Sök

Blivande läraren Oskar vill se elever utvecklas och göra skillnad

Oskar Åhrén läser KPU, kompletterande pedagogisk utbildning, för att på cirka 14 månader blir färdig ämneslärare i gymnasieskolan. I dag arbetar han som utredningssekreterare på kommunnivå. Läraryrket är en chans att få en ny utmaning och ett nytt perspektiv i arbetslivet.
– Främst vill jag lära ut, det tycker jag är intressant, och jag vill se den utveckling som elever kan gå igenom under tre år på gymnasiet, säger han.

Oskar Åhrén jobbar i dag som utredningssekreterare för kommunstyrelsen i Falkenbergs kommun. I ungefär tio år har han arbetat i liknande roller, ett jobb som är intressant och bra. Men läraryrket lockar.

– Jag håller i internutbildningar i mitt jobb, men det handlar om enstaka dagar. Det är skillnad i läraryrket där man får följa eleven på ett helt annat sätt. Som lärare kan jag göra positiv skillnad i en ung människas liv. Att vidareutbilda mig till lärare handlar också om att jag själv vill utvecklas. Jag vill testa något nytt och lära mig nya saker.

Leende man med lite skägg, blå skjorta

Oskar Åhrén tog steget efter drygt 10 år i arbetslivet och läser nu till ämneslärare i samhällskunskap på KPU, kompletterande pedagogisk utbildning.

Mer komprimerat program

Sedan tidigare har Högskolan i Halmstad KPU, kompletterande pedagogisk utbildning, som ges under tre terminer för personer med en bakgrund inom matematik, teknik eller naturvetenskap och som vill arbeta som ämneslärare på gymnasieskolan eller högstadiet. I juni förra året startade även KPU som ges intensivt från juni ett år till augusti året efter. Det blir lika många studieveckor totalt, men mer komprimerat. Ämnesingångarna är också många fler i denna variant.

Oskar Åhrén läser till ämneslärare i samhällskunskap på gymnasiet i den mer komprimerade varianten av KPU. I framtiden hoppas han på att få undervisa både elever som går samhällsvetenskapsprogrammet och elever som går andra, exempelvis yrkesförberedande, program. Att han valde att läsa KPU just nu är lite av en slump. Han har funderat på läraryrket tidigare, och när han fick veta att Högskolan i Halmstad har möjligheten att läsa KPU inom fler ämnen tog han chansen.

– Jag har alltid varit intresserad av samhällskunskap och jag jobbar redan med de frågorna. Men jag vill ha nya utmaningar i mitt arbetsliv, säger han, och tillägger leende:

– Det är nog i kombination med lite av en 40-årskris också, känslan att vilja testa något nytt.

Jobba mer direkt med människor

I sitt nuvarande yrke har Oskar Åhrén en strategisk roll, i vardagen är han nära beslutsfattandet i politiken men ganska långt från praktiken på exempelvis skolorna.

– Jag är lite av en kugge i hjulet nu. Som lärare kommer jag närmare och kommer att jobba mer direkt med människor som berörs av olika beslut. Det är en del av det som jag saknar i mitt jobb nu.

”Som lärare kan jag göra positiv skillnad i en ung människas liv. Att vidareutbilda mig till lärare handlar också om att jag själv vill utvecklas.”

Oskar Åhrén, student på KPU, kompletterande pedagogisk utbildning

Oskar Åhrén

Tidigare utbildning: Politisk magisterexamen med inriktning statsvetenskap vid Umeå universitet och Lunds universitet.

Yrkesbakgrund: Arbetar som utredningssekreterare för kommunstyrelsen i Falkenbergs kommun. Det innebär bland annat att vara sekreterare i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen, att vara valansvar och demokratiansvarig i kommun. Tidigare har han arbetat som nämndsekreterare i samhällsbyggnadsfrågor och barn- och utbildningsfrågor.

Hemort: Halmstad

Född: 1979

uppdaterad

Kontakt

Dela

Kontakt