Utbildning på forskarnivå
Högskolan i Halmstad bedriver forskarutbildning inom flera områden. Högskolan har rätt att utfärda doktorsexamen inom tre områden: informationsteknologi, innovationsvetenskap samt hälsa och livsstil. Inom andra områden bedrivs forskarutbildning med stöd av strategiska samarbetsavtal med andra högskolor och universitet.
Mer information
Forskarutbildningsområden
Hälsa och livsstil
Inom området bedrivs forskning ur ett mångvetenskapligt perspektiv om faktorer som påverkar och påverkas av hälsa och ohälsa på individ- och samhällsnivå. Forskarutbildningen inom detta område är knuten till Akademin för hälsa och välfärd.
Informationsteknologi
Inom området informationsteknologi anordnar Högskolan forskarutbildning inom tre ämnen: datateknik, informatik och signal- och systemteknik. Tanken är att forskarutbildningen efter hand ska breddas till övriga ämnen inom forskningsmiljön. Forskarutbildningen inom detta område leds av Akademin för informationsteknologi.
Innovationsvetenskap
Forskarutbildningen inom detta område innefattar studier av hur interna och externa förhållanden påverkar innovationsprocesser och hur idéer når framgång på marknaden, det vill säga blir innovationer. Forskarutbildningen inom detta område leds av Akademin för företagande, innovation och hållbarhet.
Fotnot. Med reservation för ändringar. All forskarutbildning startar under förutsättningar att erforderliga beslut fattas.
Forskarskolor
Högskolan är en del av flera olika forskarskolor, inom flera olika ämnesområden.
UPGRADE
Forskarskolan UPGRADE – Lärarutbildning och skolans digitalisering är en nationell forskarskola som under våren 2020 antar minst nio doktorander. Forskarskolan finansieras av Vetenskapsrådet och syftet är att stärka den digitala kompetensen i lärarutbildningarna och öka andelen lärarutbildare med forskarutbildning.
KÄKK
Kunskap, ämnen och kvalitet i lärarutbildning och klassrum – en forskarskola för lärarutbildare (KÄKK) är en samverkan mellan Karlstads universitet, Högskolan i Halmstad och Högskolan Väst, och erbjuder doktorandtjänster i olika ämnen. Forskarskolan hålls samman av gemensamma kurser och seminarier.
Forskarskola för lärarutbildare (KÄKK)
FontD
Nationella forskarskolan i naturvetenskapens och teknikens didaktik, FontD, syftar särskilt till att utveckla praktiknära forskning som analyserar och utvecklar didaktiska modeller för att främja lärande i naturvetenskap, både i skolan och i lärarutbildningen.
LIKED
Lärande, interaktion och kunskap i en digitaliserad värld, LIKED, är en nationell forskarskola med ett tvärvetenskapligt angreppssätt. Forskarskolan omfattar områden som ämnesdidaktik, didaktik, pedagogik, teknik och lärande, medieteknik, informatik, pedagogiskt arbete och tillämpad IT som alla bidrar med olika perspektiv på forskningen om lärande, interaktion, och kunskap i en digital värld.
LIKED – lärande, interaktion och kunskap i en digitaliserad värld
Produktion2030
Tillgång till kompetens inom produktionsområdet är centralt för industrins utveckling och investeringar i Sverige. Högre utbildning inom produktionsområdet bör kännetecknas av samverkan mellan industri och akademi. Produktion2030 bedriver sedan 2014 en nationell forskarskola i produktion.
Nationell företagsforskarskola inom området Smart industri
Företagsforskarskolan Smart Industry Sweden är ett samarbete mellan Högskolan i Halmstad, Högskolan Väst, Högskolan i Skövde, Jönköping University och Mittuniversitetet i nära samarbete med KK-stiftelsen. Företagen i forskarskolan tar emot en eller flera doktorander men får tillgång till hela nätverket av lärosäten, doktorander, seniora forskare och företag. Syftet med Smart Industry Sweden är att stärka svensk industri.
Smart Industry Sweden Länk till annan webbplats.
Företagsforskarskola inom hälsoinnovation
Forskarskolan i hälsoinnovation har som syfte att bygga ett framgångsrikt innovationsekosystem som kan dra nytta av och främja digitaliseringens möjligheter inom hälso- och sjukvården. Forskarskolan ska bidra till stärkt kompetensförsörjning och att Sverige blir internationellt ledande när det gäller att förbättra hälso- och sjukvården för patienter och allmänhet med hjälp av ny hälso- och välfärdsteknik.
Forskarskola i hälsoinnovation
Bennetdoktorander
Tack vare en donation från Carl Bennet AB kommer fem doktorander (Bennetdoktoranderna) att ingå som en del av forskningsprogrammet Information Driven Care (IDC). Doktorandprojekten spänner över områden som etiska överväganden vid användning av AI-teknologi, förbättring av patientsäkerheten genom att integrera AI-teknologi inom primärvården, förutsägelse av plötslig hjärtdöd med hjälp av AI-teknologi, utveckling av multimodala stora språkmodeller för hälsovård samt utforskning av skalbarheten hos hälsoinnovationer. Projekten tar sig an hälsoutmaningar som gemensamt identifierats med andra sektorer, driver forskningsgränserna framåt och utvecklar teknologier och processer för informationsdrivna hälso- och sjukvårdslösningar.