Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2019-01-14. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

Information för nya studenter

Bostad, nollning och försäkringar. Som ny student kan det vara mycket att tänka på – särskilt om du samtidigt flyttar till en ny stad. Här är en lista som vi hoppas ska vara till hjälp för att komma ihåg allt som behöver fixas.

För blivande lärarstudenter – registerutdrag

Som student på Högskolans lärarutbildningar behöver du ett registerutdrag från polismyndigheten inför din verksamhetsförlagda utbildning (VFU). VFU är ett obligatoriskt inslag i lärarutbildningen och registerutdraget ska du lämna till förskolechef/rektor vid den förskola/skola där du gör din VFU. Blanketten hittar du hos Polisenlänk till annan webbplats. Vanligtvis tar det två veckor att få sitt utdrag, men tidvis kan det ta längre tid. Beställ därför detta utdrag redan i augusti! Läs mer om registerutdrag inför VFU.

Obligatorisk uppropsdag 15 januari

Under uppropsdagen får du all information du behöver för att komma i gång med studierna på bästa sätt. Du får information om Högskolan, studentlivet här och den utbildning du ska läsa.

  • 09.00: Gemensamt upprop i Visionen, hus J, för:
    • Förskollärarutbildning, Kultur och samhällsutveckling, Språkvetarprogram – inriktning textbearbetning, Sjuksköterskeprogrammet (Halmstad/Varberg), Teknisk bastermin: Byggingenjör, Civilingenjör i datateknik, Civilingenjör i intelligenta system, Dataingenjör, Elektroingenjör, Energiingenjör – förnybar energi, Mekatronikingenjör och Utvecklingsingenjör
  • 10.00: Grön på Högskolan i Baertling
  • 11.00: Mässa i Visionen
  • 12.00: Lunch
  • 13.00: Mindre samling uppdelad efter utbildning

Med reservation för ändringar

Kurslitteratur

Tänk på att ordna kurslitteratur som ingår i utbildningen du ska läsa i god tid före kursstart. Kurslitteraturen kan sökas fram i respektive kursplan. Programstudenter kan söka ingående kurser i utbildningsplanen.

Gå med i Halmstads studentkår

Studentkåren är en frivillig sammanslutning för alla studenter på Högskolan i Halmstad och arbetar bland annat med utbildningsbevakning och studentboende. På studentkåren kan du också engagera dig i olika studentföreningar som kan förgylla din fritid som student. Du måste också vara medlem i kåren för att vara med på nollningen och för att ställa dig i kårens bostadskö. Läs mer under ”Sök bostad” respektive ”Var med på nollningen” nedan eller på karen.hh.selänk till annan webbplats.

Sök bostad

Bostadsläget i Halmstad är betydligt bättre än i många andra studentstäder. Är du bara ute i god tid är det oftast inga problem. Men det är bra att vara ute i tid – du behöver inte vänta på antagningsbeskedet för att börja söka. Börja till exempel med att ställa dig i bostadskö hos kårens bostadsförmedling och hos Halmstads kommunala bostadsbolag HFABlänk till annan webbplats.

Även studentkåren i Halmstad hyr ut bostäder till studenter. Läs mer om kårens studentbostäder och hur du ställer dig i kö.länk till annan webbplats

Willhemlänk till annan webbplats har också studentlägenheter på Bolmensgatan och Gladan.

Var med på nollningen

Nollningen är introduktionsdagar för nya studenter, som arrangeras av studentkåren, då du på ett kul sätt får en inblick i studentlivets olika aspekter. Ingen föranmälan krävs och om du missar första dagen kan du haka på senare. Alla nya studenter är välkomna! Efter nollningen kommer du att ha bra koll på din klass, Halmstad som stad, Högskolan, studentkåren och mycket annat som du kan tänkas behöva veta inför dina studier.

  • Torsdag 24/1: Sjukkampen, kl. 17–22 i Högskolehallen, ingång via hus Q
  • Fredag 25/1: Spelkväll på Lilla hjärtat, kl. 19–01
  • Lördag 26/1: Poängjakt och avslutningsgasque

Detaljerat nollningsschemalänk till annan webbplats hittar du på studentkårens webbplats.

Gör en flyttanmälan

I samband med flytten till Halmstad är det viktigt att du gör en flyttanmälan på adressandring.selänk till annan webbplats. Du får då en förtryckt blankett att skicka till Skatteverket, samtidigt som din post skickas till din nya adress.

Sök bostadsbidrag

Bostadsbidrag kan vara ett välkommet tillskott till studentkassan. Läs mer på Försäkringskassans webbplatslänk till annan webbplats.

Se över din försäkring

Försäkring är viktigt att ha, både för dig personligen och för ditt hem. Kontakta ditt försäkringsbolag eller sök på ”studentförsäkring” på Google. Som student på ett svenskt universitet eller högskola omfattas du även av en allmän personskadeförsäkring. Denna försäkring gäller endast under tiden du vistas på lärosätet och under resan mellan din bostad och den plats där du tillbringar studietiden på lärosätet. Studier hemma eller på till exempel stadsbiblioteket omfattas till exempel inte av försäkringen. Därför är det viktigt att du har en privat försäkring som täcker övrig tid.

Sök studiemedel

Om du inte redan har gjort det vid terminsstart, är det hög tid att ansöka om studiemedel hos Centrala studiestödsnämnden, CSN. Terminstiderna är den 3 september–14 januari (höstterminen 2018). Om du har tänkt att läsa över båda terminerna kan det vara smart att söka studiemedel för hela perioden. All information om vad du behöver veta och göra finns på CSN:s webbplatslänk till annan webbplats.

Skriv dig i Halmstad

När du flyttar till en ny ort har du mycket att vinna på att folkbokföra dig i den nya kommunen. Att göra en flyttanmälan genom Skatteverket är kostnadsfritt och enligt Folkbokföringslagen är man skyldig att folkbokföra sig där man bor. Fördelar är bland annat att posten kommer till rätt adress, du kan söka bostadsbidrag och skaffa en hemförsäkring. Du anmäler enklast din adress med e-legitimation via Skatteverkets webbplatslänk till annan webbplats.

Gå med i a-kassan

De flesta a-kassor och fackförbund har speciella studenterbjudanden. Kolla vad som gäller för just dig. Du hittar en sammanställning av fackförbund för studenter på Fackliga organisationerlänk till annan webbplats.

Registrera dig!

För att behålla din plats och påbörja dina studier vid måste du genomföra tre steg. Allt du behöver göra inför terminsstart finns på hh.se/nystudent.

Sidan uppdaterad 2019-01-14