Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2018-08-22. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

Vanliga bekymmer

Vanliga frågor och bekymmer som vi möter på Studenthälsan hittar du kort om här. Du är givetvis välkommen att kontakta oss även om du söker oss av en annan anledning.

Stress, utmattning

Stress kan yttra sig i irritation, sömnsvårigheter, svårt att koppla av, koncentrationssvårigheter, allmän känsla av oro, spänningshuvudvärk eller magont. Om du känner igen dig i ovanstående kan det vara dags att göra en förändring och hitta nya sätt för att må bättre.

Oro, ångest, panik

Ångest är stark oro och rädsla som kan kännas i hela kroppen. De flesta upplever det någon gång i livet. Det kan vara obehagligt men det är inte farligt, det finns bra hjälp att få.

Nedstämdhet, depression

Vi har alla både bra och dåliga dagar i livet. När de dåliga dagarna tar överhand och förmågan att fungera som vanligt blir påverkad behövs hjälp att sortera bland tankar och känslor. Det kan vara svårt att hjälpa sig själv när nedstämdheten hållit i sig en längre tid. Tveka inte att söka hjälp, det kan vara till god hjälp att dela dina tankar med någon.

Talängslan, social fobi

Det är mycket vanligt att känna obehag för att tala i eller inför en grupp. Man kan också känna obehag i andra sociala samanhang. Tar rädslan över kan det hindra dig i dina studier.

Ensamhet

Människor upplever ensamhet på olika sätt. Man kan känna sig jätteensam, fast man är mitt bland andra människor – och man behöver inte alls känna sig ensam, fast man är bara för sig själv. Du är inte ensam om att känna dig ensam.

Sexualitet

Att ha möjlighet till en trygg och säker sexualitet är viktigt för att uppleva en god hälsa. Det är en del av livet. Vi stöttar dig som student i frågor som rör detta ämne.

Ätstörningar, överdrivet tränande

Ätstörningar kan handla om att äta stora mängder mat för att sedan kräkas upp den, om extrem bantning eller restriktivt ätande. Men framförallt kännetecknas ätstörningar av hur man tänker och känner i förhållande till mat, ätande och sin egen kropp. Liknande tankar kan mötas av överdrivet tränande.

Relationer, familj, anhörig

Likaväl som goda relationer kan vara ett stort stöd i livet kan relationer också trassla till det för en. Kärleksbekymmer, bekymmer i relation till familjen, till din partner eller till någon vän.

Sorg, kris

Sorg är de känslor och tankar som kan komma när du har varit med om något allvarligt som förändrar livet. De flesta hamnar i någon slags personlig kris någon eller några gånger. Krisen kan bero på en hemsk eller sorglig händelse eller att något i livet förändras mycket.

Sömnbekymmer, dygnsrytm

Problem med sömnen är vanligt. Det finns olika orsaker till sömnproblem med den vanligaste är stress. Man kan också få svårt att sova på grund av oregelbunden dygnsrytm och förändrade vanor.

Alkohol, tobak, droger, spel, doping

Dina studier och ditt mående kan bli påverkat om du använder dig alkohol, tobak, droger, spel och doping på ett destruktivt sätt.

Kost, motion

Vi vet att vi ska äta rätt och röra på oss dagligen. Att förändra sina dagliga vanor kan ge stora hälsovinster på sikt. Även små förändringar kan göra stor skillnad.

Könssjukdomar

Sexuellt överförda infektioner överförs genom samlag eller annan könskontakt. Hos Studenthälsan kan du testa dig för Klamydia och Gonorré.

Studieuppehåll, studieavbrott

Oro och osäkerhet inför eventuellt studieavbrott eller studieuppehåll.

Ekonomi

Oro över din ekonomiska situation.

Sidan uppdaterad 2018-08-22