska göra om en nödsituation skulle uppstå.
Så kan du förbereda dig inför en utrymning
- Se till att du vet var närmaste nödutgång och brandsläckare finns i lokalen som du befinner dig i.
- Ta reda på var utrymningsplanen finns. Ofta är utrymningsplanen uppsatt vid entrén och på insidan av toalettdörrar. Planen innehåller kortfattad information om utrymningsvägar, brandredskap, larmanordningar, återsamlingsplats, besöksadress och vad du ska göra i en nödsituation.
- Se till att du vet var den närmaste utrymningsvägen i byggnaden är.
- Ta reda på var utrymningsvästen och utrymningskortet finns i lokalen där du är.
- Ta reda på var närmaste återsamlingsplats är, så att du vet vart du ska gå vid ett brandlarm.
Så agerar du vid ett brandlarm
Ta alltid ett brandlarm på allvar, utrym lokalerna och varna andra. Nedan får du information om vad du ska göra när ett brandlarm ljuder på Högskolan:
- Varna andra och larma. Högskolan har automatiskt brandlarm i alla byggnader och automatiskt släcksystem för alla byggnader utom hus J. Om du upptäcker en brand och det automatiska brandlarmet inte har startat – larma via en brandlarmsknapp eller ring 112.
- Bli utrymningsledare. Om du är nära en utrymningsväst – ta på dig västen och agera utrymningsledare. Västar och utrymningskort finns placerade i fack vid alla Högskolans ingångar och utgångar, på alla våningsplan.
- Rädda dem som är i uppenbar fara.
- Släck branden. Använd brandsläckningsutrustning för att släcka branden om du kan göra det utan att utsätta dig själv eller någon annan för fara.
- Utrym lokalerna. Ta dig ut så lugnt och snabbt som möjligt via närmaste utrymningsväg. Om lokalen är rökfylld – gå hukad eller kryp på golvet. Du får inte använda hiss vid ett brandlarm. Om någon som har en fysisk funktionsnedsättning har svårt att ta sig till en säker plats, hjälp personen att ta sig till närmaste trapphus och invänta räddningspersonal där. Utrymningstrapphusen är brandceller där väggar, tak och golv tål brand under en viss tid.
- Gå till återsamlingsplatsen. Vänta på mer information, till exempel när det är okej att gå in i byggnaden igen. Vet du att någon är kvar i byggnaden? Berätta för utrymningsledaren eller räddningstjänsten var personen är.
Brandövningar sker med jämna mellanrum på Högskolan. Oavsett om det är övning eller skarpt larm ska du alltid utrymma lokalen.
Utrymning för personer med fysisk funktionsnedsättning
Vid en utrymning får vi inte använda Högskolans hissar, därför behöver du som i vanliga fall måste åka hiss stanna på en säker plats i väntan på räddningstjänsten.
Du som själv har en fysisk funktionsnedsättning:
- Ta dig till en säker flyktplats och vänta på hjälp där.
- Be någon om hjälp att meddela utrymningsledare eller räddningstjänst var du är.
- Om du är ensam, ring 112 eller till Högskolans fastighetsjour på telefon 035-299 10 30 och berätta var du är.
Du som har en studiekamrat med en fysisk funktionsnedsättning:
- Hjälp personen, om hen behöver hjälp, att ta sig till en säker flyktplats för att vänta på hjälp där.
- Berätta för utrymningsledare eller räddningstjänst var personen är.
Säkra flyktplatser på campus
- I utrymningstrapphusen. De här utrymmena är brandceller där väggar, tak och golv tål brand under en viss tid. Vänta här på hjälp från räddningstjänsten.
- På en trappavsats i en utvändig brandtrappa. Vänta här på hjälp från räddningstjänsten.
Utrymningsledarens uppgifter
- Se till att alla som är i lokalen utrymmer och tar sig ut ur byggnaden till en återsamlingsplats utomhus.
- Markera på utrymningskortet om ett rum eller område inne i byggnaden inte är utrymt, eller om du vet var en person kan ha blivit kvar.
- Välj tillsammans med de andra utrymningsledarna ut en av er till samordnare. Hen blir kontaktperson gentemot räddningstjänsten. Samordnaren samlar ihop alla utrymningskort och ger dessa till räddningstjänsten.
- Se till att räddningstjänsten kan komma fram med sina fordon.
- Se till att alla stannar kvar vid återsamlingsplatsen utomhus tills räddningstjänsten säger att det är okej att gå in igen.
På utrymningskortet finns alla nödvändiga instruktioner till dig som blir utrymningsledare.
Kontakt
-
Eleonor Gullberg
-
Miljö- och säkerhetssamordnare
-
Högskolans fastighetsjour