Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2016-07-07. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2016-04-06

Studenter skapar digitala verktyg för integration

Hur hittar en etablerad svensk och en nyanländ svensk lättare varandra för att få möjlighet att träffas och prata svenska? Jo, med hjälp av smarta, digitala lösningar. Studenter på programmet Digital design och innovation jobbar just nu med ett sådant skarpt projekt åt Röda Korset.

Digital design och innovation är ett program på Högskolan som lär framtidens designer att förstå människan och hennes relation till teknologi. Studenter på programmet jobbar väldigt praktiskt med olika designstudiokurser. I vår arbetar andraårsstudenterna med ett skarpt integrationsprojekt med fokus på att på bästa sätt matcha personer som är nya i Sverige med etablerade svenskar i Röda Korsets satsning på integration genom projektet ”Språkvän”.

Sparar tid

Pontus Wärnestål, en av de programansvariga för Digital design och innovation, är en sådan språkvän hos Röda Korset i Halmstad. När han pratade med koordinatorn för Språkvän insåg han att det fanns ett behov av att göra administrationen smidigare. Studenterna på Högskolan tog sig an utmaningen och arbetar nu i team på uppdrag av Röda korset som extern kund med det digitala uppdraget.

Veronica Hjelm, Röda Korsets koordinator, säger att genom att digitalisera informationen hon i dag samlar in genom pappersformulär kan hon spara mycket tid.

– Den kan jag ägna åt att effektivare matcha och rekrytera nya språkvänner till våra nyanlända vänner, säger hon.

Dessutom kan både nyanlända och mentorer fylla i sin information på egen hand genom den lättanvända digitala lösningen, vilket ytterligare effektiviserar hennes arbete, enligt Veronica Hjelm. 

Veronica Hjelm, Pontus Wärnestål och Maher Alholaybi

Veronica Hjelm, Pontus Wärnestål och Maher Alholaybi är alla engagerade i projektet Språkvän vid Röda Korset i Halmstad. Studenter vid Högskolan jobbar med att digitalisera delar av projektet och på så vis göra administrationen smidigare.

Språkvän ger många fördelar

Maher Alholaybi är språkvän med Pontus Wärnestål, och han tycker att projektet är bra. Det ger en möjlighet att dels träna på svenska i vardagssituationer, dels få några av de nycklar som krävs för att förstå livet i Sverige och försöka starta ett nytt liv här.

– Och att få nya vänner är ju alltid bra, säger han.

Pontus Wärnestål tycker också att det är givande att ha en språkvän. Han ser dessutom att det är viktigt att studenterna på programmet på Högskolan tränar på att använda den digitala kraften och god design för att skapa samhällsnytta.

– Att lyfta sådana här frågor och att jobba med designprojekt utifrån ett digitalt hållbarhetsperspektiv under utbildningen är bra för både studenter och lärare, och förstås för samhället, säger han.

Text: KRISTINA RÖRSTRÖM

Pontus Wärnestål

Pontus Wärnestål, en av de programansvariga för Digital design och innovation. Bild: JOACHIM BRINK

Sidan uppdaterad 2016-07-07