Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2018-03-29. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

2018-03-26
människor som minglar

Högre tryck än någonsin under Arena Affärssystem

Hjärtliga applåder, starka kommentarer och ett högt brusande mingel- och mäss-sorl. Så lät det i tisdags om Arena Affärssystem, ett evenemang där studenter presenterar och reflekterar över sin praktik i arbetslivet. Presentationerna är även en del av en akademisk examination för studenterna.

– Nu är det tredje året som Arena Affärssystem arrangeras, så nu kan vi säga att det är en tradition!

Så inleddes eftermiddagen och aftonen av Christer Rehnström och Lars-Göran Persson, ansvariga för Arena Affärssystem, i Visionen på Högskolan i Halmstad. Samlade var omkring 170 personer, inklusive representanter för 43 olika företag och 20 tredjeårsstudenter som var på plats för att presentera de erfarenheter och kunskaper de erövrat under sin praktik, så kallad VFU (verksamhetsförlagda utbildning).

En dag att vänta på

Inför presentationerna stod bland annat studenten Elin Nyström vid sin monter och pratade med besökare från partnerföretagen, som då fick tillfälle att ”speed-dejta” studenterna.

– Vi har väntat på den här dagen sedan utbildningens första år. Nu känner jag mig lugn. Lite pirrig inför presentationen, men det känns väldigt bra, säger Elin Nyström som gjorde sin praktik på Aperit, ett konsultföretag i Värnamo, där hon nu också fått en fast anställning från i sommar.

 

4 personer samtalar

Studenten Elin Nyström samtalar med bland annat Karin Lundgren från partnerföretaget Ensolution.

Hon har ägnat sig åt programmering, applikation och verksamhetsutveckling

– Det är en fördel att ha praktik, att komma ut och applicera den kunskap man lärt sig på Affärssystemprogrammet. Tiden på företaget skapar också ett stort kontaktnät också, jag varit ute i tio olika verksamheter och det har varit givande.

Bra mottagande

Ställde ut, visade sin film och pitchade inför en välfylld Bærtlingsal gjorde även Philip Grundevik. Han har gjort sin VFU på Stretch i Göteborg, där han varit med och implementerat projekt med hjälp av SAP Business by Design.

– Jag har fått lära mig väldigt mycket. Allra först kände jag att ”det här är inte jag”, men efter en vecka tänkte jag att ”det här kan jag, jag förstår mig på det här” och det fungerade jättebra, säger Philip Grundevik som också haft väldigt roligt på sin VFU.

– Jag har fått många kontakter och blivit så väl mottagen. Arbetsgivarna vill gärna anställa oss studenter – det är stora möjligheter till jobb helt enkelt med den här utbildningen, säger Philip Grundevik, som kommer att arbeta på Stretch parallellt med studierna och sedan som tillsvidareanställd efter terminens och utbildningens slut.

Studenter som vinkar mot publiken.

Presentationerna inleddes med att studenterna unisont hälsade publiken välkommen.

Viktiga möten även i framtiden

Innan studenterna höll sina presentationer äntrade en alumn, det vill säga en tidigare student, scenen. Jonas Hammarberg gick en gång Affärssystemprogrammets förlaga ADB-ekonomprogrammet och är i dag vice vd och senior partner på Awesome Group. Han höll ett tal om framtidens oförutsägbarhet. Han lyfte den digitala utvecklingen som blev en revolution och vikten av att samarbeta. Studenterna uppmanades också att med ”ett stort tjolahoppsa-steg” ge sig in i arbetslivet och verkligen möta dem som har längre arbetslivserfarenhet:

– Säg till dem, jag kan sådant som inte du kan och du kan sådant som inte jag kan. Vi kan kroka arm och hjälpa varandra! säger Jonas Hammarberg.

Jonas Hammarberg

Jonas Hammarberg påpekade för studenterna att det finns gott om lediga jobb och att möjligheterna är stora. "Ditt största problem är inte att få ett jobb, ditt största problem är vad du ska göra med ditt liv!" konstaterade han. I pausen passade han på att berömma och samtidigt utmana studenterna: De behöver vara modiga! Affärssystem är basen i verksamheten, och dem laborerar man inte med hur som helst – därför är det lätt hänt att bli lite kvävd när man som nyexad kommer ut i arbetslivet. "VFU:n är en viktig del för studenterna att skaffa mer kompetens, inte bara kunskap. Man måste förstå verksamheten, människorna, system för att kunna förändra dem. Praktiken utgör en bra brygga där studenterna får en första inblick och förståelsen för att förändring är tufft för organisationen och individen. "Förstår du verkligheten, människorna och systemen, så kan du komma med förslag på hur du ska förändra verkligheten och systemen för människorna."

Studenterna presenterades en i taget inför besökarna. Handledarna på respektive företag gavs också tillfälle till en kort kommentar. Återkommande var vittnesmål å ena sidan från studenterna att de lärt sig mycket, trivts väl och haft höga förväntningar inför VFU:n – och att dessa förväntningar också infriats.

Handledarna replikerade å andra sidan återkommande med ord som:

– Driven, snabblärd, jättebra och jättekul.

fyra personer samtalar

Innan alla gästerna anlände, hade partnerföretagen chans att "speed-dejta" med studenterna. Här samtalar studenterna Philip Grundevik och Victoria Hellquist (både till höger i bilden) med besökare till montrarna.

Viktiga partnerföretag

I pausen och efter de sista presentationerna var det mat, mässa och mingel. Arena Affärssystems partnerföretag LittleFish, Direktkonsult, PS Provider, Monitor, Capgemini och Ensolution hade också montrar på plats. Flera av företagen har varit med alla tre åren.

– För mig betyder det mycket att hålla mig uppdaterad om vad som händer här, att träffa andra företag och studenterna. Vi söker alltid folk både bland nyutbildade och andra, säger Karin Lundgren, VD på Ensolution, som intresserade sig för utbildningen Affärssystemprogrammet flera år före Arena Affärssystems tid.

– Vi har så fruktansvärt bra erfarenhet av det här programmet, jag vet inte hur många personer vi har anställt som studerat här tidigare. Det här eventet är ett bra tillfälle att se studenternas approach, och även deras pitchar ger en jättebra bild av dem, säger Karin Lundgren.

Capgemini är ny partner för i år:

– Vi är i ett läge då vi växer mycket inom affärssystemsleveranser. Vi tar in många traineer, och nu har vi även börjat intressera oss för Halmstad, det är en intressant profil på Affärssystemprogrammet, säger Mats Johansson från Capgemini.

Text: KRISTINA RÖRSTRÖM
Bild: DAN BERGMARK

Caroline Nilsson

Först ut att presentera inför publiken var studenten Caroline Nilsson, som gjorde sin praktik på NIBE. Hennes arbete har titel "Masterdatasite – gränssnitt och synkronisering av data".

många smoothies

Förfriskningar i form av smoothie i pausen, och senare en buffé som avslutade aftonen.

två kvinnor i sin monter

Direktkonstult, en av kvällens partnerföretag, var på plats för att möta studenterna. Hanna Uhlén och Nora Veress är tidigare studenter på Affärssystemprogrammet.

Hur står sig utbildningen internationellt?

Det framkom tydligt under Arena Affärssystem att studenterna från Affärssystemprogrammet är eftertraktade, åtminstone i Sverige. Frågan går till alumnen Jonas Hammarberg om en internationell jämförelse.

– Utbildningen står sig bra! Ärligt talat är utbildningen hyfsat unik. Det handlar inte bara om programmering, utan i stället kombineras många fler perspektiv, som exempelvis verksamhet och system. Det är en jätte­framgångs­faktor. I exempelvis Kuala Lumpur, där jag bor, finns ett it-universitet, men där spetsar de inte in sig på affärssystemen på det här viset, säger Jonas Hammarberg.

Ensolution-skylt och två personer

Partnerföretaget Ensolution har varit med sedan Arena Affärssystem startade. Till höger vd Karin Lundgren.

Anders Ljungberg, Trivector Logiq

Anders Ljungberg, Trivector Logiq, var en av besökarna. Han är författare till boken Processbaserad verksamhetsutveckling, som används på Affärssystemprogrammet och ytterligare drygt 20 universitetskurser just nu i Sverige. Han har själv disputerat i processorientering. "Det är kul att lyssna på studenterna. Jag vill gärna hålla kontakten med den här världen av intresse, men jag pejlar också vad det är för utmaningar och vad studenterna ger sig på för frågeställningar nu förtiden."

Henrik och Johan

Capgemini är en för året ny parter i Arena Affärssystem, och företaget letar studenter som vill ha trainee-anställning på företaget. Här syns Henrik Linde, graduate i traineeprogrammet just nu och Johan Persson, som har gått igenom traineeprogrammet och nu är färdig konsult.

Lars-Göran Persson och Christer Rehnström

Lars-Göran Persson och Christer Rehnström, ansvariga för Arena Affärssystem och Affärssystemprogrammet vid Högskolan i Halmstad. De kommer att ytterligare arbeta vidare med konceptet framöver: "Nästa år har vi nästan dubbelt så många studenter. Det blir en utmaning och vi har redan några tankar på hur vi utveckla konceptet Arena Affärssystem."

Sidan uppdaterad 2018-03-29