Inspiration för att bli ingenjör

Under Vera Roadshow på Högskolan i Halmstad i torsdags blev gymnasieelever rejält peppade att välja en ingenjörsutbildning efter gymnasiet. Studenterna Ema Krcic och Mariaguadaloppe Farah pluggar till civilingenjör för att de gillar problemlösning och vill vara med och förbättra samhället med hjälp av teknik. De berättade om sina studier och tankar inför framtiden för de inbjudna gymnasieeleverna.

En kvinna som har ett headset ställer frågor till två andra kvinnor på en scen. En av de andra kvinnorna svarar just på en fråga i en mikrofon för att publiken ska höra. Foto.

På eventet Vera Roadshow fick studenterna Ema Krcic (mitten) och Mariaguadaloppe Farah (t.h.) svara på frågor om hur det är att plugga till ingenjör på Högskolan i Halmstad.

– Det är magiskt att sätta sig i föreläsningssalar tillsammans med folk som har samma intressen. Jag älskar matte och här är jag inte den enda ”geeken”, säger studenten Ema Krcic.

Hon har snart läst tre av de fem åren för att bli civilingenjör i datateknik. Ema Krcic var en av huvudpersonerna när Högskolan i Halmstad den 21 mars arrangerade Vera Roadshow tillsammans med Halmstads kommunala teknikskola (KomTek) och Ingenjörsvetenskapsakademin, IVA.

Vera Roadshow har fått sitt namn efter Vera Sandberg, som 1917 var den första kvinnan i Sverige som tog examen som ingenjör. Syftet med Vera Roadshow är att uppmuntra unga människor i allmänhet, och tjejer i synnerhet, att välja att läsa till ingenjör.

Mer ansvar och större frihet

Studenterna som var med och berättade om sin vardag säger att den största skillnaden mellan att gå på gymnasiet och att läsa på högskolan är att man själv behöver ta ett större ansvar. Även om man har lätt för sig räcker det inte att börja plugga några dagar före en tenta.

– Jag behövde utveckla en ny studieteknik och strukturera mina dagar bättre, säger Ema Krcic.

Samtidigt tycker hon att studenter har goda möjligheter att hitta balans mellan allvar och fritid, till exempel genom att gå med i en studentförening. Studenten Mariaguadaloppe Farah tycker att det viktigaste är att välja en utbildning med ett innehåll som man verkligen är intresserad av.

– Jag pluggar till civilingenjör för att jag vill arbeta med problemlösning och gärna vill jobba utomlands, säger Mariaguadaloppe Farah.

”Jag älskar matte och här är jag inte den enda ’geeken’.”

Ema Krcic, läser Civilingenjör i datateknik

Behov av fler kvinnor som ingenjörer

Än så länge är det färre kvinnor på utbildningar till ingenjörer och civilingenjörer. Statistiken visar att utvecklingen går åt rätt håll, men att den går sakta. Vera Roadshow stannar till på 13 högskolor och universitet i Sverige och tanken är att göra fler nyfikna på ingenjörsyrket. Till Högskolan i Halmstad var gymnasieelever som går natur- och teknikprogram inbjudna.

– Det finns en osäkerhet bland unga om vad en ingenjör arbetar med, och därför vill vi berätta om det. Många unga kvinnor säger också att de är oroliga över om de ska klara av matten, säger Katarina Mellström från IVA.

Statistik om ungas betyg i matematik visar att tjejer i genomsnitt har högre betyg i matematik än vad killar har. Tjejer klarar också ofta högskolestudierna bättre än killar.

Brödrostar och forskning

En kvinna talar från scenen i hörsalen på högskolan. I sin ena hand håller hon ett anteckningsblock där handskrivna anteckningar syns.

Amelie von Zweigbergk

Den som fick publiken att skratta mest var nog Amelie von Zweigbergk, som bland annat har varit statssekreterare på Regeringskansliet. Hon hade ett tips på hur man kan upptäcka teknikintresse hos barn.

– Tänk dig ett kök där ett barn har satt sig på köksgolvet och monterat isär en hel brödrost. ”Brödrostbarn”, som jag kallar dem, är exempel på barn som förmodligen passar att jobba med teknik. Här är det viktigt att föräldern som upptäcker barnet och den före detta brödrosten ändå försöker att vara uppmuntrande.

Amelie von Zweigbergk säger att det kan ha betydelse för demokrati och jämställdhet att fler kvinnor utbildar sig till ingenjörer.

– Inom många viktiga och intressanta områden har forskare hittills mest riktat in sig på män. Ett exempel på det är forskning kring krockkuddar. Om fler kvinnor utbildar sig till ingenjörer ökar chanserna att det kommer att forskas mer om och på kvinnor.

Utbildningar som öppnar många dörrar

I en ingenjörs vardag ingår att lösa problem, vara kreativ, visionär och ofta göra nytta för många människor. Ytterligare en fördel är att arbetslösheten bland ingenjörer är så låg som 1,1 procent.

– Utbildningen till civilingenjör är bred. Du kan gå den både om du vet exakt vad du vill bli eller om du inte vet det alls, säger studenten Ema Krcic.

En kvinna sitter i en fåtölj på scenen. Hon håller i en mikrofon och svarar på frågor från publiken.

Victoria Birgersson

Alla som talade under dagen var överens om att du som ska söka till Högskolan ska gå efter vad du tycker är roligt när du väljer utbildning. Både tjejer och killar som gillar matematik, naturvetenskap och teknik bör fundera på att välja ett ingenjörsprogram.

Victoria Birgersson var färdig maskiningenjör på Högskolan i Halmstad för fyra år sedan. Hon uppskattade Högskolans samverkan med näringslivet under utbildningen. Hennes besök på Arbetsmarknadsdagen, en näringslivsmässa som Halmstad Studentkår arrangerar på Högskolan varje år, gav resultat.

– Jag träffade en representant för ett företag och fick jobb direkt efter examen. I dag är jag själv konsultchef där och har kontakt med befintliga och nya kunder och arbetar med rekrytering av ingenjörer.


Bra början kan få fortsättning

Efter lunchen blev gymnasieeleverna guidade runt på campus och fick se Högskolans spännande labbmiljöer och träffa fler studenter och lärare.

På Högskolan i Halmstad finns tankar om att göra ett årligt, återkommande event för elever på gymnasieskolorna i Halland. Högskolan vill visa hur viktigt det är att rekrytera fler kvinnor till ingenjörsutbildningarna och genom det också till ingenjörsyrket.

Text: Anna Vörös
Bild: Ida Fridvall

Ett gammalt svartvitt foto på en ung kvinna sitter till vänster mot en lila bakgrund.

Vera Sandberg var den första kvinnan i Sverige som tog ingenjörsexamen. Det var 1917 och hon inspirerar fortfarande.

Publicerad

2019-03-26

kontakt

Dela