Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2018-04-03. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

Behöver du hjälp med att ta dina poäng?

Hallå där Linda Emanuelsson, hälsovägledare på studenthälsan. Du har nyligen börjat arbeta med "early warning system". Vad innebär det?

– Jag jobbar med att ta fram en systematisk process som ska hjälpa och stötta de studenter som inte tar sina poäng. Det är framför allt viktigt i början av utbildningen så att studenter inte går för länge innan de får hjälp.

Är det inte upp till varje student att själv ta ansvar för sina studier?

– Jo, det är förstås bara studenten själv som kan ta sina poäng och prestera på tentor, men det finns mycket som Högskolan kan hjälpa till med på vägen. För många kan det vara svårt att få till en bra studieteknik och då kan vi hjälpa till med det. Vi har också möjlighet att hjälpa till med mattestöd eller språkstöd för de som behöver. Sedan tror jag att en del studenter saknar den motivation som är viktig för att lyckas, och då kanske en studievägledare kan hjälpa till.

Tror du att alla studenter vet vilken hjälp som finns?

– Nej, det tror jag inte. Högskolan måste bli bättre på att informera studenter om vilka möjligheter till hjälp de har och vilket stöd som finns. Det är dock viktigt att komma ihåg att det alltid är studentens eget ansvar att klara sina studier, det finns ingen annan som gör jobbet och det finns inget sätt att sänka kraven, men det finns stöd att få som gör det lättare att klara kraven.

Vad vill du säga till studenter som missar sin tenta?

– Att det finns alla möjligheter att ta igen det om man bara försöker. Det gäller att utvärdera sin insats och fundera över varför det inte gick som man hade önskat. Har jag pluggat tillräckligt? Tycker jag att ämnet är för svårt? Har jag mått dåligt så att jag inte har klarat av att göra bra ifrån mig? Har jag tillräcklig motivation? Vet jag hur jag ska plugga eller rinner tiden bara iväg?

När du har funderat igenom vad som kan ha orsakat missen på tentan gäller det att agera. Antingen är det dags att få bättre studievanor eller kanske behöver du ta kontakt med studenthälsan för att fundera över ditt mående. Eller kanske behöver du gå på en studietekniksföreläsning. Det finns många vägar och känner du dig osäker finns det möjlighet att ta kontakt med mig så kan jag hjälpa vidare.

Förhoppningsvis kommer vi att få till ett bra system på alla utbildningar där studenter som inte har tagit tillräckligt många poäng får ett mejl med tips på hur de kan gå vidare. På så sätt kan vi förhoppningsvis hjälpa till så att färre studenter fastnar i uppflyttningsspärrar. Det kan ju annars leda till att de inte kan läsa vidare på programmet som planerat.

Vad är ditt tips till dem som inte tar sina poäng?

– Att ta hjälp tidigt. Det finns många som inte riktigt hittar rätt från början, men ju längre tid det tar innan man knäcker studiekoden desto tuffare blir det att ta igen missade poäng.

Linda Emanuelsson, hälsovägledare.

Föreläsningar och workshoppar erbjuds under terminerna. Titta i kalendariet för att se vad som är aktuellt för tillfället.

Sidan uppdaterad 2018-04-03