Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2018-06-12. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

Testa dig för klamydia och gonorré på Studenthälsan!

Studenthälsan erbjuder dig som student att testa dig hos oss. Det kostar inget och du behöver inte boka tid. Kom på våra drop-in-tider.

Är du symptomfri trots oskyddat sex, kom in och boka tid. Ta med legitimation.

1 000 personer, alltså runt 20 personer i veckan, så många har i snitt de fem senaste åren fått veta att de smittats av klamydia. Klamydia är den vanligaste bakterien i Sverige som smittar sexuellt, och smittan sprids snabbt bland unga. Vanligast är smittan bland 18–24-åringar.

En del av dem som smittats får besvär, som till exempel flytningar eller sveda när de kissar. De flesta som får klamydia märker inte av det alls! Trots att man inte har några symptom kan man sprida smittan vidare till den man har sex med.

Infektionen smittar både genom oskyddat vaginalt sex, analsex och oralsex.

Att HIV är en farlig sjukdom vet nog de flesta. Klamydia och gonorré räknas också som så allvarliga sjukdomar, att det finns en särskilt smittskyddslag som säger att den som tror att hen blivit smittad är tvungen att gå och testa sig. Att spåra och kontakta den man själv kan ha smittat är något som man inte behöver göra själv. Anledningen till att klamydia och gonorré räknas som farliga sjukdomar, är att om man inte får behandling så kan infektionen sprida sig till äggledarna hos tjejer och till bitestiklarna hos killar. Man kan alltså bli steril.

På kvinnor tas prov från slida med en bomullspinne.
På män
tas urinprov (viktigt att du inte har kissat på två timmar före provtagningen). 

Det bästa sättet att slippa att bli smittad är att använda kondom!

Våra drop-in-tider:
Måndagar och onsdagar 10.00–12.00
Tisdagar och torsdagar 10.00–12.00, 14.00–16.00
Har du frågor? Kontakta Elisabeth Ylander på Studenthälsan.
035-16 74 37
elisabeth.ylander@hh.se

Fakta

37 823 personer, alltså ca 727 personer i veckan, så många i Sverige fick veta att de smittats av klamydia 2015. Klamydia är den vanligaste bakterien i Sverige som smittar sexuellt, och smittan sprids snabbt bland unga. Vanligast är smittan bland 18–24-åringar. En del av dem som smittas får besvär, som till exempel flytningar eller sveda när de kissar. De flesta som får klamydia märker det inte alls. Trots att man inte får några symptom kan man ändå smitta den som man har sex med.

Infektionen smittar både genom oskyddat vaginalsex, analsex och oralsex.

Gonorré är mindre vanligt, men ökar i Sverige. 1 677 personer smittades under 2015. Gonorré testas rutinmässigt samtidigt med klamydiatestet.

Det bästa sättet att skydda sig mot alla sexuellt överförbara sjukdomar är såklart att använda kondom!

Sidan uppdaterad 2018-06-12