Dubbla karriärer inom e-sport

Hos oss har du som är elitspelande e-sportare möjlighet att kombinera din elitsatsning med högre studier, oavsett vilken utbildning du läser. Du ansöker till utbildningen precis som alla andra och när du kommit in har du möjlighet att ansöka om dubbla karriärer.

Definition av elitidrottare

Högskolan i Halmstads definition av elitidrottare är:

 • Individuell elitidrottare som tävlar på lägst nationell mästerskapsnivå och/eller i landslag eller bedöms ha potential att nå lägst motsvarande nivå.
 • Elitlagidrottare som spelar i någon av de två högsta nationella serierna/divisionerna under förutsättning att det inom den idrotten finns minst fyra serier/divisioner, i annat fall gäller den högsta nationella serien/divisionen

Definition av elit inom e-sport

Nationell mästerskapsnivå och/eller i landslag

Nationell mästerskapsnivå innebär att ha deltagit i ett lag eller individuellt i de ligor som har de högst rankade lagen inom respektive e-sport i Sverige det senaste året. Nedan nämnda prestationer är meriterande, men inte ett krav.

Kommittéerna som bedömer ansökningarna gör en individuell bedömning av varje ansökan och utgår från varje persons förutsättningar och potential.

 • Deltagande i lag som tagit poänggivande placeringar i större internationella tävlingar, enligt HLTV.org rankingsystem för Sverige.
 • Deltagande i Svenska Elitserien högsta serie och högsta regionala serie
 • Deltagande i Swedish Pro League division 1
 • Deltagande i FPL Circuit
 • Spelare som deltagit i lag som är aktiva i utländska nationella ligor.
 • Topp fyra lagen i SESF slutspelsfas.
 • Undantag för kvinnliga scenen där prestationer inom högsta turneringar eller ligor ingår.

Övrig e-sport bedöms enligt liknande krav som ovan inom respektive scen

Högsta nationella serien/divisionen

CSGO, Svenska Elitseriens högsta division
LOL, Swedish Esports League

Mer information

HLTV.org Länk till annan webbplats.
Svenska elitserien CS:GO Länk till annan webbplats.
LOL, Swedish Esports League Länk till annan webbplats.

Hur bedöms ansökan?

Ansökningarna till dubbla karriärer för elitsatsande e-sportare bedöms av en kommitté för respektive e-sport som består av personer med god insikt i e-sporterna. Kommitéernas ansvar är att:

  • Hålla sig uppdaterade med sin respektive e-sports spelare, tävlingar och organisationer.
  • Ansökande spelare gås igenom av respektive kommitté där det fastställs om individen är elitspelare.
  • Skriva ett kort intyg för vardera elitspelare som kan godkännas för dubbla karriärer (i samband med pilotomgången.

  Vad innebär stödet till elitidrottare?

  Med dubbla karriärer inom e-sport här på Högskolan i Halmstad kan du få stöd för att genomföra dina studier samtidigt som du satsar på din e-sport. Du kan exempelvis få en flexibel studietakt eller extra examenstillfälle om det krockar med tävling. Undervisningen kan också anpassas i den mån det går, exempelvis att en föreläsning spelas in eller att man deltar online istället för på plats. Detta kräver dock att du i god tid meddelar att dina studier behöver anpassas. När schema för terminen/kursen samt tränings-/tävlingsschemat är klart behöver du ha en dialog med programansvarig, examinator och lärare.

  E-sportare med dubbla karriärer

  Elias Sibelius läser Psykologi – inriktning idrott och motion och satsar samtidigt på en karriär i spelet Heartstone under namnet Bozzzton.

  Idrottspsykologi och e-sport

  Vad är fördelarna med att studera samtidigt som man satsar på sin e-sport? Andres Ramos pratar om varför en dubbel karriär är något att satsa på för dig som också elitsatsar inom e-sport.

  Hur skapar man en balans mellan e-sportandet och andra delar i livet? Dexter Wolffsohn pratar om obalans i livet och att vi skjuter upp sånt som är viktigt. Hur uppnår vi en balans i livet och en hållbar prestation?

  Varför stoppas utvecklingen i spelet vid en viss punkt? Och blir man bättre av att lägga mängder av timmar på att bara spela? Raul Fuentes pratar om inlärning, vikten av att göra misstag och hur man utvecklas.

  Är det lättare att hålla fokus om man rör på sig kontinuerligt? Absolut! Natalija Pantic pratar om vikten av att röra på sig, att vara fysiskt aktiv och vad det finns för fördelar.

  Prestationsångest och nervositet är vanligt, men vad är det och varför får man det? Joar Svensson jobbar internationellt som idrottspsykologisk rådgivare och ger dig tips om hur du hanterar prestationsångest.

  Vilka psykiska färdigheter behöver en e-sportare för att klara av att tävla? Hanna Rasoulzadeh jobbar med nationella och internationella e-sportspelare, lag och organisationer och pratar om psykiska färdigheter en e-sportare behöver, mentala barriärer som finns och andra utmaningar som finns.

  Isak Regnér pratar om koncentration och hur vi kan hantera våra tankar och känslor för att kunna prestera så bra som möjligt.

  uppdaterad

  Kontakt

  Dela

  Kontakt