Så påverkar coronapandemin dig som student
Här hittar du den senaste informationen om hur coronapandemin påverkar dig som student. Det är viktigt att du håller dig uppdaterad om situationen på Högskolan och aktuella rekommendationer via denna sida.
-
Nytt: Digital undervisning fram till den 6 juni
-
Så gör Högskolan för att minska smittspridning
-
Verktyg och tips för distansstudier
-
Våra supportfunktioner
-
Så tar du själv ansvar för att minska smittspridning
-
För dig som är i riskgrupp
-
För dig som är eller kan vara smittad
-
Utlandsstudier
-
Om rekommendationer ändras och nya beslut tas
-
Länkar till mer information
Du är skyldig att följa smittskyddslagen
Du som vet med dig att du har symptom på en smittsam sjukdom är enligt lag skyldig att skydda andra mot smittorisk.
Nytt: Digital undervisning fram till den 6 juni
Restriktionerna nedan har förlängts och gäller till och med den 6 juni (och kan komma att förlängas ytterligare eller ändras beroende på nya rekommendationer eller beslut, nationellt eller regionalt).
- All undervisning och examination som går att göra digitalt med godtagbar kvalitet ska göras digitalt. Observera att undantag kan göras för moment som måste ske på campus. Undantag beslutas i så fall av respektive akademis akademichef.
- Du ska undvika att vara på campus men får vistas där om du har planerad undervisning. Du som inte har möjlighet att studera på distans kan vara på campus för enskilda studier eller digitala möten. Passerkort krävs för att komma in i Högskolans lokaler.
- Biblioteket har begränsade öppettider och studieplatserna på biblioteket får inte användas. Håll dig uppdaterad via högskolebibliotekets sida för aktuell information.
Högskolebibliotekets öppettider - Du kan inte boka grupprum eller lärosalar via Mazemap.
- Servicecenter är stängt för fysiska besök. Vill du komma i kontakt med Servicecenter kan du höra av dig via telefon eller mejl. Observera att det kan ta längre tid än vanligt att få svar på ditt ärende med tanke på den rådande situationen.
- Du som studerar på Campus Varberg hittar information på Campus Varbergs webbplats.
Campus Varberg
Högskolan fortsätter att genomföra åtgärder för att minska risken för smittspridning så att campusförlagda moment ska vara möjliga även under nuvarande, hårdare restriktioner.
Högskolan i Halmstad utgår från nationella föreskrifter samt råd som Region Halland utfärdar. När det gäller resor och pendling är utgångspunkten att resor till arbete och skola betraktas som nödvändiga resor. Om du av något skäl inte har möjlighet att delta i undervisning på grund av restriktionerna, kontakta kursansvarig lärare. För frånvaro vid tenta hänvisas du till omtentan.
För dig som har verksamhetsförlagd utbildning (VFU) gäller samma regler som för personal vid skolor och i hälso- och sjukvård. Så länge som skolor, förskolor och hälso- och sjukvårdens verksamhet pågår och har personal i tjänst, fortsätter även studenter att göra sin VFU. VFU är en del av utbildningen som inte kan ersättas av teoretiska moment.
För dig som är i riskgrupp finns vissa möjligheter att få anpassad undervisning.
Så gör Högskolan för att minska smittspridning
Undervisning och schemaläggning
- Undervisning och examination som går att göra digitalt med godtagbar kvalitet ska göras digitalt.
- För de moment som sker på campus utgår Högskolan från bedömningar av hur många studenter som kan vara i en viss lokal så att det är möjligt att hålla smittsäkert avstånd både i själva lokalen och när man passerar in och ut.
- Schemaläggningen av undervisning och examination anpassas för att begränsa antalet studenter på campus samtidigt.
- Regeringens olika begränsningar för antal personer som får träffas gäller inte lärosäten, eftersom undervisning och examination inte är offentliga sammankomster eller privat umgänge. Det är lokalens storlek, avstånd mellan personer, både i själva lokalen och när man passerar in och ut som gäller.
Handhygien och städrutiner
- Stationer med handsprit finns i entréytor, vid informationsdiskar, eller i anslutning till större öppna ytor inomhus.
- Stationer med rengöringsmedel och trasor finns i lärosalar, vid informationsdiskar och på allmänna studieplatser för att du själv ska kunna torka av tagytor under dagen.
- Vi städar dagligen i lektionssalar, alla toaletter samt kök/pentryn. Rengöring på tagytor som till exempel kortläsare, dörrhandtag, strömbrytare med mera prioriteras. Högskolan ansvarar för att den rengöringsutrustning som personal och studenter själva kan använda fylls på och att trasorna tvättas dagligen (vardagar).
- Det görs en extra daglig kontroll av allmänna toaletter och vid behov påfyllning av tvål och pappershanddukar.
Skyltning, avspärrning, öppna/stängda lokaler
- Högskolans campuslokaler är endast öppna för anställda och studenter. Undantaget är Högskolebilbioteket som kommer vara öppet för allmänheten när det gäller lån. Det kommer att krävas passerkort för att komma in överallt. Det handlar dels om att motverka trängsel, dels om att öka den fysiska säkerheten när det är färre personer på campus.
- På skyltar runt om på campus påminner vi om att hålla avstånd, att stanna hemma om du är sjuk och ha god handhygien.
- Avspärrningar, avståndsmarkeringar och plexiglas har satts upp vid informationsdiskar och andra utrymmen där köer och trängsel kan uppstå.
- Utsedda studentvärdar går runt campus för att påminna studenter om att hålla avstånd.
- Skyltar för in- och utgång vid entrédörrar visar vilken dörr du ska använda för att undvika trängsel.
- Vissa dörrar är stängda för att förhindra genvägar där trängsel kan uppstå. Tänk på att du behöver ditt passerkort för att komma in i alla lokaler. Du har behörighet att komma in i de hus där din akademi har sin verksamhet. I de husen har du tillgång till uppehållsytor, datorsalar och projektrum. Om du behöver du tillgång till dator och wi-fi kan du också använda våra allmänna studieplatser på campus.
- För att undvika trängsel före lektioner ska så många lärosalar som är möjligt vara upplåsta dagtid så att du kan gå in direkt.
- Möbleringen i lärosalar och grupprum är anpassade för att skapa större avstånd, till exempel genom att möbler eller säten har flyttats, tagits bort, spärrats av eller markerats. Du förväntas respektera detta och får inte ändra de ommöbleringar eller avspärrningar som har gjorts.
- Högskolebiblioteket har begränsat antalet samtidiga besökare till maximalt 50 personer och de bokningsbara grupprummen på biblioteket är stängda. Passerkort krävs.
Verktyg och tips för distansstudier
- Vår studieverkstad – här kan du bland annat få tips om hur du studerar på distans, få hjälp med din studieteknik och hur du kan förbättra dina akademiska texter.
Studieverkstaden - Högskolan använder verktyget Zoom för e-möten, undervisning över nätet och e-seminarier. Via Blackboard kan du enkelt logga in i Zoom, du hittar länken under ”Student services”.
Blackboard
Instruktioner för Zoom - Högskolan har utökad kapacitet i Microsoft Teams och Zoom. Om det ändå uppstår störningar i något av de digitala verktyg som du använder i dina distansstudier kan du felanmäla detta till IT-supporten via Helpdesk.
Felanmäl i Helpdesk
Allmänna frågor kring studier kopplat till coronaviruset hänvisas till Servicecenter: servicecenter@hh.se.
Funderar du på hur det blir med dina bidrag och lån från CSN och om dina studier påverkas av coronaviruset ska du kontakta CSN.
Våra supportfunktioner
Högskolan har utökat antalet digitala mötesvägar och begränsat möjligheten till fysiska besök hos vissa supportfunktioner under coronapandemin. Se alla stödfunktioners respektive webbsidor för öppettider och kontaktvägar via länkarna nedan.
Halmstad Studentkår (Facebook)
Så tar du själv ansvar för att minska smittspridning
Håll avstånd
För dig som vistas på campus är det extra viktigt att tänka på att hålla avstånd till andra för att begränsa smittspridningen. Campusområdet är anpassat för att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Det är viktigt att vi alla följer informationen på skyltar och respekterar avståndsmarkeringarna.
Stanna hemma om du är sjuk
Om du är sjuk måste du, i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer, stanna hemma och avstå från sociala kontakter som riskerar att sprida smitta. Det gäller alltid, även vid lindriga symptom. Om du uppvisar symptom vid ett tentatillfälle och inte lämnar salen efter uppmaning kommer du att bli rapporterad, vilket kan leda till disciplinära åtgärder.
Tvätta händerna
Tänk på handhygienen! Tvätta dina händer noga med tvål och vatten och peta dig inte i mun, näsa eller ögon.
För dig som är i riskgrupp
Studenter som tillhör en riskgrupp ska kunna få råd och rekommendationer av lärare, programansvarig och andra supportfunktioner (se ovan) om det är möjligt att bedriva studier och i så fall på vilket sätt. Om du tillhör en riskgrupp måste du kunna styrka detta.
Så styrker du att du tillhör en riskgrupp
Möjligheten att få anpassad undervisning och examination gäller enbart dig som:
- har någon/några av de diagnoser som listas i Socialstyrelsens rapport om identifiering av riskgrupper.
- är vårdnadshavare till hemmaboende barn under 18 år som har någon/några av de diagnoser som listas i Socialstyrelsens rapport, eller
- är gravid i vecka 36 eller senare.
Socialstyrelsens rapport om riskgrupper
Vårdintyg krävs
Du som själv tillhör eller har barn som hör till en riskgrupp behöver styrka det med intyg från läkare, där riskgrupp framgår.
Är du gravid ska barnets beräknade födelsedatum dokumenteras genom intyg från barnmorska.
Vårdintyget skickas till Studenthälsan som fattar beslut
- Du ansvarar själv för att skicka in intyg från sjukvården till Studenthälsan via mejl till studenthalsan@hh.se.
- Studenthälsan fattar sedan beslut om att du på grund av riskgrupp är behörig att kunna få eventuella anpassningar.
- Beslutet kallas ”Tillfälligt beslut om anpassning pga riskgrupp” och kommer enbart att konstatera att du har visat upp ett korrekt intyg på riskgrupp.
- Beslutet från Studenthälsan skickas till dig via mejl och du ansvarar själv för att visa det för berörda lärare.
Anpassning av undervisning
Det är berörd lärare/examinator som bedömer om och hur det är möjligt att anpassa undervisningen och examinationsformen för studenter i riskgrupp.
Anpassning av salstenta
Anpassning av salstentor sker genom att tentan genomförs i en särskild sal med stor distans. Du som har ett riskgruppsintyg ansöker själv om anpassningen för salstenta via mejl till tentamen@hh.se.
Om anpassningar inte är möjliga
Beslutet är inte en garanti för anpassning. Om det inte går att göra anpassningar med hänsyn till utbildningens upplägg och förutsättningar kan du ansöka om studieuppehåll med platsgaranti eller anstånd med att påbörja utbildning.
Har du frågor om studieuppehåll kan du kontakta Servicecenter.
För dig som är eller kan vara smittad
Testa dig om du misstänker att du är smittad av covid-19
Information och instruktioner finns på 1177, observera att du behöver logga in på 1177 för att kunna beställa provtagning.
Självprovtagning covid-19 i Halland
Så ska du agera om du har diagnosticerats med covid-19
Om du har diagnosticerats med covid-19 får du dina instruktioner från sjukvården om vad som gäller för sjukskrivning, eventuell karantän och smittspårning och information till andra. Det är också du själv som individ som ansvarar för att informera de olika personer som du har varit i närkontakt med.
Endast sjukvården avgör vem du ska informera om du har fått covid-19
Det är alltså läkaren och sjukvården som avgör vem eller vilka som en smittad måste informera. Men om du, frivilligt eller enligt instruktion från vården, informerar lärare eller annan personal om att du är diagnosticerad med covid‑19, ska informationen lämnas vidare till Högskolans säkerhetssamordnare. Högskolan har kontakt med regionens smittskyddsläkare för att få instruktioner om eventuella åtgärder. Högskolan ska inte och får inte göra egna bedömningar i dessa frågor.
Så agerar Högskolan om många studenter i en grupp får covid-19
Om Högskolan får kännedom om att flera studenter i samma grupp är sjuka i covid-19 kommer Högskolan att ta kontakt med smittskyddsläkaren. Det är sedan smittskyddsläkaren som gör en bedömning av vilka åtgärder som Högskolan behöver vidta.
Utlandsstudier
Högskolans avdelning för utbildningsstöd håller kontakt med studenter utomlands och planerar i dagsläget utifrån att du som vill kommer att kunna studera utomlands. Högskolan följer dock Folkhälsomyndighetens och regeringens rekommendationer och möjligheterna kan därför komma att ändras beroende på hur coronapandemin utvecklar sig.
Coronapandemins påverkan på utlandsstudier
Du som befinner dig utomlands uppmanas att registrera dig på svensklistan hos UD för uppdaterad information från ambassaden samt att hålla dig uppdaterad och följa myndigheternas rekommendationer i det land du befinner dig.
Om rekommendationer ändras och nya beslut tas
Högskolan grundar sina beslut på Folkhälsomyndighetens och regeringens rekommendationer och arbetar för att så långt det är möjligt att säkra undervisningen för studenter. Det innebär att nuvarande råd och restriktioner kan komma att ändras.
Vi informerar dig som är student om nya rekommendationer och beslut så fort som möjligt, i första hand via denna sida. Men för att vi snabbt ska kunna nå dig är det viktigt att du också ser till att dina kontaktuppgifter i Studentladok är uppdaterade och korrekta.
Länkar till mer information
Håll dig uppdaterad via Folkhälsomyndighetens och UD:s webbsidor och appar. Sprid inga rykten!
Aktuella nationella föreskrifter (Krisinformation)
Folkhälsomyndigheten (information om coronaviruset)
Krisinformation.se (generell myndighetsinformation om coronaviruset)
Röda Korset (råd för att minska oro)
Sjukvården 1177 (för frågor i samband med misstänkt sjukdom)
Kontakt
-
Telefon: 1177
-
Servicecenter
-
Studenthälsan
-
035-16 74 37