Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2017-06-21. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

Rektors högtidsdräkt

Rektors högtidsdräkt används vid professorsinstallationer och promoveringar.

Högskolan i Halmstads rektors högtidsdräkt är formgiven av Gitt Grännsjö-Carlsson, Laholm, och uppsydd av Ewy Åswärd, Halmstad, som även har formgivit och sytt Högskolan i Halmstads professorscaper.

Till rektors högtidsdräkt hör en silverkedja, formgiven av silversmed Lena Stare, Halmstad. Kedjan är gjord av ett kilo sterlingsilver och med Trade centers åttkantiga bottenplatta som förebild. Den har 22 länkar, lika många som antalet våningsplan i Trade center.

Tanken var att skapa ett verk för en modern högskola med modern teknik. Ur silverplåten sågades kedjans länkar ut med hjälp av vatten med högt tryck, ett arbete som krävde datorteknik. Därefter vidtog det mer gammaldags arbetet för hand. Lena Stare har filat och slipat och gjort dekoren som är krympt, punsad och ciselerad.

I kedjan hänger en dosa som symboliserar kreativitet. I den kan varje rektor stoppa kreativiteten i komprimerad form. Vari den består, ja, det får varje rektor själv bestämma ...

Fem rektorer

Högskolans förste rektor, SvenOve Johansson, invigde dräkten den 18 december 1997. Därefter har den burits av Lars Fredén, Romulo Enmark, Mikael Alexandersson och nu senast Högskolans nuvarande rektor Stephen Hwang.

Högskolans rektor Stephen Hwang. Bild: ANDERS ANDERSSON

Sidan uppdaterad 2017-06-21