Sök

Fem frågor till alumnen Jenny Majidyar

Hej Jenny Majidyar, rådgivare för Sveriges ambassad i Washington D.C. i USA och alumn vid programmet Statsvetenskap – samhällsanalys och kommunikation, vad kul att du vill dela med dig om din utbildning!

Varför valde du att läsa Statsvetenskap – samhällsanalys och kommunikation?

– Jag har, så länge som jag kan minnas, varit intresserad av samhällsfrågor. På gymnasiet läste jag ett samhällsvetenskapligt program och engagerade mig i lokala föreningar. Jag kommer ihåg hur min studievägledare pekade ut det här programmet vid Högskolan i Halmstad i en utbildningskatalog. Att utbildningen innehöll en stor del politisk kommunikation var helt avgörande för mig. Halmstad kändes också som en lagom lång flytt från barndomshemmet i Skåne.

Jenny Majidyar var talare på Innovationskonferensen 2023 som arrangerades på Högskolan i Halmstad. Årets tema för konferensen var 40 år – dåtid, nutid, framtid, alumn.

Hur var det att studera på programmet?

– Det första året minns jag som intensivt. Då gick vi igenom grunderna i de traditionella statsvetenskapliga teorierna och jag hade svårt att bena ut skillnaderna mellan teorierna. Tack vare samarbete med mina fantastiska kurskamrater fick vi till slut rätt på det. Genom att lära mig grundteorierna kunde jag se och analysera samhället på ett helt annat sätt med ”statsvetenskapliga glasögon”. Min favoritkurs var Internationella relationer, som i dag heter Internationell politik, som jag senare valde att fördjupa mig inom.

”Här bedriver vi bland annat omvärldsbevakning och definierar viktiga samarbetsområden för Sverige och USA inom forskning, innovation och högre utbildning.”

Jenny Majidyar, alumn

Vad hände efter din examen och vad gör du nu?

– Efter min kandidatexamen i statsvetenskap valde jag att läsa Magisterprogrammet i statsvetenskap, som nu inte längre finns på Högskolan i Halmstad. Under magisterutbildningen ägnade jag en termin åt praktik. Mitt mål med praktiken var att hitta en praktikplats som skulle kombinera mina intressen inom statsvetenskap, internationella relationer, miljö och politisk kommunikation. Jag sökte därför till flera kontor inom FN:s miljöprogram UNEP, där kontoret i Washington D.C., i USA, erbjöd mig en plats.

– Efter min examen år 2009 återvände jag faktiskt till Washington. Först studerade jag ett år vid George Washington University, och sedan gjorde jag ytterligare en praktikperiod vid EU-delegationen. Jag har sedan 2013 arbetat på Sveriges ambassad i Washington och började med handels- och ekonomifrågor innan jag fortsatte på Innovations- och forskningskontoret som rådgivare. Här bedriver vi bland annat omvärldsbevakning och definierar viktiga samarbetsområden för Sverige och USA inom forskning, innovation och högre utbildning. Vi har ett särskilt fokus på digital och grön omställning, ny teknik och life science.

Ni tar emot praktikanter på Innovations- och forskningskontoret i Washington. Berätta mer!

– Det stämmer att vi tar emot praktikanter. Det är en ansökningsperiod på hösten och en på våren. På Innovations- och forskningskontoret bevakar vi vad som är på gång i USA inom forskning, innovation och högre utbildning. Som praktikant får man vara med på många möten och event såväl internt i House of Sweden som externt runtom i Washington på kongressen, myndigheter och tankesmedjor. Man ansvarar också för innehållet i kontorets månatliga nyhetsbrev. Välkommen med din ansökan i länken nedan!

Har du tips till blivande studenter?

– Jag upplevde en stor öppenhet bland lärare och doktorander. De delade gärna med sig av sin erfarenhet, information och kontaktnät. Ta vara på tiden du har med dem och ställ många frågor!

Text: Katarina Tran
Bild: Privat

uppdaterad

Kontakt

Dela

Kontakt