Lisabet Lindbäck utgår från patienternas perspektiv
Doktoranden Lisabet Lindbäck forskar om omställningen till nära vård och hur Sundsvalls kommun på bästa sätt kan förbättra kvaliteten på vården, förbättra livskvaliteten och höja omvårdnadskvaliteten till så många som möjligt hos den äldre befolkningen som är i behov av kommunala vård och omsorgsinsatser.
Vilken är din roll i företagsforskarskolan i Hälsoinnovation?
Min roll i forskarskolan kommer vara som doktorand med anställning hos Sundsvalls kommun i samverkan med Mittuniversitetet som doktorand inom kvalitetsteknik. Sundsvalls kommun satsar på forskarskolan för att utveckla äldreomsorgen och förbättra förutsättningarna för kommunen att ta sig an framtidens utmaningar, att vårda fler i och med de demografiska förändringarna vi ser i samhället och samtidigt dra nytta av ny teknik, nya arbetssätt och innovation. Målet är att förbättra kvaliteten och patientupplevelsen av äldreomsorgen.
Jag är själv sjuksköterska i botten och kommer att fokusera på hur den hälso- och sjukvård som Sundsvalls kommun bedriver på ett bättre sätt kan möta framtidens behov. Då mer avancerad sjukvård kan ske i hemmet behövs nya samverkansarbeten mellan region och kommun och nya arbetssätt med stöd av digital teknik och innovation. Kvalitet, patientsäkerhet och innovation kommer vara fokusområden.
Jag har också en magisterexamen inom folkhälsovetenskap så det hälsofrämjande perspektivet ligger mig varmt om hjärtat, till exempel hur vi kan förbättra hälsan och livsvillkoren i samhället för så många som möjligt och hur vården och omsorgen kan ställa om till att bli mer hälsofrämjande och arbeta mer förebyggande mot ohälsa för att minska lidande hos individen på mikronivå och skapa mer hållbara samhällen på makronivå.
Berätta lite om ditt kommande doktorandprojekt. Vad kommer ditt avhandlingsprojekt att handla om ?
Min forskning kommer att handla om omställningen till nära vård och hur Sundsvalls kommun på bästa sätt kan förbättra kvaliteten på vården, förbättra livskvaliteten och höja omvårdnadskvaliteten till så många som möjligt hos den äldre befolkningen som är i behov av kommunala vård och omsorgsinsatser. Ännu är vi i en tidig uppstartsfas av forskningsarbetet så en mer detaljerad beskrivning av vad som kommer undersökas är inte klar i dagsläget. Men att utgå ifrån patienternas perspektiv hur de upplever vården och omsorgen och vad de har för behov är centralt inom ämnet kvalitetsteknik.
Forskarskolans utgångspunkt i hur den nära vården kan utvecklas med hjälp av ny teknik och digital utveckling, liksom nya arbetssätt och innovation kommer också vara centrala delar i mitt forskningsprojekt. Vi hoppas få till samverkan över gränser inom och utom vår egen organisation för att förstärka och förankra arbetet utifrån flera perspektiv, vilket forskarskolan verkligen öppnar upp möjligheter för.
Vad ser du mest fram emot?
Det jag ser mest fram emot är att få ingå i ett unikt forskarnätverk som tillsammans de närmsta åren ska arbeta med att förbättra vården och omsorgen och undersöka vilka vägar och vilken riktning morgondagens vård och omsorg ska ta. Att få lära känna andra som också brinner för förbättringsarbete inom vård och omsorg och tillsammans skapa en synergieffekt, vilket kan leda till helt andra resultat tillsammans än vad alla var och en ensamma skulle vara kapabla till. Samverkan är en av vårdens stora utmaningar och det är bara genom samverkan och samarbete som vi tillsammans kan lösa morgondagens utmaningar.
Vilket värde ser du i företagsforskarskolan: för egen del, för din organisation och för samhället?
De värden jag tror att forskarskolan har är främst ett enormt kunskapsutbyte mellan organisationer, företag och universitet i olika delar av Sverige och internationellt. Det är en möjlighet att knyta värdefulla kontakter och tillsammans sprida kunskap från forskningen ut på olika nivåer inom verksamheterna. För egen del ser jag otroligt mycket fram emot att lära mig mer om forskning och den akademiska världen men också få ett bredare nätverk och lära mig av alla andra deltagare i forskarskolan, och att inspireras och förhoppningsvis inspirera andra och växa som person.
För Sundsvalls kommun som organisation tror jag det är otroligt givande att vara en del av forskarskolan, då kunskap från forskning behöver implementeras i verksamheterna för att förbättra och kvalitetssäkra och det ger forskarskolan en fantastisk möjlighet till. Kontakter mellan medarbetare i Sundsvalls kommun och andra regioner och kommuner kommer också vara en värdefull tillgång. Det är viktigt att vi lär av varandra och inte hela tiden uppfinner hjulet på nytt. Samverkan mellan olika kommuner kan gynna och förbättra verksamheterna på många olika nivåer.
För samhället tror jag att den här forskarskolan kommer bidra med otroligt mycket kunskap och insikt om hur framtidens vård och omsorg ska organiseras, ledas och utföras samt hur vi på bästa sätt skapar ett hållbart och hälsofrämjande samhälle på alla nivåer.