Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2018-11-09. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

”Det är ett roligt och varierande jobb”

Thimmy Mård läste Språkvetarprogrammet – inriktning textbearbetning. Han upplevde utbildningen som bra och med god bredd, och att alla kurser var kopplade till den yrkesroll han skulle ha sedan. I dag jobbar han som SEO Copywriter på en webbyrå.

”Jobba inom kommunikation, helst i en roll där jag kan skriva mycket själv.” Så svarade Thimmy Mård för ett drygt år sedan, på frågan vad han vill göra i framtiden. Då var han i slutet av sin utbildning.

Vad har du jobbat med sedan du tog examen?

– Jag jobbar som skribent, eller copywriter, vid en webb- och reklambyrå. Under studietiden vikarierade jag i perioder som journalist. Det var mestadels sommarvikariat.

Vad innebär ditt jobb som SEO copywriter?

– Jobbet innebär att jag får skriva många olika typer av texter med allt från nyheter och blogginlägg till text till nya webbsidor. I jobbet ingår även ibland textbearbetning av redan skrivna texter. SEO innebär att vissa av texterna som skrivs till webben är anpassade efter sökmotorerna. Det handlar om att skriva användarvänliga texter med fokus på vissa sökord beroende på vad texten ska handla om.

Vad tycker du om jobbet?

– Jag tycker att det är ett roligt och varierande jobb. Det är kul på det viset att kunderna kommer från många skilda branscher och har olika typer av mål med sin kommunikation, samt olika målgrupper. På det viset får man försöka fånga den enskilda kundens identitet och målsättningar när man skriver.

Vilka är de viktigaste erfarenheterna du tagit med dig från din utbildning på Högskolan i Halmstad?

– Svår fråga, men en del som har varit bra att ha med sig är kunskaperna kring hur man skriver texter som är användarvänliga och lätta att ta till sig. Att ha den specifika målgruppen i åtanke och tänka på vad de kan tänkas behöva veta i en viss text är även sådant vi fick lära oss och som jag har nytta av idag.

– Sedan var det även tre roliga år, så jag tar med mig roliga minnen och flera nya vänner.

En bra sak med programmet är att man kan åka utomlands en termin. Under den valbara terminen läste jag kurser i kommunikation och PR på University of Central Missouri i USA. Att bara ge sig av själv är en otrolig erfarenhet, tillsammans med att vara i ett nytt land och alla upplevelser som kommer med det. Jag fick bra stöd från Högskolan i att komma iväg. På plats delade jag lägenhet med tre andra studenter och kom snabbt in i livet där, inte minst umgicks jag med andra utbytesstudenter från Korea, Holland, Mexiko och Tyskland.

Thimmy Mård under studietiden.

Jobbet innebär att jag får skriva många olika typer av texter med allt från nyheter och blogginlägg till text till nya webbsidor.

Thimmy Mård

Bild: KRISTINA RÖRSTRÖM

Namn: Thimmy Mård
Utbildning: Språkvetarprogrammet – inriktning textbearbetning (huvudområde svenska)
Jobbar: Som SEO (Search Engine Optimisation) Copywriter på webbyrån André med vänner i Varberg.
Hemort: Avesta, bor i Halmstad nu.
Intressen: Musik, jag spelar gitarr och sjunger i kör. Umgås med kompisar, vara vid havet. Här på västkusten är det en helt fantastik natur, det är så vackert.
Gör om tio år: Jobbar med kommunikation och trivs med det. Och jag bor kvar på Västkusten.

Sidan uppdaterad 2018-11-09