Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2018-09-20. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

Ekonomi

Som student kan det vara en utmaning att få slantarna att räcka till. Här är har vi samlat tips och viktig information som rör din ekonomi.

Studiemedel

När du läser på högskola har du i regel rätt till studiemedel. Studiestödet är uppdelat i en bidragsdel, som du inte behöver betala tillbaka, och en lånedel, som du betalar av när du har börjat jobba. Centrala Studiestödsnämnden (CSN) är den myndighet som administrerar den svenska studiestödet.

Så här ansöker du om studiemedel hos CSNlänk till annan webbplats

Fem tips för hur du får pengarna att räcka längre

Sök bostadsbidrag   
Du söker bostadsbidrag hos Försäkringskassan. Här kan du räkna ut om du har rätt till bostadsbidrag och hur stort det blir.

Sök stipendier
Ett sätt att dryga ut kassan kan vara att söka stipendier.

Skaffa ett extraknäck    
Att arbeta extra på fritiden kan vara ett bra sätt att dryga ut sin kassa men kräver planering och disciplin. Kolla upp hur mycket du får tjäna innan du ska betala skatt. Tjänar du över en viss nivå minskas dessutom bostadsbidrag och studiemedel.

Låna eller köp begagnad kurslitteratur  
Du kan spara många slantar genom att låna din kurslitteratur på biblioteket eller genom att köpa den begagnad av en tidigare student.

Utnyttja studentrabatter  
Som student får du ofta rabatt på olika aktiviteter. Väljer du att bli medlem i studentkåren har de avtal med företag om rabatterade priser. När det gäller rabatter på resor är det i många fall ett så kallat mecenatkort som gäller.

Personskadeförsäkring
för studenter

Som student är du försäkrad under tiden du vistas på Högskolan och när du förflyttar dig mellan hemmet och Högskolan. Försäkringen omfattar olycksfall samt vissa fall av sjukdom genom smitta.

Hemförsäkring

För att skydda ditt hem och dina ägodelar bör du skaffa en hemförsäkring. Det finns många bolag att välja mellan och många erbjuder student- eller ungdoms­rabatt. Kåren samarbetar med Länsförsäkringar och har en student­försäkring till ett pressat pris.

Sidan uppdaterad 2018-09-20