Betongmöbler och självflygande drönare på Utexpo

Högskolans årliga examensmässa Utexpo där studenterna får möjlighet att visa upp sina innovativa och inspirerande examensarbeten har äntligen slagit upp dörrarna. Släkt, vänner, företag och andra intresserade kan nu komma och ta del av alla spännande idéer bland montrarna i Högskolehallen.

Betongmöbler av återvunnet industrimaterial, kylförvaring för utvecklingsländer i Afrika, automatiserad luftbaserad odling är bara några av alla spännande projekt som visas på Utexpo som pågår 24–26 maj.

Två besökare provar en slags apparat i en monter på Utexpo.

Projektet OptiSeal lockade besökare.

Utexpo 2018 invigdes av Johanna Ejesson som tog examen från Utvecklingsingenjörsprogrammet förra året. Då stod hon själv bland montrarna och demonstrerade sitt och Rasmus Andreasson Perssons examensarbete MeDoc, en medicindosa som kommunicerar med en applikation för att påminna brukarna om att ta sin medicin.

– För mig var det här allt började, berättar Johanna. Vi fick en otrolig respons från alla besökare och förstod att vår produkt verkligen kunde göra skillnad. Att vi dessutom vann ett stipendium på 100 000 kronor gjorde att vi kunde jobba vidare med vår produkt.

”Vi fick en otrolig respons från alla besökare och förstod att vår produkt verkligen kunde göra skillnad.”

– Johanna Ejesson, utvecklingsingenjör

Utexpo bra övning för studenterna

Även prorektor Thorsteinn Rögnvaldsson talade vid invigningen. Han påpekade att Utexpo är en fantastiskt bra övning för studenterna att lära sig presentera sina projekt och fånga folks intresse. Han lyfte även fram många goda exempel på studenternas prestationer. Bland annat nämnde han den grupp ingenjörsstudenter som förra veckan hamnade på andraplats i en drönartävling i USA.

– Våra studenter är verkligen duktiga på att hitta de problem som behöver lösas och att sedan faktiskt lösa, sa Thorsteinn Rögnvaldsson.

Invigningstalare står med en sax på scenen redo att klippa bandet.

Johanna Ejesson, årets invigningstalare.

37-årig tradition

Utexpo är en av Högskolans traditioner som har vuxit med allt fler medverkande program sedan starten 1982, då mässan enbart bestod av elva studenter från Utvecklingsingenjörsprogrammet. I år deltar 255 studenter från 13 olika utbildningar, främst från Högskolans ingenjörs- och naturvetenskapliga program.

Även flera stipendier delades ut, bland annat från Halmstad Energi och Miljö, Sveriges Byggindustrier och Region Halland. Aya Saladdin och Ponthus Niemand vann ett av Hälsoteknikalliansens utvecklingsstipendium för sitt examensarbete för att minska arbetsmiljörelaterade belastningsskador och belönades med 10 000 kronor.

– Det känns jättehärligt! Det är en bra belöning efter allt hårt arbete, säger Aya Saladdin.

Text: Rebecca Staver
Bild: Patrik Leonardsson

Läs om årets Fåhré-stipendier:

Stipendiater trotsade regn och sprudlade av glädje

Publicerad

2018-05-25

kontakt

Dela