Samtalsserien Vi pratar om det

Vi pratar om det är en samtalsserie där vi bjuder in Halmstads invånare till samtal om aktuella frågor. Serien är ett samarbete mellan Hallandsposten, Halmstads kommun – närmare bestämt Stadsbiblioteket – och Högskolan i Halmstad. Europa direkt Halland är också en regelbunden samarbetspartner.

Kvinna på scen, vit tröja och svart hår, bokhyllor i bakgrunden, publiken skymtar i förgrunden. Foto.

Frida Stranne, universitetslektor i statsvetenskap, har bland annat pratat om presidentvalet i USA i serien Vi pratar om det.


Syftet med samtalsserien Vi pratar om det är att främja en demokratisk dialog kring aktuella ämnen på lokal, nationell och global nivå. Samtalen har lockat allt från en handfull personer i publiken till fullsatt framför Hallandsscenen på Stadsbiblioteket. Ämnen har varierat från exempelvis hälsofixeringen som en ny religion, Hallandspostens ekonomiska kris, vad ”fake news” gör med oss till robotar i hemtjänsten.

Samtalet med rubriken ”Hemmasittare från skolan, varför det?” är ett av de samtal som direktsändes via Stadsbibliotekets Facebooksida alternativt Hallandspostens webb-tv. Se sändningen nedan:

Flera olika perspektiv

Forskare, politiker, tjänstemän, företrädare för näringslivet och organisationer har lyft fram sina respektive infallsvinklar på frågor. Förutom att besökarna haft chansen att lyssna till personer som är väl insatta i frågorna på olika sätt, har publiken också haft chans att ställa frågor och ventilera funderingar.

Kommande samtal med Vi pratar om det

4 november 2019 kl 18.00: Brexit – vart är Europa på väg?

Februari 2020: Ytterligare ett samtal om Halmstad (se nedan) – med fokus på den smarta staden

Tidigare samtal med Vi pratar om det

2019

Halmstads centrum om 10 år Hur kommer det att bli i Halmstad city om butik efter butik stängs? Stadens mest centrala delar är viktiga för boende i staden och kommunen, och för besökare. Kanske ligger stadens hjärta här? Men vad ska city ha för roll nu och i framtiden? Vem är staden till för? Och vad säger historien oss om den utveckling som ligger runt hörnet?

Hemmasittare från skolan, varför det? Antalet barn och ungdomar som stannar hemma från skolan i långa perioder verkar öka. Varför går inte dessa unga till skolan? Är det hemmet, skolan eller samhället som är problemet? Och inte minst, vad kan de olika aktörerna göra för att förändra situationen?

2018

Kan du din AI? AI, artificiell intelligens, syns överallt och dyker upp allt mer i vår vardag. På våra jobb, i produkter och tjänster vi använder. Det kan handla om val vi rekommenderas att göra på nätet, hur vi som kunder upplever ett företag när vi ska handla, eller när vi interagerar med robotar. Tekniken kan få en stor påverkan på arbetstillfällen och samhället som helhet när företag och organisationer behöver AI för att kunna konkurrera. Men vad är AI? Är det ett hot eller en möjlighet?

Vem vann valet på Facebook? Hur gick valet på sociala medier? Vilken roll spelade Facebook, Instagram och andra sociala medier under årets valrörelse? Hur är det att vara politiker när det offentliga samtalet kan pågå dygnet runt?

Hur allvarlig var vattenbristen egentligen förra året? Det kom ju vatten ur kranen!
Förra sommaren blev vatten en bristvara i bland annat Halmstads och Laholms kommuner. Kan det hända igen? Vi pratar om det reder ut grundvattnets betydelse, varifrån vattnet i Halland kommer och om tillgången här påverkas av globala händelser och klimatet? Och hur kan EU påverka frågan med det så kallade vattendirektivet? Kan vi använda vårt vatten smartare och mer hållbart?

Går det att sopsortera bort sin klimatångest? Ett samtal om miljö och den gröna påsen, som Halmstadbor sedan förra året sorterar sitt matavfall i. Varför sorterar vi ut matavfallet och vad har det med klimatet att göra?

Vad gör fake news med oss? Ett samtal om Trump, retorik och lokalpolitik Välkommen till en kväll med tema fake news, där du i publiken är med och skapar samtalet. Vad gör fejkade nyheter med samhällsdebatten och på vilket sätt påverkar det bevakningen? Vilket ansvar har politiker, journalister och du och jag?

2017

  • Biometri och vi – företagen, polisen och jag
  • Hälsa som vår nya ledstjärna!
  • EU efter Brexit, ett halländskt perspektiv på utvecklingen i Europa

2016

  • Surfplattan i skolan
  • Robotar i hemtjänsten?
  • Halmstad utan Hallandsposten?
  • Presidentvalet i USA
  • Socialnämndens nedläggning av fritidsaktiviteter för funktionsnedsatta
Blå bild med vita bubblor och en pratbubbla som säger Vi pratar om det. Illustration.

Tipsa oss om ämnen

Har du någon idé eller önskemål om ett samtalsämne att ta upp i samtalsserien Vi pratar om det? Hör av dig och berätta!

Fyra personer på en liten scen, en man pratar i mikrofonen. Röd bakgrund. Foto.

Samtal om "Kan du din AI?". Från vänster samtalsledare Mattias Karlsson, politisk redaktör, Hallandsposten, och Stina Lindgren, projektledare Europa Direkt Halland. Inbjudan experter var digitaliseringssamordnare, Andreas Tylenius, Halmstad kommun, och universitetslektor Stefan Byttner, Högskolan i Halmstad.

uppdaterad

2019-10-07

Kontakt

Dela

Kontakt