Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2018-03-14. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2018-03-14Högskolan inspirerade barn under teknikmässa

Robotar, 3D-skrivare och ett klurigt kopplingsschema engagerade barnen och deras lärare under den årliga teknikmässan för barn på Halmstad Arena, arrangerad av teknik- och entreprenörsskolan KomTek. "Den stora upptäckardagen" samlade 1 200 barn och ungdomar från skolor i Halmstad, från förskola till årskurs 9, där de ställde ut sina egna uppfinningar och projekt.

Varje år organiserar KomTek en teknikutmaning för skolor i Halmstad. Utmaningen, som i år handlade om lärmiljö, inleds varje höst och avslutas med mässan i mars där alla deltagande klasser ställer ut sina konstruktioner. Årets mässa kallades för "den stora upptäckardagen" och hölls den 6 mars på Halmstad Arena. Under mässan tävlade ett bidrag från varje klass där en jury, bestående av personer från bland annat Högskolan, näringslivet och kommunen, utsåg en vinnare.

– Det stora problemet är att man som jury måste välja vad som är bäst, vilket inte är så lätt när allt är bäst. Men det är en förmån att få vara med och uppleva den entusiasm och skaparglädje som eleverna utstrålar när de stolt visar upp sina fantastiska lösningar, säger Hans-Erik Eldemark, innovationsrådgivare vid Högskolan i Halmstad och del av årets jury.

Högskolan i Halmstad fick chansen att också delta på mässan för att inspirera barn och ungdomar till att bli intresserade av teknik. Martin Cooney, forskare i social robotik, samt studenter från Fab Lab och några av Högskolans ingenjörsutbildningar fanns på plats för att visa robotar, 3D-skrivare och uppmuntra barnen till att lösa ett klurigt kopplingsschema.

Text: LOUISE WANDEL
Bilder: IDA FRIDVALL

Sidan uppdaterad 2018-03-14