Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2016-11-02. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

Klamydia- och gonorrétest

Studenthälsan erbjuder dig som student att testa dig hos oss. Det kostar inget och du behöver inte boka tid. Kom på våra drop-in-tider.

Viktigt inför testet

Du kan ha klamydia utan att märka det. Har du haft oskyddat sex, testa dig! Provtagning kan göras tidigast en vecka efter oskyddat sex (det eventuella smittillfället).

Det är gratis att testa sig för klamydia. Är du symptomfri trots oskyddat sex, kom in och boka tid. Ta med legitimation.

Så går provet till

Kvinnor: Prov från slidan med en bomullspinne. Du tar provet själv.

Män: Urinprov. Det är viktigt att du inte kissat på två timmar före provtagning.

Fakta

37 823 personer, alltså ca 727 personer i veckan, så många i Sverige fick veta att de smittats av klamydia 2015. Klamydia är den vanligaste bakterien i Sverige som smittar sexuellt, och smittan sprids snabbt bland unga. Vanligast är smittan bland 18-24-åringar. En del av dem som smittas får besvär, som till exempel flytningar eller sveda när de kissar. De flesta som får klamydia märker det inte alls. Trots att man inte får några symptom kan man ändå smitta den som man har sex med.

Infektionen smittar både genom oskyddat vaginalsex, analsex och oralsex.

Gonorré är mindre vanligt, men ökar i Sverige. 1677 personer smittades under 2015. Gonorré testas rutinmässigt samtidigt med klamydiatestet.

Det bästa sättet att skydda sig mot alla sexuellt överförbara sjukdomar är såklart att använda kondom!

Sidan uppdaterad 2016-11-02