Den här sidan är utskriven från Högskolan i Halmstads webbplats (www.hh.se). Texten uppdaterades senast den 2018-10-30. Besök webbplatsen om du vill vara säker på att läsa den senaste versionen.

Presentationsteknik

Här är några tips för dig som ska hålla föredrag.

Vad är målet med presentationen?

Målet med presentationen är att ge gymnasieelever grundläggande information om Högskolan i Halmstad, vilka utbildningar man kan läsa och hur det är att studera här. Målet är naturligtvis att locka och inspirera fler till att börja läsa på Högskolan i Halmstad.

Målet med presentationen är inte att ge mer detaljerad information om exempelvis specifika utbildningar, sådan information kan ges av t ex studie- och karriärvägledningen.

Vilka ska ta del av min presentation?

Oftast är det gymnasieelever och i de flesta fall har de själva valt att komma och lyssna på din presentation och är intresserade av vad du har att säga. Oftast är de mer intresserade av att höra om hur det är att leva som student och studentlivet, och mindre intresserade av att höra ren fakta om högskolan och dess utbildningar.

Hur länge ska jag hålla på?

Så länge som behovet finns, så länge någon är intresserad och ställer frågor. En halvtimme är ofta lagom. Har du blivit ombedd att prata en viss tid och har svårt att fylla ut så ta en frågestund i slutet.

Hur ser lokalen ut?

Titta gärna på lokalen innan du ska hålla seminariet, se efter så att det finns projektor och annan utrustning du behöver.

Hur lång tid ska jag förbereda mig innan ett besök?

Hur lång tid man vill "offra" på förberedelser är upp till var och en. Du har ett talmanus att gå efter och det är inte meningen att du ska kunna allt utantill. Men visst är det roligare att lyssna på någon som inte enbart tittar i sina papper. Noggranna förberedelser är också bästa sättet att motverka och hantera rampfeber, dessutom ökar chanserna att det blir en lyckad presentation.

Att förbereda power pointen är en extra trygghet för den som ska hålla ett föredrag. Genom att visa nästa slide kan du hitta in på rätt spår igen, om du av någon anledning kommit av dig. Det man både hör och ser är i regel mycket lättare att minnas än det man bara hör. Använder du power point riktas också blickarna mot bilderna och inte mot dig.

Tänk på ditt kroppsspråk och hur du talar!

Tänk på ditt språk! Använd inte för svåra ord eller svåra faktatermer, gör du det, ta inte för givet att folk förstår utan förklara vad du menar.

Försök prata lugnt, tydligt och högt.

Försök vara glad och öppen, då blir publiken mycket mer intresserad.

Håll händer och armar på plats.

Svara ärligt – vet du inte, säg det.

Ta kontakt, fråga vad de är intresserade av.

Berätta gärna om personliga erfarenheter.

Är någon i publiken kritisk – var ödmjuk. Att läsa på högskola behöver inte vara det enda rätta, men poängtera att det är en möjlighet och att den finns för alla.

Skulle det finnas en "jobbig" frågeställare i gruppen, låt inte denne få för stort utrymme. Be att få besvara hans/hennes frågor efter presentationen och gå snabbt vidare så att du inte fastnar.

Sidan uppdaterad 2018-10-30