Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2018-09-04. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2018-07-12

9 000 antagna till Högskolan i Halmstad

I dag, den 12 juli, får 8 908 personer beskedet att de har antagits till ett program eller en kurs på Högskolan i Halmstad. Det är en ökning med 1 107 personer, eller 15 procent, jämfört med förra årets antagning. Nästan alla lärosäten ökar sin antagning i år, och Högskolan i Halmstad är ett av de lärosäten i Sverige som ökar mest, främst beroende på att Högskolan ger fler fristående kurser, och med många antagna.

Bild på studenter vid entrén. Fotograf: Anders Sällström

9 000 studenter har antagits till höstterminen 2018. Bild: ANDERS SÄLLSTRÖM

Den enskilt största orsaken till ökningen är en ny webbaserad distanskurs, Projektledning och projektarbete 1, med 700 antagna och 351 reserver. Andra populära fristående kurser på distans är den nya kursen Folkhälsovetenskap – kost, fysisk aktivitet och hälsa (120 antagna och 795 reserver), Psykologi – allmän ämnesintroduktion (320 antagna), Affärsengelska (240 antagna) samt kurserna i ledarskap med totalt 284 antagna vid en rad olika lärcentrum på olika orter.

– Korta fristående kurser på distans lockar alltid många sökande, men det är också många som tackar nej eller hoppar av, så Högskolan gör stora överintag på de kurserna, säger Selma Sedelius, kommunikationschef vid Högskolan i Halmstad.

Ekonom och sjuksköterska populärast

De populäraste utbildningsprogrammen är som vanligt sjuksköterskeprogrammen i Halmstad och Varberg och de olika ekonomprogrammen. Flera av dessa har ökat antalet utbildningsplatser något, men har ändå flera hundra reserver i kö till platserna. Däremot har söktrycket minskat till grundlärarprogrammen för åk F–3 respektive åk 4–6. I år har alla som har sökt antagits, vilket innebär ett överintag på de tillgängliga platserna, men utan några reserver som står i kö.

Likt tidigare år är det färre som söker till ingenjörsprogram än till andra ämnesområden, både i Halmstad och i riket. Däremot har det nya tekniska basåret, som ger behörighet till Högskolans alla ingenjörsprogram, antagit 170 personer till de 100 platserna och 66 reserver står på kö. Det nya programmet Civilingenjör i intelligenta system har 39 antagna.

Satsningar som gav utdelning

– Båda dessa program har vi satsat extra resurser på i vår marknadsföring, så det är roligt att det har gett utdelning. Det är väldigt glädjande att så många har sökt det tekniska basåret, det visar att det var en bra satsning att samla ihop och förlänga de tekniska basterminerna som tidigare var olika för varje enskilt ingenjörsprogram. 39 antagna till första omgången av en alldeles ny civilingenjörsutbildning är också en bra siffra. Vi hoppas förstås på ännu fler de kommande åren, eftersom intelligenta system är en expansiv framtidsbransch med het arbetsmarknad, säger Selma Sedelius.

Den som har fått en plats måste tacka ja senast den 27 juli – det gäller både antagna och reserver – annars mister man sin plats. Vid andra urvalet, där antagningsbeskedet publiceras den 2 augusti, får reserverna besked om de har kommit in.

Nästa fredag, den 20 juli klockan 10–14, håller Högskolan i Halmstad ”Sommaröppet” – en chans för alla som har antagits att besöka Högskolan, möta studenter, lärare och studievägledare, titta på campusområdet och få tips om bostad, med mera, innan de tackar ja till platsen.

Text: HELENA BENGTSSON

Under "Sommaröppet" kan blivande studenter få en glimt av hur det är på Högskolan. Bild: ANDERS SÄLLSTRÖM

Fakta om antagningen från Universitets- och högskolerådet:länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

I Sverige har i dag totalt 275 231 sökande antagits till högskolan. Jämfört med det första urvalet för höstterminen 2017 är det en ökning med 5 940 personer (2,2 procent). Samtidigt minskar antalet behöriga sökande med 5 143 personer (-1,5 procent), från 352 718 höstterminen 2017 till 347 575 höstterminen 2018. Det totala antalet sökande minskar med drygt 7 300 personer, till 360 152 hösten 2018.

Sidan uppdaterad 2018-09-04