Sök

Stipendieregn när Sparbanks­stiftelsen Kronan belönade Högskolans studenter

Varje höst kommer Sparbanksstiftelsen Kronan till Högskolan i Halmstads campus för att belöna de mest framstående examensarbetena på lärosätet. Den 24 november var det återigen dags för stipendiehögtid, och förväntansfulla studenter med handledare var på plats när totalt en kvarts miljon delades ut till Högskolans studenter.

Studenter, jury och rektor poserar och ler mot kameran. Studenterna håller upp stora checkar och en varsin bukett blommor.

Rektor Susanna Öhman deltog i ceremonin för att gratulera alla stipendiater.

Sparbanksstiftelsen Kronan delar årligen ut stipendier för 900 000 kronor till tre lärosäten: Högskolan i Halmstad, Linnéuniversitetet och Blekinge Tekniska Högskola. Juryn har i år granskat totalt 292 ansökningar från de tre lärosätena. Av dem belönades 29 projekt, varav åtta var framtagna av studenter vid Högskolan i Halmstad. Två projekt fick 50 000 var, och de sex övriga projekten 25 000 vardera.

– Det här är den bästa dagen på året. Det har varit fantastiskt att få ta del av alla arbeten. Vi tycker att utbildning är viktigt, och vill därför belöna studenterna för deras goda arbeten, sade Martin Åkesson, vd för Sparbanksstiftelsen Kronan, vid stipendieutdelningen.

”Den bild som ofta porträtteras i media är inte fullständig utifrån hur barn i gängkriminella miljöer lever och faktiskt upplever sin omvärld.”

Linus Eriksson, student på Ämneslärare i gymnasiet – svenska och engelska

Litteratur som vapen mot gängkriminalitet

Lukas Odeborg och Linus Eriksson, som båda läser Ämneslärare i gymnasieskolan – svenska och engelska, tilldelades ett stipendium på 50 000 kronor. I takt med att gängkriminalitet kryper ner i åldrarna har studenterna undersökt hur litteratur på temat barnsoldater kan användas i gymnasieskolors undervisning för att diskutera brott mot mänskliga rättigheter.

– Den bild som ofta porträtteras i media är inte fullständig utifrån hur barn i gängkriminella miljöer lever och faktiskt upplever sin omvärld, säger Linus Eriksson och Lukas Odeborg fyller i:

– Det krävs en djupare, nyanserad bild. Och den bilden kan ges i form av undervisning i skolan.

– Vi har utgått från ett litterärt verk som heter Beasts of no nation som är skrivet av Uzodonma Iweala. Vi har undersökt hur lärare kan analysera verket för att anpassa det till klassrummet, förklarar Linus Eriksson.

De två lärarstudenterna tycker båda att det känns surrealistiskt att ha blivit nominerade, och att vinna högsta prissumman hade ingen av dem räknat med. Stipendiepengarna planerar duon att dryga ut sparkontot med, vilket kan komma väl till hands efter att de tar sin lärarexamen i juni 2024.

– Det känns helt galet att vi är här i dag, säger Lukas Odeborg, medan Linus Eriksson håller med.

Linus Eriksson och Lukas Odeborg fick ett stipendium för sitt examensarbete Using Beasts of No Nation by Uzodinma Iweala to discuss human rights violations in upper secondary school.

Andra särskilt väl genomförda examensarbeten

Stipendium på 50 000 kronor fick också:

  • Ludvig Eberhardt och Tilda Annervi, Utvecklingsingenjörsprogrammet, för CytoSafe: För en säkrare bröstbiopsi

Stipendium på 25 000 kronor vardera fick:

  • Emma Hallgren och Chris Mikael, Utvecklingsingenjörsprogrammet, för Resma Thearpy: Rehab Smart.
  • Matilda Hiblin och Tilda Persson, Ekonomprogrammet, för Elprisets effekt på tillverkningskostnaden: Tillverkade företags likviditetshantering och åtgärder under en elkris.
  • Josefin Nilsson och Carolina Ehrensvärd, Civilekonomprogrammet, för Konsten att förmedla finansiell kompetens genom förtroendeskapande kommunikation: En kvalitativ studie om att erhålla extern finansiering.
  • Henrik Bengtsson och Sara Johansson, Digital design och innovation, för Jag vill åka med: En kvalitativ studie om hur människor med fysisk funktionsnedsättning kan inkluderas i en digital mobilitetskontext.
  • Alexandra Brackmann och Felicia Djärv Karltorp, Utvecklingsingenjörsprogrammet, för Skadeförebyggande kläder för individer med skelettsjukdomar.
  • Krister Georges och Per Jahnstedt, Dataingenjör, för Implementing NETCONF and YANG on custom embedded systems.

Sparbanksstiftelsen Kronans förhoppning är att stipendierna ska fungera som en inspiration för mottagarna även i framtiden.

– Vi hoppas att tilldelade stipendiater ska uppmuntras till fortsatta framgångar inom såväl studier som arbetsliv. Vi önskar dem all lycka framöver, avslutade Martin Åkesson.

Text: Katarina Tran
Foto: Ida Fridvall

Sparbanksstiftelsen Kronans stipendier

Varje år delar Sparbanksstiftelsen Kronan ut stipendier för framstående examensarbeten vid Högskolan i Halmstad, Blekinge tekniska högskola och Linnéuniversitetet.

I år belönas totalt 29 arbeten, framtagna av 52 studenter vid de tre lärosätena. Sammantaget delas 900 000 kronor ut, varav 250 000 till studenter vid Högskolan i Halmstad. Samtliga stipendiater har visat prov på ”hög kreativitet, ny teknik, praktisk relevans, teknisk nytta, affärspotential, nyföretagande eller stor samhällsnytta inom välfärd, hälsovård och offentlig sektor” enligt stiftelsens kriterier.

Sparbanksstiftelsen Kronan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad

kontakt

  • Ingen giltig användare vald.

Dela

Kontakt