Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2017-04-05. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

Teknisk bastermin: Mekatronikingenjör 20 veckor

Om programmet

Självgående dammsugare och intelligenta armproteser är produkter där gränsen mellan maskin-, data- och elektroteknik försvunnit. Väljer du mekatronik så kommer du att lära dig utveckla helt nya, fascinerande produkter.

Mekatronikingenjör 180 hp med teknisk bastermin vänder sig till dig som inte har behörighet till det ordinarie Mekatronikprogrammet. Det som krävs är att du har läst Ma B eller Ma 2a/2b/2c. Du inleder din utbildning med en teknisk bastermin på 20 veckor som innehåller de delar av de behörighetsgivande kurserna Ma C, Ma D och Fy B som vi bedömer att du behöver för att kunna följa det ordinarie programmet. Efter godkänt resultat på introduktionsterminen följer du det ordinarie programmets studiegång.

Mekatronikingenjör 180 hp
Mekatronikprogrammet erbjuder en blandning av maskin-, data- och elektroteknik. Målet är att du ska kunna utnyttja alla teknikerna i en och samma produkt.

De första åren skaffar du dig grundläggande kunskaper i matematik, maskinteknik, datorteknik och elektronik. Undervisningen består både av traditionella föreläsningar och av projekt som är en övning i att på egen hand konstruera eller idémässigt utforma produkter.

Det sista året kan du välja att fördjupa dig inom det teknikområde som verkar mest intressant. Du kan välja kurser i maskinteknik, design, intelligent informationsbehandling, data- och elektroteknik samt ekonomi och entreprenörskap. Utbildningen avslutas med ett examensarbete i samverkan med ett företag eller forskningsprojekt på Högskolan. Det kan också bygga på en egen produktidé.

Examen
Mekatronikingenjör 180 hp ger möjlighet till Högskoleingenjörsexamen.


Arbetsområden
Mekatronikingenjörer behövs i alla branscher som tillverkar produkter med rörliga delar. Det kan handla om bilar eller olika hjälpmedel. Ett annat spännande område är artificiell intelligens och robotik. Utbildningen är intressant även för dig som inte vill arbeta direkt med tekniken utan fungera som en länk mellan tekniker och användare. Ett alternativ är att satsa på mer ekonomi och arbeta som marknadsförare av produkterna. Även då är kunskaperna om tekniken ovärderliga.

Studier utomlands
Med tre ämnesområden att välja mellan är det lätt att hitta bra kurser på utländska universitet. Det ordnar du lättast via de kontakter som redan finns med universitet i Europa, Australien, Nya Zeeland och USA.

Innehåll

Den tekniska basterminen omfattar 20 veckor och innehåller följande kurser:

 • Matematik
 • Fysik
 • Programmering

Beskrivningen av Mekatronikingenjörsprogrammets innehåll finns i en särskild utbildningsplan som omfattar den del av utbildningen som ger högskolepoäng.

VT 2018 (Halmstad, 100%)
 • Utbildningsplan
 • Anmälningskod 23018
 • Behörighetskrav
  Grundläggande behörighet +
  Matematik B
  Eller:
  Matematik 2a / 2b / 2c
 • Urvalsregler
  Betyg 66% och högskoleprov 34%.
  Mer information om urvalsregler.
 • Programansvar
  Mikael Hindgren
 • Stängd för sen anmälan

Anmälan stängd


Bäst i Sverige på samverkan med näringslivet
Sidan uppdaterad 2017-04-05