Kultur och samhällsutveckling
Som samhälls- och kulturvetare kan du bidra till en hållbar utveckling, med hänsyn till sociala, kulturella och miljömässiga förändringar, utifrån fördjupande insikter om människan som kulturvarelse. Det handlar till exempel om ur normer och idéer påverkar vår syn på demokrati, teknik, estetik och kunskap. På programmet Kultur och samhällsutveckling vässar du din kreativitet och kommunikation samtidigt som du skaffar effektiva verktyg från både humaniora och samhällsvetenskap.

Om utbildningen
Innovativa miljöer, metoder och verktyg
På Högskolan i Halmstad deltar du i inspirerande undervisning. Du varvar teori med kreativa projekt i Högskolans moderna labbmiljöer. Digitalt laborativt centrum (DLC) är en sådan utforskande miljö för lärande, kommunikation och kultur och här du kan utveckla din förmåga att verka kreativt i dagens arbetsliv och i framtida yrken.
Kurser och kompetenser i fokus
På Kultur och samhällsutveckling studerar vi de ständigt pågående förändringarna i förhållandet mellan människa och omvärld.
Programmet har kulturstudier som bas. Det ger dig en mångsidig kunskap om världsbilder och livsstilar och hur de samspelar med utveckling inom samhälle och teknik. Du utforskar områden som miljö, mångkultur och demokrati, liksom kunskapsideal, kulturproduktion och retorik. Du får insikt i hur värderingar, normer och föreställningar påverkar hur människor hanterar normbrott och olika typer av aktuella utmaningar. Du tränar dig i att vara aktiv i samhället och i att analysera samhällsfenomen med hjälp av verktyg från humaniora och samhällsvetenskap, exempelvis för social och ekologisk hållbar utveckling.
Att använda digitala redskap är en viktig del i utbildningen. Du utforskar aktuella frågor inom kultur och samhälle genom tillämpning av digital teknik som används för kommunikation, estetisk gestaltning och berättande. Bland annat lär du dig om hur teknik, retorik och estetik påverkar vårt sätt att kommunicera genom storytelling, visualisering och VR (virtuell verklighet).
Samverkan med arbetslivet
Redan under studietiden får du tillämpa dina kunskaper och färdigheter i direkt koppling till arbetslivet. Programmet inkluderar till exempel en sex veckor lång praktikkurs med projektplanering på en arbetsplats.
Extra attraktiv med Common Core
Framtidens jobb kommer att kräva att vi förstår relationen mellan människa, teknik och samhälle på ett bättre sätt. Därför har Högskolan i Halmstad utvecklat Common Core – en innovativ utbildningsmodell som förbereder dig för framtiden och ditt kommande yrke. Där möter du i fem kurser studenter från andra program och tillsammans antar ni samhällsutmaningar i praktiska projekt.
Det ger dig kunskap och förståelse för andra ämnesområden, så att du kan driva utvecklingsprojekt i framtidens företag. Detta bidrar till att göra dig unik och mer attraktiv på arbetsmarknaden.
Utbildningsplan och information om behörighetskrav hittar du i faktarutorna – klicka på Visa utbildningsinfo under den termin du är intresserad av för att fälla ut rutan.
Efter utbildningen
Examen
Utbildningen leder fram till en kandidatexamen i kulturstudier.
Arbetsliv
Efter utbildningen Kultur och samhällsutveckling kan du arbeta med kulturproduktion, kulturförmedling, marknadsföring, projektledning, kommunikation och verksamhetsutveckling. Din arbetsplats kan finnas inom offentlig såväl som privat sektor.
Högskolans unika profil på Kultur och samhällsutveckling gör dig väl rustad för olika uppdrag och arbetsuppgifter, vare sig det är i existerande yrken eller i roller som du själv utformar.
Studera utomlands
I en global värld är internationella erfarenheter en eftertraktad kompetens hos många arbetsgivare. På Kultur och samhällsutveckling kan du välja att genomföra en del av dina studier utomlands under termin 5.
Högskolan i Halmstad har ett omfattande internationellt utbyte med lärosäten jorden runt.
Läs mer om att studera utomlands Länk till annan webbplats.
Till Högskolan kommer också många utländska studenter genom våra utbytesavtal. Om du stannar i Halmstad under hela din studietid men vill uppleva mer av högskolans internationella atmosfär har du möjlighet att bli mentor för en internationell student.
Kontakt
- Frågor om studier – kontakta studie- och karriärvägledning
- Behörighet, urval, antagning och övriga frågor – kontakta Servicecenter
- Frågor om utbildningens innehåll – kontakta programansvarig: du hittar kontaktuppgifter i rutan med utbildningsinfo.
Mer information
Antagningspoäng våren 2021
BI: *
BII: *
HP: *
SA: 928
BI = gymnasiebetyg, BII = gymnasiebetyg med komplettering, HP = högskoleprov, SA = sen anmälan
* Alla behöriga sökande i urvalsgruppen blev antagna.
Vi vill göra våra program bättre!
Vi vill att du ska få en så bra utbildning som möjligt! Därför gör vi varje år en uppföljning av alla våra program. Där tar vi fram förslag på vad som kan bli bättre, bland annat utifrån vad våra studenter tycker om sina kurser och sin utbildning. Du kan läsa mer om hur det går till här:
Uppföljning program
Var sjätte år gör vi också en större utvärdering av varje program. Du hittar dessa utvärderingar här:
Utvärdering program
Möt våra studenter
Nivå:
Grundnivå
Anmälningskod:
21302
Behörighetskrav:
Grundläggande behörighet + Historia 1b eller 1a1+1a2, Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2.
Undervisningstid:
Dagtid
Studieavgift:
För sökande med medborgarskap utanför EU/EES och Schweiz: Mer information om studieavgift
Undervisningsspråk:
Undervisningen bedrivs normalt på svenska men undervisning på engelska kan förekomma.
Nivå:
Grundnivå
Anmälningskod:
11305
Behörighetskrav:
Grundläggande behörighet + Historia 1b eller 1a1+1a2, Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2.
Undervisningstid:
Dagtid
Studieavgift:
För sökande med medborgarskap utanför EU/EES och Schweiz: Mer information om studieavgift
Undervisningsspråk:
Undervisningen bedrivs normalt på svenska men undervisning på engelska kan förekomma.