Cecilia Solis Lovekvist forskar om digitalisering inom socialtjänsten
Doktoranden och verksamhetsutvecklaren Cecilia Solis Lovekvist forskar om digitalisering inom socialtjänsten. Hon är inskriven som doktorand vid Högskolan i Halmstads forskarutbildning i hälsa och livsstil, och arbetar samtidigt halvtid som verksamhetsutvecklare i Halmstads kommun.
Vilken är din roll i företagsforskarskolan i Hälsoinnovation?
Jag är kommundoktorand med anställning hos Halmstads kommun, i samverkan med kompetensplattformen för socialt arbete inom Akademin för hälsa och välfärd vid Högskolan i Halmstad.
Jag arbetar halvtid som verksamhetsutvecklare på utvecklingsenheten socialförvaltningen i Halmstads kommun och halvtid som kommundoktorand på Halmstad.
Sen tidigare har jag med mig en socionomexamen och en magisterexamen i socialt arbete med inriktning på verksamhetsutveckling.
Berätta lite om ditt kommande doktorandprojekt. Vad kommer ditt avhandlingsprojekt att handla om?
Forskningsprojektet handlar om digitalisering inom socialtjänsten och införandet av ett nytt verksamhetsstöd för välfärdsteknik, en individapp för brukare och en personalapp, kopplat till en digital genomförandeplan inom kommuners LSS-boenden.
Det övergripande syftet med forskningsprojektet är att undersöka och analysera hur brukares erfarenheter, delaktighet och inflytande tillvaratas i utvecklingen av välfärdsteknik och aktiviteterna i den individuella appen, ett digitalt stöd som är kopplat till brukarens genomförandeplan. Exempelvis, vilka utmaningar och möjligheter finns vid införandet och i utvecklingsarbetet? Jag undersöker även hur de professionella påverkas av införandet av ett digitalt verksamhetsstöd och apparna för personal och brukare.
Halmstads kommun satsar på forskarutbildningen och forskarskolan för att kunna utveckla socialtjänstens arbete och ta sig an de framtida utmaningarna inom välfärden.
Vad ser du mest fram emot?
Jag ser fram emot nätverkande med forskare och doktorander från andra universitet och högskolor. Det är kul att vi är flera doktorander från ämnet socialt arbete i forskarskolan och att vi är en blandad grupp från olika discipliner. Det kommer nog ge oss många intressanta diskussioner framöver. Jag ser också fram emot att läsa intressanta kurser med fokus på välfärdsteknik, implementering och hälsoinnovationer.
Vilket värde ser du i företagsforskarskolan: för egen del, för din organisation och för samhället?
Jag ser ett värde i att få vara med i en forskarskola där det ges utrymme till kunskapsutbyte och lärande kring olika delar i processen med införandet av olika typer av innovationer, teknik, arbetssätt med mera. Doktorandprojekten i forskarskolan har en stor bredd inom hälsoinnovationer, så det kommer ge mig nya perspektiv.
För organisationen, socialförvaltningen, ser vi ett värde av det tvärdisciplinära och av att kunna få kontakt med andra doktorander och forskare, speciellt inom socialt arbete.
För samhället och ur ett socialtjänstperspektiv är det många utmaningar som välfärden står inför, och vi ser att det behövs mer kunskap om hälsoinnovationer, digitalisering och dess effekter inom olika målgrupper. Forskarskolan kan bli en viktig arena för dessa frågor.