Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2018-03-02. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2018-03-01

Nära 1 500 besökare på Högskolans årliga öppet hus
Varje år håller Högskolan öppet hus för alla som vill veta mer om våra utbildningar och livet som student. I dag var det dags igen. Nära 1 500 besökare från framför allt gymnasieskolor i Halland och Skåne hade tagit sig till Högskolan trots iskyla och snålblåst.

Solen gjorde sitt bästa för att värma campus åt de förväntansfulla besökarna som strömmade till när öppet hus slog upp portarna i morse. Högskolehallen hade för dagen omvandlats till utbildningsmässa med montrar med allt från information om de enskilda utbildningsprogrammen till smakprov på vad livet som student innebär. På plats för att berätta och inspirera fanns bland andra studenter, lärare, forskare, studievägledare och labbledare.

Guidade turer runt campus

För den som var nyfiken på campus och alla byggnader gick guidade rundturer en gång i timmen, och under hela dagen hölls miniföreläsningar om de olika utbildningarna.

I studie- och karriärvägledarnas monter stod Högskolans vägledare beredda att ge karriärtips och råd inför studietiden: vad ska man tänka på? Vad är högskolepoäng och behörighet? Är det lektioner varje dag? Vad gör jag om börjar på en utbildning och ångrar mig? Kan jag plugga utomlands?

Fab Lab är en resurs inte enbart för Högskolans studenter och forskare, utan även för Högskolans samverkanspartner – och för allmänheten. På onsdagar och torsdagar mellan klockan 17 och 20 är Fab Lab öppet för alla. Då finns Oscar Nilsson och Tim Malmgren på plats för att demonstrera, guida, hjälpa och inspirera.

Kreativa tankar blir till verklighet på Högskolans labb

Högskolan har flera labb med olika ämnesinriktning men som har gemensamt att de är kombinerade studie- och samverkansmiljöer. Under öppet hus kunde gästerna antingen besöka labben på plats runt om på campus, eller i mässhallen få en presentation av labbens verksamhet. På ett av labben, Fab Lab, kan du både upptäcka och skapa med hjälp av digitalt styrd tillverkningsteknik. Labbet är en avancerad tillverkningsmiljö som används både i undervisning och forskning. Men Fab Lab är också en resurs för Högskolans samverkanspartner – och för allmänheten. På onsdagar och torsdagar mellan klockan 17 och 20 är Fab Lab öppet för alla. Då finns Oscar Nilsson och Tim Malmgren på plats för att demonstrera, guida, hjälpa och inspirera. Oscar Nilsson tog examen på Utvecklingsingenjörsprogrammet i våras och kombinerar nu ett arbete på ett företag med att vara resurs på Fab Lab på torsdagskvällarna. Tim Malmgren går andra året på samma utbildning och trivs mycket bra med att vara Fab Lab-inspiratör:

– Det finns så mycket man kan göra med den utrustning som finns i Fab Lab och det är jättekul att kunna visa det för andra och hjälpa till att ta fram prototyper.

Studentambassadörerna Elenor Söderström och Adela Jova hälsade besökarna välkomna och delade ut informationsmaterial.

Viktig dag för Högskolan

– Vi vill tacka alla besökare för att de kom till Högskolan i dag och hoppas att de har blivit inspirerade och fått svar på sina frågor – och också fått veta något som de inte visste tidigare. Öppet hus är ett viktigt och trevligt evenemang för oss på Högskolan, då vi får möjlighet att berätta om våra utbildningar och visa våra fina lokaler, inte minst de nya moderna labben, säger Sofia Ryan Hägerling, eventkoordinator och projektledare för öppet hus på Högskolan i Halmstad.

Ofelia Plantin, Felicia Alex och Lisa Alshamani går alla andra året på naturvetenskapliga programmet da Vinci på Kattegattgymnasiet i Halmstad. De tycker att öppet hus är ett jättebra tillfälle att få veta mer om både högskolestudier och vad Högskolan i Halmstad kan erbjuda. Efter öppet hus stannar de kvar på Högskolan för att ha en lektion i historia tillsammans med sin lärare. De använder då bland annat Digitalt laborativt centrum, DLC, för att göra grupparbeten.

Text: LENA LUNDÉN
Bild: JOACHIM BRINK

Vi frågade några besökare varför de besöker öppet hus och vad de förväntar sig av dagen.

Ofelia Plantin går andra året på naturvetenskapliga programmet da Vinci på Kattegattgymnasiet i Halmstad.
– Jag är här för att lyssna och få information om olika utbildningar som jag är intresserad av. Kan jag plugga här i Halmstad och bo kvar hemma, eller måste jag flytta till en annan stad? Jag är intresserad av lärarutbildningar och miljö­utbildningar.

Lisa Alshamani går andra året på naturvetenskapliga programmet da Vinci på Kattegattgymnasiet i Halmstad.
– Jag vill bli inspirerad och kolla på olika utbildningar. Egentligen vill jag bli läkare, men lärare är mitt andrahandsval och det kanske jag kan läsa här på Högskolan i Halmstad.

Sara Karlsson, lärare och mentor på naturvetenskapliga programmet da Vinci på Kattegattgymnasiet i Halmstad.
– Alla våra tvåor och treor på naturvetenskapliga programmet da Vinci är här i dag, det är cirka 90 elever. Våra elever vill gärna planera inför framtiden. De har många frågor om högskoleutbildning och att vara här i dag är ett bra sätt för dem att få känna stämningen: hur det är att vara student? De får också bra information om olika utbild­nings­områden och vad de innebär. Vi har förberett besöket innan vi kom hit och pratat om olika möjligheter och hur man kan tänka vidare och bredare: vad gör till exempel en ingenjör? Vilka olika yrken finns på en arkitektfirma? Vad kan man studera på Högskolan i Halmstad?

Daniel Gylling läser tredje året på programmet Arkitektur och hållbar utveckling på Ljud- och bildskolan i Halmstad. Han besöker Högskolans öppet hus för tredje året i rad.
– Många som är här vet nog inte vad de vill bli eller göra i framtiden. Då är detta otroligt bra för att väcka nyfikenhet, få information och se vad man kan välja mellan. U:arna [Utvecklingsingenjörsprogrammet, reds. anm.] intresserar mig! Jag vill bidra med produkt­utveckling – jag gillar att uppfinna och pilla, pyssla och koppla med grejer! Efter att jag har gått det programmet, vill jag gå masterprogrammet, då får jag en motsvarande civilingenjörsexamen.

Sidan uppdaterad 2018-03-02