Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2018-12-18. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

SI – studenter lär av varandra

Vill du förbättra dina studieresultat samtidigt som du vässar din studieteknik? SI (Supplemental instruction) är en pedagogisk metod som innebär att en mer erfaren student guidar dig och dina kurskamrater genom kursinnehållet. Ett frivilligt och bra komplement till den vanliga undervisningen!

Av och för studenter

SI används på flera av högskolans utbildningar, och går korthet ut på att ni samlas i studiegrupper utanför det ordinarie schemat. Träffarna leds av en student som tidigare gått kursen, en så kallad SI-ledare.

SI-ledaren guidar genom studiematerialet – inte genom föreläsningar eller att ge några svar – utan genom att stödja er att tillsammans hitta lösningar. Det kan vara genom diskussioner, gruppövningar eller genom att jobba med nya angreppssätt.

Forum att ställa frågor

På träffarna har du möjlighet att ställa alla typer av frågor som rör kursen. Att ingen lärare är med kan kännas skönt – detta ger ett forum där ni kan diskutera och fråga utan att bli bedömda. Frågor som inte får svar kan ni eller SI-ledaren lämna till er lärare, som då tar upp dem i den vanliga undervisningen.

Bättre studieresultat – och studieteknik

SI-mötena ger dig en möjlighet att fördjupa dig i ämnet du läser tillsammans med andra. Det ger både studiegemenskap och bättre ämnesförståelse. Men de bidrar också till en bättre studieteknik – SI ger en bra förståelse för hur man aktivt kan arbeta med sitt eget lärande.Ingemar Josefsson

Vilka utbildningar har SI?

SI används på flera av Högskolans utbildningar, bland annat på lärarutbildningen, ingenjörsutbildningarna och inom idrottsvetenskap. Saknar du SI på ditt program, kontakta programansvarig.

SI ger resultat

SI har använts på Högskolan sedan 2005. Och resultaten har varit bra. Bland de studenter som har deltagit i SI är avhoppen färre och studieresultaten bättre.

SI är en väl beprövad metod som har fått stor internationell spridning. SI finns i dag både på högskolor, på gymnasier och på grundskolor. Metoden används i dag vid över 1 000 universitet världen över.

SI innebär en möjlighet för mig att tänja lite på de akademiska väggarna och våga vara kreativ. Det känns väldigt spännande att få hjälpa andra på så vis!

Dyveke Helly-Hansen, SI-ledare

Vill du bli SI-ledare?

Som SI-ledare ska du ha gått ett tag på Högskolan och klarat de kurser som behandlas under SI- mötena. Du får gå en SI-ledarutbildning på Högskolan, där du bland annat får lära dig om ledarskap och pedagogik. SI bygger på ett nära samarbete med läraren på kursen.

Om du vill bli SI-ledare kontaktar du någon av metodhandledarna på din akademi:

ETN
Heidi Norrström

ITE
Mats Gunnarsson
Jesper Hakeröd

HOV
Jörgen Öijervall
Marielle Wall
Linette Törnqvist

LHS
Ingrid Svetoft

Regional SI-plattform
Annalena Holm

Sidan uppdaterad 2018-12-18