Sök Stäng

Högre konkurrens om Högskolans utbildningsplatser

I går kom antagningsbeskeden till höstens utbildningar. Trots ett fortsatt högt söktryck till Högskolan i Halmstad är antalet antagna studenter efter första antagningsomgången lägre än på flera år. Konkurrensen om platserna har alltså blivit hårdare. Men samtidigt som det finns kurser med över tusen reserver finns det också både kurser och program där alla har antagits, och även sådana som är öppna för sen anmälan.

”Vi har i flera år satsat särskilt på att marknadsföra våra ingenjörsutbildningar, så det är roligt att se att intresset fortsätter att öka.”

Selma Sedelius, kommunikationschef

Av totalt 21 817 sökande till höstterminen 2025 vid Högskolan i Halmstad har nu 7 805 personer fått besked om att de antagits till en kurs eller ett program, att jämföra med förra årets 9 337 antagna. Minskningen är störst på fristående kurser, där det i år fanns färre kurser och kursplatser att söka till. Det har också tagits in färre studenter än tidigare på flera av Högskolans populäraste kurser och program, vilket gör att antalet reserver till Högskolans utbildningsplatser är större än tidigare. Samma trend syns i hela riket, där antalet sökande är ett av de högsta någonsin, men där det totala utbudet av utbildningar minskar med 1,4 procent jämfört med förra hösten, enligt statistik från Universitets- och högskolerådet.

Flera personer står utspridda i en ljus lokal och konverserar i smågrupper. Foto.

Den 11 juli och 16 juli ordnas Sommaröppet för de som blivit antagna. Intresset för de guidade turerna var stort under fredagen. Bild: Dan Bergmark.

De populäraste programmen vid Högskolan har alla fler reserver än förra året. Sjuksköterskeprogrammet har 820 reserver i Halmstad och 513 i Varberg, Civilekonomprogrammet har 752 reserver, Socionomprogrammet 723 och IT-forensik och informationssäkerhet 524 reserver. Antalet antagna på ingenjörsutbildningar ökar, och allra mest ökar programmet Elektroingenjör med hela 88 procent.

– Vi har i flera år satsat särskilt på att marknadsföra våra ingenjörsutbildningar, så det är roligt att se att intresset fortsätter att öka. Det är också utbildningar som är efterfrågade av arbetsmarknaden och prioriterade av regeringen. Samma sak gäller lärarutbildningarna, där vi också ser ett ökat intresse för de flesta av våra program, säger Selma Sedelius, kommunikationschef på Högskolan i Halmstad.

Fristående kurser populära

Intresset har också varit mycket stort för några av Högskolans fristående kurser, med över 1000 reserver till de två populäraste: Projektledning och projektarbete samt Förändringsledarskap och medarbetarskap i organisationer. Även kursen AI för chefer är en av Högskolans populäraste kurser, och de senaste årens satsning på olika korta kurser för yrkesverksamma inom AI-området fortsätter att locka allt fler studenter.

– Högskolan i Halmstad har framstående forskning och utbildning inom AI-området och har också satsat på att utveckla kurser med lägre studietakt och på distans för den som redan är yrkesverksam och vill vidareutbilda sig vid sidan om. Det är roligt att allt fler upptäcker och söker de här kurserna, vilket visar att de är relevanta för målgruppen. Högskolan kommer att fortsätta utveckla kurser på det här området framöver och har även fått ett särskilt regeringsuppdrag för att göra det, säger Selma Sedelius.

Sommaröppet för antagna

Redan dagen efter att antagningsbeskeden skickades ut hade Högskolan sommaröppet för antagna som ville veta mer om Högskolan och få en guidad tur på campus. Onsdagen den 16 juli finns en ny chans att besöka sommaröppet. Senast 18 juli måste den som är antagen tacka ja till sin plats. Det finns också både program och kurser på Högskolan i Halmstad som fortfarande är öppna för sen anmälan.

Publicerad

kontakt

Dela

Kontakt