Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2018-06-05. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2018-05-08

Racketsporternas framtid i fokus på forskarkonferens

Konferensen som hölls på Högskolan den 25–27 april var en givande tillställning för de 120 forskare, idrottare och intresseorganisationer från hela världen som deltog genom att föreläsa, diskutera och nätverka.

– Vi har haft ett par mycket bra dagar där vi har mött nya och gamla kollegor, utbytt synsätt och skapat nya nätverk mellan olika forskningsfält, säger Lars Kristén och Urban Johnson, som tillsammans ansvarade för konferensen.

Det var i samband med lag-VM i bordtennis på Halmstad arena den 29 april–6 maj som Högskolan, genom Hallands Idrottsakademi, anordnade en forskarkonferens om framtiden för racketsporter med fokus på idrott och hälsa.

Lars Kristén, konferensansvarig, och Urban Johnson, vetenskaplig ansvarig, summerar konferensen:

– Ambitionen med konferensen var att ur tvärvetenskapliga perspektiv diskutera sport, hälsa och racketsporter och det tycker vi att vi har lyckats med. Det har varit givande dagar, vi har fått positiv feedback från såväl konferensdeltagare som våra samverkansparter, säger Lars Kristén. 

Rektor Stephen Hwang öppnade konferensen med att tala om idrottandets betydelse.

Deltagare från 26 länder och fyra kontinenter

Högskolans rektor Stephen Hwang sa i sitt öppningstal att han var glad över att se så många nationaliteter på plats – närmare bestämt 26 länder från fyra kontinenter! Han konstaterade också att Högskolan, i egenskap av att vara ett förhållandevis litet lärosäte, har tagit väl vara på möjligheten att profilera sig inom idrott och hälsa, vilket bland annat har lett till att Högskolan nu är ett riksidrottsuniversitet.

För Stephen Hwang, som själv spelar squash varje vecka, är kopplingen mellan sport och vetenskap viktig, relevant och aktuell:
– Det är så många människor över hela världen som antingen är aktiva inom någon sport eller som i alla fall intresserat följer olika idrottare och lag. Inom forskningen blir det mer och mer tydligt att ett aktivt idrottande ger hälsofördelar. Det håller i gång hjärnan!

Lars Kristén, konferensansvarig, välkomnade deltagarna tillsammans med Urban Johnson, vetenskapligt ansvarig.

Att den idrottsvetenskapliga forskningen har en bredd återspeglades i konferensens tre teman: topp-prestation, hälsa och innovation, samt idrottsvetenskap. Det breda spänningsfältet blev också tydligt genom konferensens samverkansparter: Högskolan i Halmstad, Internationella Bordtennisförbundet, Svenska Bordtennisförbundet, Internationella Badmintonförbundet, Ping Pong Power/WTTC 2018, Hallands Idrottsförbund och SISU idrottsutbildarna var alla del av konferensen.

Lars Kristén och Urban Johnson hälsade också deltagarna välkomna, genom att berätta om konferensens omfattande och spännande vetenskapliga program. Förutom nätverkande bjöd konferensdagarna på fyra huvudtalare, två inbjudna talare, mer än 40 vetenskapliga presentationer, sju workshoppar och ett kunskapstorg.

– Förberedelserna inför konferensen har pågått under flera år och innefattat allt från kontakter med experter inom racketsportvärlden till studiebesök på Shanghai University of Sport, samt det glädjande faktum att bordtennisstjärnan Jörgen Persson – som ju är från Halmstad! – har utsetts till hedersdoktor vid Högskolan. Nu hoppas vi på stimulerande och spännande dagar där samarbete och interaktion mellan personer, organisationer och länder är ledorden! sa Lars Kristén som med det kickade i gång konferensen.

Maria Ahlsén, biokemist med doktorsexamen i fysiologi, om hälsomyter i det första av konferensens fyra huvudtal.

Vetenskap slår hål på hälsomyter

Konferensens fyra huvudtalare höll varsin föreläsning på konferensens tema racketsporters vetenskap och praktik för förbättrade prestationer och hälsa.

Maria Ahlsén, som är biokemist med en doktorsexamen i fysiologi och vars främsta intresse är att sprida kunskap om vad vi behöver för att bli mer hälsosamma, slog i sin inledningsföreläsning direkt hål på några hälsomyter. Har du till exempel hört den om att juice-detox är bra för kroppen, eller den om att socker är ett gift? Så här sa Maria Ahlsén om det:
– Ledsen, men det finns inga vetenskapliga bevis för att juice-detox är bra för kroppen. Vi är rena på insidan, vi har ett reningsprogram för kroppen – vi har organ som håller oss rena, så slösa inte era pengar på juice-detox. Och det att kolhydrater är dåliga, att socker är ett gift – har ni hört det? Jag skulle säga att socker inte är ett gift, det är inte bra för hälsan, men det är inget gift. Om man jobbar med sport och träning vet man att kolhydrater i själva verket är väldigt, väldigt bra, sa Maria Ahlsén, som därefter fortsatte sin intressanta föreläsning om träning och hälsa.

Konferensens övriga tre huvudtalare var Mads Brink Hansen, som talade om att optimera badmintonspelares prestationer, Tsung Min Hung, om förhållandet mellan att spela bordtennis och den kognitiva förmågan, samt Irene Faber, om att hitta unga talanger inom racketsporten.

Mer om konferensen

Konferensen hölls i samverkan mellan Högskolan i Halmstad, Internationella Bordtennisförbundet, Svenska Bordtennisförbundet, Internationella Badmintonförbundet, Ping Pong Power- WTTC 2018, Hallands Idrottsförbund och SISU idrottsutbildarna.

Sidan uppdaterad 2018-06-05