Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2013-05-30. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2013-05-30

Framstående innovationsprofessor gästföreläser på Högskolan

På måndag den 3 juni gästas forskningsmiljön CIEL vid Högskolan i Halmstad av professor Kwaku Atuahene-Gima, en av världens mest framstående forskare inom marknadsföring och innovation. Till vardags är han verksam som professor vid China Europe International Business School, CEIBS, i Shanghai.

Kwaku Atuahene-Gima rankades 2012 som den andra främste forskaren i världen när det gäller "innovation management". Rankningen bygger på forskning som har publicerats i ledande akademiska tidskrifter under de senaste 20 åren. Han är och har varit knuten till flera universitet världen över, bland annat som gästföreläsare. Han är även rådgivare åt olika konsultfirmor inom sitt område och har fått ett flertal böcker och vetenskapliga artiklar publicerade.

Kwaku Atuahene-Gima kommer ursprungligen från Ghana men har under de senaste åren bott i Australien, Hong Kong och Shanghai.

Du är på väg till Sverige och Högskolan Halmstad för att föreläsa om din forskning med fokus på marknadsföring och innovation. Är det ditt första besök i landet?

– Nej, jag har faktiskt varit i Jönköping tidigare. Men det är första gången i Halmstad, jag och mina kollegor har pratat om och planerat för det här i över ett år, därför är det väldigt roligt att det nu blir av. Utöver att föreläsa ska jag träffa kollegor och studenter på Högskolan.

Du växte upp i Ghana men har levt stora delar av ditt liv i Australien och nu i Kina. Berätta lite mer om din bakgrund!

– Min grundexamen fick jag i Ghana innan jag flyttade till Australien där jag tog min doktorsexamen. Mellan studierna jobbade jag under ett antal år inom farmacibranschen och ett företag som heter Wellcome Ltd. När jag väl bestämde mig för att studera vidare var detta ett område jag kände att jag behärskade, dessutom skedde det mycket på utvecklingsområdet, inte minst när det gäller teknologin inom farmacibranschen. Därför valde jag att fokusera på just farmaci i min forskning. I Australien träffade jag en kvinna som sedan blev min fru. Hon kommer från Kina. Efter några år flyttade vi till Hongkong, och i dag lever vi i Shanghai.

Hur har du kunnat dra nytta av dina erfarenheter från att jobba inom näringslivet mellan studierna?

– Framför allt tror jag att det är lättare att faktiskt förstå alla teorier som jag förmedlar till studenterna som lärare, hur de fungerar i praktiken och vice versa. I näringslivet behöver man teorierna, de ger en insikter om hur det fungerar i praktiken.

Vad går din nuvarande forskning ut på?

– Jag tittar mycket på produktutveckling, marknadsorientering,  och frågor som gäller lagarbete, och ny teknologi inom framför allt farmaceutiska företag.

Det var visserligen länge sedan du bodde i Afrika, men du har fortfarande starka kopplingar till kontinenten, och särskilt till ditt hemland Ghana. Berätta lite mer om din verksamhet där i dag!

– 2008 var jag med och startade CEIBS Africa som är ett offshore campus kopplat till CEIBS Shanghai. I dag är jag verksam som vd och grundare av lärosätet och därför blir det en hel del resor dit i mitt jobb.

Hur ser afrikanska företagsledare på innovation i dag?

– Jag har precis genomfört en studie i fyra afrikanska länder där jag fokuserat på företagsledares inställning i förhållande till företagsledare i Kina och Australien. Mycket handlade om huruvida företagsledarna stöttar innovation eller inte, och i vilken utsträckning de är medvetna om hur innovationer kan förbättra företagens möjligheter att överleva. Jag har nyligen startat en stiftelse som är tänkt att bli ett slags forum där afrikanska ledare kan diskutera de här frågorna. Afrika genomgår en mycket dynamisk process just nu där mycket händer på utvecklingsfronten. Jag menar att företag som inte arbetar med innovationer inte kommer att överleva.

Kan du berätta lite mer om vad du kommer att prata om under din föreläsning vid Högskolan i Halmstad?

– Jag kommer att prata generellt om affärs- och handelsutbildningar och varför jag tror att den här typen av universitetsutbildningar behöver genomgå en förändring. Jag menar att alltför få studenter är redo att faktiskt börja arbeta den dag de har fått en anställning efter sina utbildningar och det gäller inte minst i Afrika. Det traditionella sättet att lära sig är väldigt individualistiskt, därför behövs det en ny approach. Att lära sig i team tror jag kommer att bli viktigt framöver.

HANNA JOHANSSON

Fotnot. Gästföreläsningen arrangeras inom ramen för CIELS:s seminarieserie.

På måndag gästas Högskolan i Halmstad av professor Kwaku Atuahene-Gima – en av världens mest framstående forskare inom marknadsföring och innovation. Han ska föreläsa inom ramen för CIEL:s semninarieserie, för både studenter, lärare och forskare. Till vardags är Kwaku Atuahene-Gima verksam vid China Europe International Business School, CEIBS, i Shanghai.

Sidan uppdaterad 2013-05-30