Sök

Ingenjörsstudenter utvecklar automatiserad elcykelpool

På Högskolan i Halmstad pågår ett projekt med att utveckla tekniken till två automatiserade elcykelgarage och tillhörande uthyrningspool. Under kursen Utvecklingsprojekt har fyra studenter från Data-, Elektro- och Mekanik-ingenjörsprogrammet utvecklat en prototyp, redo för nästa projektgrupp att ta vidare.

Fyra killar sitter framför ett cykelgarage. Foto.

Niklas Eriksson, Johannes Hellgren, Göran Trivic och André Kopfinger framför elcykelgaraget. "Det är alltid roligt att jobba tillsammans med saker som man tycker är kul. Vi är alla fyra specialiserade på vår grej och det är samarbetet som gör det till en bra produkt", menar André Kopfinger och Niklas Eriksson som båda läser till Elektroingenjör.

Samarbetar över ingenjörsgränserna

Johannes Hellgren, Göran Trivic, André Kopfinger och Niklas Eriksson läser alla olika inriktningar av högskoleingenjör på Högskolan i Halmstad. Tillsammans har de arbetat med utvecklingen av en elcykelpool och tillhörande garages tekniska funktioner. På bara några månader har de fått allt från det automatiserade systemet till den tekniska driften av prototypen att fungera.

Projektet var ursprungligen en del av ett samverkansprojekt i Göteborg. 2018 tog Högskolan i Halmstad över garagen för vidareutveckling, och som ett av flera valbara studentuppdrag i kursen Utvecklingsprojekt. Innovativa och realistiska utvecklingsprojekt är viktigt för Högskolan, och detta är verkligen ett sådant.

– Det har varit ett roligt och utvecklande projekt. Vi började med att granska de tekniska delarna och bestämde vad vi ville behålla. Vi behöll en del men utvecklade det mesta på nytt, säger Niklas Eriksson.

”En stor fördel med Högskolan är kontakten med företag och jag upplever att de har satsat mycket på det. Inte minst märks de goda relationerna när det är dags för verksamhetsförlagd utbildning. När man slutar här har vi redan jobbat på företag och fått många kontakter.”

André Kopfinger

Cyklar för studenter

Elcykelpoolen kommer främst att vara till för studenter vid Högskolan men avsikten är att alla som vill ska kunna ansluta. Bokningen görs via en hemsida där de som har registrerat sig kan logga in och hyra en elcykel. När man kommer till garaget låses dörren upp automatiskt och med hjälp av en knappsats hissas hyrcykeln ner. Då cykeln är uttagen och dörren stängts går den i lås och belysningen släcks.

De fyra studenterna har olika inriktningar på sin ingenjörsutbildning och har haft en del gemensamma kurser genom åren. Men det här är första gången de jobbar tillsammans på ett projektbaserat sätt. Det är både roligt och utvecklande tycker de.

– Jag gillar Halmstad och Högskolan här, det är en bra högskola och utbildning. Jag har alltid varit intresserad av teknik och data. Första året läser alla data-, mekatronik- och elektroingenjörer samma kurser. Därefter går man in djupare på sina respektive inriktningar. Jag är fortfarande intresserad av programmering men valde Mekatronik för att få en bredare utbildning, berättar Johannes Hellgren.

Det märks på gruppen att de är nöjda med sin utbildning och inte minst det stöd som lärare och handledare på Högskolan erbjuder.

– Det är aldrig några problem att få hjälp, tips eller råd. Som under vårt projektarbete till exempel, då har vi haft förmånen att jobba i en labbsal där det alltid finns handledare att bolla med och som stöttar, säger Göran Trivic.

Bra samarbete med företag

– En stor fördel med Högskolan är kontakten med företag och jag upplever att de har satsat mycket på det. Inte minst märks de goda relationerna när det är dags för verksamhetsförlagd utbildning. När man slutar här har vi redan jobbat på företag och fått många kontakter – och det är guld värt, säger André Kopfinger.

Nu närmast ligger studenternas praktik och examensarbete som ger bra insyn i arbetslivet. Alla fyra har sina examensarbeten och praktikplatser klara sedan länge och de kommer att arbeta med allt från lösningar för industriell kommunikation till innovativa hörsellösningar och automatiserad sophantering. Även där har Högskolan varit en bra hjälp och länk till näringslivet tycker de fyra studenterna.

Läs mer

uppdaterad

Kontakt

Dela