Unga elever ger idéer till framtidens Halmstad – en teknikmässa som inspirerar

Varje år arrangeras en teknikmässa för Halmstads skolelever. Årets mässa, med tema ”framtidens Halmstad”, gick av stapeln i går och engagerade 1 000 elever från förskoleklass till årskurs nio. Högskolan fick förmånen att delta som utställare och inspiratör på mässan med hjälp av digital teknik, 3D-skrivare och kluriga uppgifter.

”Jag har sett några riktigt bra exempel på vad elever vill åstadkomma med framtidens samhälle.”

Per Österberg, koordinator på Digitalt laborativt centrum

Teknik- och entreprenörsskolan i Halmstad, KomTek, arrangerar varje år en teknikutmaning för skolor i Halmstad. I år handlade utmaningen om barns framtidsdrömmar om det samhälle som de vill leva i: ”framtidens Halmstad”. Teknikutmaningen inleds varje höst och avslutas med en mässa i mars följande år, där alla deltagande klasser ställer ut sina uppfinningar och idéer kring temat. Mässan kallas Den stora upptäckardagen och i går var det dags för årets upplaga. Platsen är som alltid Halmstad Arena.

Man tittar ned och visar något utanför bilden för två andra personer

Joakim Wahlberg pluggar på Högskolan i Halmstad och är engagerad i Fab Lab Student. Han var en av de studenter som stod i Högskolans monter under teknikmässan och visade vilka skaparmöjligheter som finns i Fab Lab. ”Fab Lab Student är här på mässan för att väcka ett teknikintresse hos skolelver och visa att Fab Lab är en skaparverkstad som är tillgänglig för dem även efter skolan”.

Tävling utmanar

Under mässan tävlade ett bidrag från varje utställande klass och en jury, bestående av personer från bland annat Högskolan, näringslivet och kommunen, utsåg en vinnare.

– De deltagande klasserna får tänka helt fritt kring temat, vi har sett många olika lösningar och kreativa idéer kring framtidens samhälle här i dag. Juryn bedömer bidragen efter flera kriterier, till exempel teknikhöjd, miljö och hållbarhet, jämställdhet och mångfald, säger Catarina Carlsson, verksamhetschef vid KomTek.

Dagens elever, morgondagens studenter

Högskolan i Halmstad var på plats för att inspirera skolelever till att bli intresserade av teknik. Barnen fick bland annat prova en så kallad ”green screen”, kika på robotar och 3D-skrivare samt lösa en klurig kopplingsuppgift.

En man och en kvinna tittar in i kameran

Per Österberg och Kristina Wollentz, koordinator respektive pedagogisk utvecklare på Digitalt laborativt centrum (DLC) på Högskolan.

– Jag har sett några riktigt bra exempel på vad elever vill åstadkomma med framtidens samhälle, inte bara vad som i dag är möjligt. Deras idéer kan vi vara med att förverkliga om de kommer som studenter till Högskolan i Halmstad, säger Per Österberg, koordinator på Digitalt laborativt centrum (DLC) på Högskolan.

Text: Louise Wandel
Bild: Ida Fridvall

Publicerad

2019-03-06

kontakt

Dela